Annonce
Varde

Den vestjyske bonde får nu sit eget store mejerimuseum

Inden for få år skal Hjedding Andelsmejeri udbygges væsentligt og fortælle den vestjyske andelshistorie, som var med til at ændre verdensbilledet. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Vardemuseerne kommer i år med et oplæg til en væsentlig udvidelse af Hjedding Andelsmejeri. Verdens første andelsmejeri fra 1882, som var med til at ændre verdensbilledet. Nu skal det også på Unescos verdensarvsliste, hvis det står til museumsdirektør Claus K. Jensen.
Annonce

Hjedding: En del af verdens kulturarv. Det er Hjedding Andelsmejeri, der ligger syd for Ølgod. Verdens første andelsmejeri fra 1882, der af flere eksperter betragtes som fundamentet for det moderne lokaldemokrati og velfærdsstaten. Blandt andre Johannes Nørregaard Frandsen, professor ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU.

Et mejeri, som Varde Kommune fik foræret af Mejeriforeningen den 1. juli 2018. Og i medgift fik Varde Kommune også 500.000 kroner til at udvikle et projekt for Hjedding Andelsmejeri, der siden 1948 har været et usynligt museum.

De satte sig ned og ændrede verdensbilledet. De løb en risiko. De tog et ansvar.

Museumsdirektør Claus K. Jensen, Vardemuseerne

Annonce

Lige så vigtig som Tirpitz

Et museum for den vestjyske bonde og andelsbevægelsen, hvis indflydelse er svær at komme uden om. Nu skal den vestjyske beskedenhed begraves, og den vestjyske verdenshistorie skal udbredes.

- Vi er i gang med at lave et større projekt sammen med en arkitekt. Vi kommer til at købe jord til, siger museumsdirektør Claus K. Jensen fra Vardemuseerne.

Hvor stort og hvor dyrt, er endnu ikke fastlagt.

For Claus K- Jensen er en udbygning af Hjedding Andelsmejeri lige så vigtig som Tirpitz og det kommende flygtningemuseum Flugt i Oksbøl. Men den vestjyske snusfornuft er dog ikke helt forsvundet.

- Det er ikke en historie, der trækker 100.000 om året. Men det er en vigtig historie, siger Claus K. Jensen.

Så vigtig, at han vil forsøge at få Hjedding Andelsmejeri på Unecos verdensarvsliste.

Annonce

Er fransk?

Han er selv bjergtaget af historien om de lokale bønder, der efter det forsmædelige og i dag for mange forsat ubærlige nederlag til prøjserne i 1864 tog sagen i egen hånd.

- De satte sig ned og ændrede verdensbilledet. De løb en risiko. De tog et ansvar, fortæller Claus K. Jensen med begejstring i stemmen.

Andelsbevægelsen er faktisk ikke en vestjysk opfindelse. Den er bygget på idéen om et produktionsfællesskab fra Frankrig i 1800-tallet, der i 1844 fik 28 vævere i Manchester-forstaden Rochdale til at etablere verdens første brugsforening.

Men det var andelsbevægelse i Danmark, der fik rod i befolkningen, og hvis tanker om en stemme uanset størrelse var med til at danne grundlaget for vores velfærdsstat. En lille krølle til historie er, at i nabosognet ligger Tistrup Mejeri fra 1883. Og det er fortsat i drift og er derved verdens ældsteksisterende andelsmejeri.

Museet er kun åbent om sommeren. Med en kode lukker man sig selv ind. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce