Annonce
Haderslev

Den tandløse prisvinder

Den islandske hest Sjóli er 24 år og far til 368 føl. Dens afkom har den faktisk netop vundet en pris for. For selvom den efterhånden er oppe i årene, og tænderne er begyndt at falde ud af munden, leverer den stadig afkom af topklasse.

Vedsted: Selvom hesten Sjóli mangler alle tænderne i overmunden, skræmmer det ikke damerne væk. Den islandske hest fra Poppelhøj Stutteri i Vedsted har fået 368 føl på sine 24 år.

- Vi andre kan kun blive misundelige, men kun hvis vi ikke skal betale børnepenge, siger hestens ejer Kenny Nielsen fra stutteriet Poppelhøj Islandske Heste.

Selvom hesten efterhånden er blevet gammel, og tænderne langsomt men sikkert falder ud af munden, så er der intet galt med dens afkom.

Den 24-årige hest har nemlig vundet en pris for netop det. Prisen er blevet udstedt fra Island, hvor en af hans ’sønner’ blev vist frem. Dommerne var så vilde med det de så, at Sjóli fik prisen for sit afkom. Ifølge Kenny Nielsen er det sjældent, at en hest på Sjólis alder kan levere så stærkt et afkom.

- Han har bare vist sig at være superlækker, siger den uddannede pædagog og tidligere afdelingschef.

Det er ikke første gang, at Sjóli har vundet et mesterskab. I 2003 blev hesten verdensmester i avl med 8,93 i rideegenskaber, og det er ud af 10, som ingen hest nogensinde har nået.

Annonce

Han har bare vist sig at være superlækker.

Ejer af stutteriet Poppelhøj Islandske Heste Kenny Nielsen.

Overskudsmad

Ligesom mennesker følger der skavanker med, når hestene bliver ældre. Alderen har ikke nedsat Sjólis evne til at reproducere, men den har gjort det sværere for ham at spise. Tænderne er så småt ved at falde ud af munden på den islandske hest og i overmunden er tænderne kun små stumper. Derfor har Kenny Nielsen tænkt i nye baner. Han får nemlig den mad, der skal smides ud hos den lokale dagligvarebutik, Let-Køb, i Vedsted.

- Det sidste år har vi haft en aftale med Let-Køb. Han får rugbrød, æbler, pærer og gulerødder. Det er fantastisk, siger Kenny Nielsen.

Han er også begyndt at ligge hans normale foder i vand, inden hesten skal spise det.

- Han har svært ved at tygge maden, og på grund af hans manglende tænder, klumper det sig bare op i hans mund. Det betyder også, at han har sværere ved at optage næringen i maden, siger Kenny Nielsen og åbner en pakke Hercules-rugbrød, der har overstiget sidste salgsdato.

- Værsgo, Sjóli, siger Kenny Nielsen til hesten.

Ikke tandløs

Kenny Nielsen har taget Sjóli med ud i gården ved stutteriet i Vedsted. Hesten går ham til skulderen. Den har en brun, tyk pels og dens manke går ned over dens øjne. Hove lander med en fast lyd på jorden i gården. Dens tilstedeværelse er rolig eller 'kold,' som Kenny Nielsen kalder det.

For at demonstrere det tager han fat i en sort spand og kaster den op i luften. Normalt er en hest et flugtdyr, men da spanden rammere jorden ved siden af hesten, bliver Sjóli stående. Helt roligt. Den snuser til spanden og går videre.

- Det er endnu en ting, der gør den helt speciel. Den har karakter, men den er ikke tandløs, siger Kenny Nielsen.

Tænderne er efterhånden slit helt ned. Ifølge Kenny Nielsen er det helt naturligt, at heste mister tænderne. Foto: Martin Rye.

Et tårvædet farvel

Hestene på Poppelhøj har altid haft en særlig plads hos Kenny Nielsen.

- Det er blevet en livsstil, siger han.

Da deres gamle hest, Farsæll, døde var det med et tårvædet farvel.

- Dyrelægen og jeg stod og græd sammen, da han døde. Han havde sprængt tarmen, og vi stod og knugede hinanden. Nu passer vi for alt i verden på Sjóli, siger Kenny Nielsen.

Sjóli fra Danbæ i Island vandt verdensmesterskaberne i avl i 2003 i Herning. Foto: Martin Rye.
Kenny Nielsen hentede hesten i Tyskland i 2017 efter en ni timer lang køretur. Foto: Martin Rye.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce