Annonce
Aabenraa

Der blev holdt øje med livets gang i gadespejlene

Den karakteristiske søjle, som ses ved indgangspartiet, er fremstillet lokalt i Aabenraa hos Fa. Stallknecht Jernstøberi, som var beliggende i Slotsgade 24. Collage: Niels Chr. Nielsen

Aabenraa: Nogle gange, når turen går gennem byens gågade i et eller andet ærinde, sker det, at jeg hæver blikket og kigger opad for at betragte gadens huse øverst oppe.

Her for nyligt fangede mit blik vinduet med et "gadespejl" monteret - et levn fra gamle dage. Det er hjørne-ejendommen Ramsherred 44/Store Pottergade, det drejer sig om. Det sort/hvide foto er fra før 1931, så gadespejlet må være monteret efterfølgende i forbindelse med ombygning af ejendommen.

Da gadespejlene kom frem uden for vinduerne omkring 1850, var der ofte tale om, at de rige ejere havde et gammelt spejl hængende indenfor, som de ikke længere brugte. Et stykke af spejlet blev bragt til smeden, som efter ønske fra kunden udformede et lille firkantet eller ovalt spejl til at hænge uden for vinduet. Nu kunne man rigtigt følge med i, hvad der skete på gaden - også uden at skulle hænge langt ud af vinduet.

Annonce

Aabenraa i gamle dage

Facebook-gruppen "Aabenraa i gamle dage" har over 7000 medlemmer. Den ene af gruppens to bagmænd, Niels Christian Nielsen, deler i løbet af de kommende uger stort og småt fra gruppen med JydskeVestkysten og jv.dk's læsere.

Et stort gadespejl

Jeg fandt denne lille, søde fortælling på nettet:

For mange år siden gik fireårige Susanne sammen med mor, far og storebror ad en af Maribos gamle gader på vej mod domkirken. På næsten alle de gamle huse var der anbragt gadespejle ved vinduerne, hvilket vakte den lille piges nysgerrighed. Hun fik forklaret, at når man inde fra stuen kiggede ud gennem sådan et gadespejl, kunne man se alt, hvad der skete både oppe og nede i gaden, hvorpå ungen prompte udbrød: "Nøøej, så må Gud vel nok ha' et stort gadespejl!"

I gamle dage var der monteret gadespejle på husene, så vi kunne holde lidt øje med hinanden, og så de gangbesværede ældre kunne følge lidt med i livets gang i byen. I dag er de fleste pillet ned og erstattet af overvågnings kameraer, men nogle er som vist stadig bevaret som et minde fra "Aabenraa i gamle dage".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce