Annonce
Sønderborg

Der blev kigget dybt i affaldsbeholderne

Aage Petersen fra Sønderborg kiggede nærmere på de kommende affaldsbeholdere, da Sønderborg Forsyning fredag havde en stand ude foran Bilka. Foto: Henrik Rath
Sønderborg Forsyning er frem til begyndelsen af april på turné med information om den kommende affaldssortering, der giver en ekstra beholder. Interessen er overvældende med både småsure, men dog flest positive tilkendegivelser.

Sønderborg: Det er som bekendt ikke sådan bare lige at lave om på folks vaner, men til efteråret forsøger Sønderborg Forsyning i arbejdet med at gøre kommunen endnu bedre til at genanvende vores affald. For til den tid bliver to affaldsbeholdere til tre rundt omkring hos kommunens husstande, og for at hjælpe borgerne på vej med svar på spørgsmål og et syn på de nye beholdere, så turnerer forsyningsselskabet rundt på udvalgte steder de kommende fredage frem til begyndelsen af april.

Forleden var man med standen ved Bilka - og det blev ganske pænt besøgt.

- Vi oplever jo, at det her med affaldssortering nærmest er hjerteblod for mange. Folk går meget op i det og kan heldigvis godt forstå, at det er nødvendigt at blive endnu bedre til, forklarer Janni Hvenegaard Jepsen fra Sønderborg Forsyning og fortsætter:

- Nogle fortæller, at de er ret trætte af, at der nu ikke er plads til den tredje beholder i den afskærmning, som de har fået lavet tidligere. Her foreslår vi, at den ene måske kan flyttes om i baghaven eller et andet sted.

Annonce

Her kan du høre og se mere

Medarbejdere fra Sønderborg Forsyning er følgende steder med eksempler på de nye beholdere:

Fredag den 21. februar, kl. 14-17 SKOVBY ved Dagli’Brugsen

Fredag den 28. februar, kl. 14-17 GUDERUP ved Rema1000

Fredag den 6. marts, kl. 14-17 SØNDERBORG ved Borgen

Fredag den 13. marts, kl. 14-17 FYNSHAV ved Dagli’Brugsen

Fredag den 20. marts, kl. 14-17 HØRUPHAV ved SuperBrugsen

Fredag den 27. marts, kl. 14-17 BROAGER ved SuperBrugsen

Fredag den 3. april, kl. 14-17 VESTER SOTTRUP ved Dagli’Brugsen

Det er også muligt at se de nye beholdere på alle Sønderborg Forsynings genbrugspladser, på biblioteket i Nordborg, i Sønderborg Kommunes Borgerservice og i Sønderborg Forsynings kundeservice på Ellegårdvej 8 i Sønderborg.

Læs mere på www.sonfor.dk

Hvad er nu hvad?

Aage Petersen, der bor i andelsbolig i Sønderborg, er en af de mange, der har valgt at kigge forbi standen:

- Man skal jo næsten have studentereksamen for at finde ud af, hvor tingene skal hen. Hos os får vi lavet nogle ekstra store skilte, fordi der er nogle gamle, som har svært ved at finde ud af det. Det er da heller ikke nemt, for hvad er restaffald?, spørger manden, der overlader det til konen af finde ud af det med snittet mellem husholdningsaffald og restaffald.

Søstrene Sonja Svenson og Mathilde Jacobsen bor i Ulkebøl og har en lidt mere positiv tilgang til den kommende sorteringsudfordring.

- Det bliver da lidt dyre, men det er jo godt for miljøet. Og så bliver det dejligt, at vi kan smide glas og dåser ud uden at skulle gøre dem rene først, mener Mathilde Jacobsen.

Det bliver også muligt at få særlige poser, som spændes ud i beholderen til husholdningsaffald, så man undgår ulækre beholdere, der om sommeren tiltrækker fluer.

Kun sorte og ingen små

Når den nye affaldsordning træder i kraft til september, er det samtidig slut med de grønne beholdere og beholderne på 140 og 190 liter. Alle bliver sorte og på 240 liter som standardstørrelse. Forklaringen er, at de små beholdere ikke kan have to rum.

At det samtidig kun bliver sorte beholdere skyldes en billigere pris og den sorte er mest populær og neutral i sin fremtoning. Der står i dag 852 grønne og 23.387 sorte todelte genbrugsbeholdere hos Sønderborg Forsynings kunder. I alt vil flere end 60.000 brugte beholdere blive indsamlet i forbindelse med den nye ordning, men skrottet bliver de ikke. Alle beholderne – uanset farve og størrelse – bliver nemlig genanvendt

I 2020 er prisforskellen på en 140 liters og en 240 liters beholder til restaffald knap 120 kroner om året. Har man haft en 190 liters beholder, kommer man med den nye ordning i 2021 til at betale omkring 65 kr. mere for en beholder, der kan rumme 240 liter.

Søstrene Sonja Svenson (t.v.) og Mathilde Jacobsen fik en snak med Janni Hvenegaard Jepsen fra Sønderborg Forsyning. Foto: Henrik Rath
Mette La Cour fra Sønderborg Forsyning viser de nye affaldsbeholdere frem. Mange var interesseret i at høre mere om ordningen, der træder i kraft til efteråret. Foto: Henrik Rath
De nye affaldsbeholdere bliver alle sorte og er i øvrigt forsynet med blindeskrift, som flere var henne for at føle på. Foto: Henrik Rath
Er der mon plads til det hele, synes en at tænke. Foto: Henrik Rath
Fra to til tre affaldsbeholdere betyder en mere effektiv sortering til genbrug. Foto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce