Annonce
Haderslev

Den tandløse prisvinder

Den islandske hest Sjóli er 24 år og far til 368 føl. Dens afkom har den faktisk netop vundet en pris for. For selvom den efterhånden er oppe i årene, og tænderne er begyndt at falde ud af munden, leverer den stadig afkom af topklasse.

Vedsted: Selvom hesten Sjóli mangler alle tænderne i overmunden, skræmmer det ikke damerne væk. Den islandske hest fra Poppelhøj Stutteri i Vedsted har fået 368 føl på sine 24 år.

- Vi andre kan kun blive misundelige, men kun hvis vi ikke skal betale børnepenge, siger hestens ejer Kenny Nielsen fra stutteriet Poppelhøj Islandske Heste.

Selvom hesten efterhånden er blevet gammel, og tænderne langsomt men sikkert falder ud af munden, så er der intet galt med dens afkom.

Den 24-årige hest har nemlig vundet en pris for netop det. Prisen er blevet udstedt fra Island, hvor en af hans ’sønner’ blev vist frem. Dommerne var så vilde med det de så, at Sjóli fik prisen for sit afkom. Ifølge Kenny Nielsen er det sjældent, at en hest på Sjólis alder kan levere så stærkt et afkom.

- Han har bare vist sig at være superlækker, siger den uddannede pædagog og tidligere afdelingschef.

Det er ikke første gang, at Sjóli har vundet et mesterskab. I 2003 blev hesten verdensmester i avl med 8,93 i rideegenskaber, og det er ud af 10, som ingen hest nogensinde har nået.

Annonce

Han har bare vist sig at være superlækker.

Ejer af stutteriet Poppelhøj Islandske Heste Kenny Nielsen.

Overskudsmad

Ligesom mennesker følger der skavanker med, når hestene bliver ældre. Alderen har ikke nedsat Sjólis evne til at reproducere, men den har gjort det sværere for ham at spise. Tænderne er så småt ved at falde ud af munden på den islandske hest og i overmunden er tænderne kun små stumper. Derfor har Kenny Nielsen tænkt i nye baner. Han får nemlig den mad, der skal smides ud hos den lokale dagligvarebutik, Let-Køb, i Vedsted.

- Det sidste år har vi haft en aftale med Let-Køb. Han får rugbrød, æbler, pærer og gulerødder. Det er fantastisk, siger Kenny Nielsen.

Han er også begyndt at ligge hans normale foder i vand, inden hesten skal spise det.

- Han har svært ved at tygge maden, og på grund af hans manglende tænder, klumper det sig bare op i hans mund. Det betyder også, at han har sværere ved at optage næringen i maden, siger Kenny Nielsen og åbner en pakke Hercules-rugbrød, der har overstiget sidste salgsdato.

- Værsgo, Sjóli, siger Kenny Nielsen til hesten.

Ikke tandløs

Kenny Nielsen har taget Sjóli med ud i gården ved stutteriet i Vedsted. Hesten går ham til skulderen. Den har en brun, tyk pels og dens manke går ned over dens øjne. Hove lander med en fast lyd på jorden i gården. Dens tilstedeværelse er rolig eller 'kold,' som Kenny Nielsen kalder det.

For at demonstrere det tager han fat i en sort spand og kaster den op i luften. Normalt er en hest et flugtdyr, men da spanden rammere jorden ved siden af hesten, bliver Sjóli stående. Helt roligt. Den snuser til spanden og går videre.

- Det er endnu en ting, der gør den helt speciel. Den har karakter, men den er ikke tandløs, siger Kenny Nielsen.

Tænderne er efterhånden slit helt ned. Ifølge Kenny Nielsen er det helt naturligt, at heste mister tænderne. Foto: Martin Rye.

Et tårvædet farvel

Hestene på Poppelhøj har altid haft en særlig plads hos Kenny Nielsen.

- Det er blevet en livsstil, siger han.

Da deres gamle hest, Farsæll, døde var det med et tårvædet farvel.

- Dyrelægen og jeg stod og græd sammen, da han døde. Han havde sprængt tarmen, og vi stod og knugede hinanden. Nu passer vi for alt i verden på Sjóli, siger Kenny Nielsen.

Sjóli fra Danbæ i Island vandt verdensmesterskaberne i avl i 2003 i Herning. Foto: Martin Rye.
Kenny Nielsen hentede hesten i Tyskland i 2017 efter en ni timer lang køretur. Foto: Martin Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Sydjylland For abonnenter

Tage kæmpede mod tyskerne, men blev siden nazist: - Du skal vide, at vi ikke tror, du var en Forbryder

Annonce