Annonce
Navne

Den usexede publikumsmagnet og Trump-revser

Meryl Streep hed oprindeligt Mary Louise, og hendes fars familie hed Streeb, da den emigrerede til USA fra Tyskland. Lørdag den 22. juni fylder den amerikanske diva 70 år. Niklas Hallen/Ritzau Scanpix
På lærredet har Meryl Streep gennem fire årtier vundet anerkendelse fra de fleste - dog ikke fra Donald Trump. Den 22. juni fylder Streep 70 år.

Instruktører har kaldt hende både grim og usexet. Hendes lands siddende præsident har fornærmet kaldt hende overvurderet. Men i fire årtier har hun henrykt anmeldere og publikum i en sådan grad, at hun i dag - uden sammenligning - er den skuespiller, der er blevet nomineret til flest oscarstatuetter.

Meryl Streep, der 22. juni fylder 70 år, er på mange måder en kvinde, der gennem sin karriere har delt vandene.

Hun blev født i New Jersey og fik af sine forældre fornavnene Mary Louise. Faren fandt dog på kælenavnet "Meryl", og det blev hængende for den blonde pige, der kun sporadisk flirtede med skuespillet op gennem high school og college, før hun tog den skelsættende beslutning om at studere på Yale School of Drama.

Annonce

En stærk kvinde

Det store gennembrud fik Meryl Streep i 1979, da hun spillede sammen med Robert De Niro, Christopher Walken og sin daværende kæreste John Cazale i Vietnamkrigs-klassikeren "The Deer Hunter". Birollen som "Linda" indbragte hende en oscarnominering, og året efter løb hun med statuetten for bedste kvindelige birolle som "Joanna Kramer" i skilsmissedramaet "Kramer mod Kramer".

Siden da har hun høstet anerkendelse i en stribe store dramaer, som også tæller rollen som Karen Blixen i storfilmen "Mit Afrika" fra 1985. Som Blixen rakte præstationen "kun" til en oscarnominering, men to gange - ud over birollestatuetten for "Joanna Kramer" - har Meryl Streep triumferet som Oscarvinder. Første gang i 1982 for bedste kvindelige hovedrolle i filmen "Sophies Valg" og anden gang som den britiske premierminister Margaret Thatcher i "Jernladyen" fra 2011.

At hun ved siden af sit skuespil også er en stærk kvinde med sine meningers mod, understregede hun blandt andet ved Golden Globe-showet i 2017. Her gik hun i sin tale i rette med den nyvalgte præsident, Donald Trump, hvis "bøllemetoder", hun sagde, "begravede kroge" i hendes hjerte. Det var ved denne lejlighed, at Donald Trump skyndte sig at kalde hende "en af de mest overvurderede skuespillerinder i Hollywood".

Meryl Streep har siden 1978 været gift med skulptøren Don Gummer. Parret har fire børn.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce