Annonce
Sønderborg

Orkanen 1999: Den travleste dag i mands minde

En af staldbygningerne på gården Junkershof ved Ullerup styrtede ned over 90 kalve. Dyrene overlevede kun, fordi de stod i nogle særligt kraftige stålbokse. Stormen var så kraftig, at en af tagpladerne fra det nedstyrtede tag blev løftet over gårdens ni meter høje stuehus for at lande i et drivhus på den anden side. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
Efter orkanen 3. december 1999 vågnede indbyggerne på Als og Sundeved op til nedstyrtede gavle, huse uden tag, væltede træer og alenlange køer ved byggemarkederne. Presenninger blev en mangelvare.
Annonce

Hele kommunen: På Nordals gik der ild i svinestald og 70 svin omkom. I Ullerup overlevede 90 kalve, at taget faldt ned over dem. I Broager var en bilist i livsfare, men slap med en bule i bilen, og så var der utallige gavle, der gav efter, træer, der væltede, og tage, som fløj deres vej.

Decemberorkanen i 1999 var værst langs Vestkysten og i det nordlige Sønderjylland. På Als og Sundeved var der faktisk ”kun” tale om stærk storm. Men at det var slemt nok, fremgår af alle de billeder, JydskeVestkystens fotografer tog dagen derpå.

Avisen 5. december 1999 er fyldt med historier om folk, der rydder op efter nedstyrtede gavle og saver væltede træer op til brænde. Hos værktøjsfabrikken Recon i Dybbøl kravlede håndværkere også rundt på det, der var tilbage af virksomhedens tag. Her blev julefrokosten for 40 medarbejdere afbrudt med et gevaldigt brag, da et vindstød rev spær, lægter og eternitplader af:

- Pludselig hørte vi et øredøvende brøl og et brag. Vi løb ned i fabrikken. Der var udsigt til Vorherre, fortalte daværende direktør Knud Hansen til JydskeVestkystens reporter.

Alvoren gik op for deltagerne.

- Normalt arbejder vi i toholdsskift, så der ville have gået folk rundt hernede kl. 19.30, hvis ikke vi havde holdt julefrokost. Se den otte-gange-otte tommer store bjælke her. Den knækkede som en tændstik og ville have slået en mand ihjel, konstaterede Knud Hansen.

Se den otte-gange-otte tommer store bjælke her. Den knækkede som en tændstik og ville have slået en mand ihjel.

Knud Hansen, Recon, til JydskeVestkysten efter orkanen

Annonce

Halv meter fra døden

På Kegnæs blev det kraftigste vindstød målt til 102 km i timen. Men så gik vindmåleren i stykker.

Da orkanen var på sit højeste, måtte Sønderborg Politi indkalde ekstra mandskab for at besvare telefoner. 145 borgere anmeldte stormskader. En bilist kørte ind i et nedstyrtet tag, men undgik kvæstelser. Også Poul Fribo, Broager, slap levende hjem:

Han kom kørende forbi Broager Kirke og byens park omkring kl. 18.30, da han fik øje på meget store nedfaldne grene på vejen. Han standsede, satte katastrofeblink på bilen og gik ud for at fjerne grenene, så andre trafikanter ikke risikerede at køre ind i dem.

- Pludselig hørte jeg en knasende lyd. Jeg tog hænderne over hovedet, og kun en halv meter fra mig faldt den metertykke træstamme. En gren ramte mig på skulderen, fortalte Poul Fribo til avisen.

Få sekunder før, stammen faldt, havde en Sydbus passeret vejen. I stedet for at ramme den og dens passagerer endte træet med at totalskade Poul Fribos VW Polo.

Alene på Nordals var omkring 100 brandmænd fra fem frivillige brandværn afsted på 64 opgaver med at fjerne væltede træer og redde dyr. Brandmændene blev også selv ramt: På vej ud for at hjælpe en husejer, der havde mistet tagsten, væltede et træ ned over en tankbil og smadrede førerhuset, og mens brandfolkene var på arbejde, fik flere af dem opkald fra hustruen derhjemme, som kunne fortælle, at nu fløj taget.

Annonce

Dyreste til dato

Næste dag var der kø allerede kl. 6.30 foran Als Byggecenter i Guderup. Der var rift om presenninger, tagplader, rygningssten, søm og skruer, og avisen berettede om adskillige håndværksfirmaer, der måtte indkalde svende og lærlinge til weekendarbejde:

- Det er helt kaotisk. Helt vildt. Det sidste kvarter har seks-syv kunder ringet ind. Mange er jo urolige, især de ældre, der ikke selv kan kravle op og reparere nødtørftigt. Vi kan snart ikke dække af med presenninger, der var ikke flere at få klokken ni i morges, så vi må bruge plader og plastik, fortalte Gert Hansen, ejer af Håndværkerne A/S på Sydals.

Hele lørdag formiddag havde Husdyrformidling Syd 10 lastbiler kørende for at flytte kreaturer og svin fra nedstyrtede bygninger til sikre omgivelser eller transportere dem til slagterierne i Blans og Tønder.

Om mandagen, tre dage efter orkanen, kørte der stadig ikke tog på strækningen fra Sønderborg til Lunderskov, og DSB havde vidste ikke, hvornår det ville ske. Men modsat andre dele af Syd- og Sønderjylland var der strøm i alle huse.

Fem dage efter orkanen udkommanderede militæret 400 soldater fra landsdelens kaserner til at hjælpe Falck med oprydningen. 30 lastbiler blev lastet med lægter og tømmer ved Sønderborg Kaserne, hvor 90 menige skiftede geværet ud med hammer og fukssvans.

Ti dage efter kunne Alsisk Forsikring gøre regningen op: 25 mio. kroner kom uvejret til at koste dette ene forsikringsselskab. Alsisk Forsikring fik omkring 2000 anmeldelser alene fra Alssund-området.

Forsikringsselskaberne anslår, at decemberorkanen 1999 samlet set ødelagde værdier for 13 milliarder kroner. Det er ifølge DMI det økonomisk set mest kostbare vejrfænomen i Danmark til dato.

Ingen personer i Alssundområdet mistede livet på grund af orkanen.

Poul Fribo i sin Polo, der fik taget knust et kort øjeblik efter, at han var stået ud af den. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
Julefrokosten på virksomheden Recon endte med et kig til stjernene, da taget lettede. Næste dag var håndværkere og ansatte i gang med afdækning. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
Gårdejer Peter Beck Hansen stod med et problem, da taget blæste af kreaturstalden. Pludselig havde han ikke plads til alle sine kalve. 66 af dem blev dagen efter kørt til slagtning af Jan Nielsen fra Husdyrformidlingen Syd. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
Sådan så adskillige gårde ud dagen derpå. Her er det Gravgård ved Almsted, hvor ejeren Christian Grav Eriksen måtte opgive at fordre sine dyr under orkanen. Det var livsfarligt at gå ud. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
Et stillads omkring Dybbøl Mølle blæste 20 meter væk. På Historiecenter Dybbøl Banke væltede denne gavl. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
-Ja, vi holder åbent hus, lød det galgenhumoristisk fra familie Bladt, der lørdag ryddede op foran deres husmandssted på Ketting Mark. Husets to gavle styrtede ned, så man kunne kigge lige gennem loftetagen. Affotografering af avisfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Maria starter som mobilfrisør

Leder

Hvorfor er aktivister så forudsigelige?

Annonce