Annonce
Varde

Den vestjyske bonde får nu sit eget store mejerimuseum

Inden for få år skal Hjedding Andelsmejeri udbygges væsentligt og fortælle den vestjyske andelshistorie, som var med til at ændre verdensbilledet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Vardemuseerne kommer i år med et oplæg til en væsentlig udvidelse af Hjedding Andelsmejeri. Verdens første andelsmejeri fra 1882, som var med til at ændre verdensbilledet. Nu skal det også på Unescos verdensarvsliste, hvis det står til museumsdirektør Claus K. Jensen.

Hjedding: En del af verdens kulturarv. Det er Hjedding Andelsmejeri, der ligger syd for Ølgod. Verdens første andelsmejeri fra 1882, der af flere eksperter betragtes som fundamentet for det moderne lokaldemokrati og velfærdsstaten. Blandt andre Johannes Nørregaard Frandsen, professor ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU.

Et mejeri, som Varde Kommune fik foræret af Mejeriforeningen den 1. juli 2018. Og i medgift fik Varde Kommune også 500.000 kroner til at udvikle et projekt for Hjedding Andelsmejeri, der siden 1948 har været et usynligt museum.

Annonce
De satte sig ned og ændrede verdensbilledet. De løb en risiko. De tog et ansvar.

Museumsdirektør Claus K. Jensen, Vardemuseerne

Lige så vigtig som Tirpitz

Et museum for den vestjyske bonde og andelsbevægelsen, hvis indflydelse er svær at komme uden om. Nu skal den vestjyske beskedenhed begraves, og den vestjyske verdenshistorie skal udbredes.

- Vi er i gang med at lave et større projekt sammen med en arkitekt. Vi kommer til at købe jord til, siger museumsdirektør Claus K. Jensen fra Vardemuseerne.

Hvor stort og hvor dyrt, er endnu ikke fastlagt.

For Claus K- Jensen er en udbygning af Hjedding Andelsmejeri lige så vigtig som Tirpitz og det kommende flygtningemuseum Flugt i Oksbøl. Men den vestjyske snusfornuft er dog ikke helt forsvundet.

- Det er ikke en historie, der trækker 100.000 om året. Men det er en vigtig historie, siger Claus K. Jensen.

Så vigtig, at han vil forsøge at få Hjedding Andelsmejeri på Unecos verdensarvsliste.

Er fransk?

Han er selv bjergtaget af historien om de lokale bønder, der efter det forsmædelige og i dag for mange forsat ubærlige nederlag til prøjserne i 1864 tog sagen i egen hånd.

- De satte sig ned og ændrede verdensbilledet. De løb en risiko. De tog et ansvar, fortæller Claus K. Jensen med begejstring i stemmen.

Andelsbevægelsen er faktisk ikke en vestjysk opfindelse. Den er bygget på idéen om et produktionsfællesskab fra Frankrig i 1800-tallet, der i 1844 fik 28 vævere i Manchester-forstaden Rochdale til at etablere verdens første brugsforening.

Men det var andelsbevægelse i Danmark, der fik rod i befolkningen, og hvis tanker om en stemme uanset størrelse var med til at danne grundlaget for vores velfærdsstat. En lille krølle til historie er, at i nabosognet ligger Tistrup Mejeri fra 1883. Og det er fortsat i drift og er derved verdens ældsteksisterende andelsmejeri.

Museet er kun åbent om sommeren. Med en kode lukker man sig selv ind. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

55 til 80 ejendomme risikerer at skulle lade livet ved ny Hærvejsmotorvej

Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce