Annonce
Vejen

Der blev uddelt bank i sognegården: Børnene viste ingen nåde

Ordensmagten var naturligvis også repræsenteret med en yngre betjent, der gjorde, hvad han kunne, for at få ram på tønden. Foto: Dorthe Andresen
Lørdag eftermiddag havde Vejen Kirke inviteret til fastelavnsgudstjeneste. Bagefter skulle de fremmødte børn naturligvis slå katten af tønden.

Vejen: Denne weekend står i fastelavnsfesternes tegn, og rundt omkring i kommunen smadrer superhelte, klovne og prinsesser tønder til den helt store guldmedalje.

Søndag er den store fastelavnsdag, men allerede lørdag eftermiddag tog blandt andet Vejen Kirke hul på at fejre fastelavn.

Eftermiddagen begyndte med fastelavnsgudstjeneste i kirken, hvor sognepræst Peter Kiel Nielsen var på prædikestolen. Gudstjenesten henvendte sig til alle, men den var særligt tilrettelagt for børn, som var blevet opfordret til at komme udklædte i kirken. Og den opfordring havde rigtig mange taget imod, så rundt på kirkebænkede sad både prinsesser, sørøvere, superhelte og klovne og lyttede, mens Peter Kiel Nielsen – med hjælp fra tegninger på en storskærm - fortalte historien om den blinde tigger Bartimæus, der med hjælp fra Jesus blev helbredt til at se igen.

Efter gudstjenesten gik turen mod sognegården, hvor der skulle slås katten af tønden. Og selv det største superhelt kunne ikke have gjort det meget bedre, end de mange børn, der mobiliserede alle deres kræfter, når det blev deres tur til at slå.

Der var dog et par af de yngste piger, der ved den høje lyd, når køllerne ramte trætønderne, blev en anelse forskrækkede – og mistede lysten til at være med. Nogle af dem fik dog lysten tilbage, når bare mor eller far var med til at give en hjælpende hånd.

Og efter et stykke tid var alle tre tønder, som var hængt op i sognegården, slået til pindebrænde, og belønningen i form af slik blev hurtigt fordelt til børnene, der også kunne styrke sig med fastelavnsboller og kakao.

Fastelavn

Fastelavnssøndag falder altid syv uger før påskedag, hvilket betyder, at det er fastelavn et sted mellem 1. februar og 7. marts.

Oprindeligt og indtil langt op i 1800-tallet var fastelavn en voksenfest, hvor de voksne drak alkohol i rigelige mængder, spiste kød, festede, dansede og klædte sig ud og slog katten af tønden, ofte til hest og med en levende kat i tønden. Katten symboliserede nemlig både den onde og det onde i al almindelighed, som man gerne ville beskytte sig imod.

I dag fyldes tønden i stedet med slik eller andre godter, og katten er lavet af papir og klistret fast på tønden.

Skikken med at slå katten af tønden formodes at være kommet til Danmark med de hollandske bønder, som Christian II fik herop i 1500-tallet.

Kilde: Kristendom.dk

De mange fremmødte børn blev efter alder fordelt ved de i alt tre tønder, der skulle slås til pindebrænde. Foto: Dorthe Andresen
Udklædningerne var meget forskellige. Foto: Dorthe Andresen
Omkring 150 børn og voksne var med, da Vejen Kirke holdt fastelavn. Foto: Dorthe Andresen
Enkelte af de små piger var i begyndelsen en anelse utrygge ved at skulle banke løs på en tønde, men med god hjælp fra enten far eller mor, kom de også med ind i kampen. Foto: Dorthe Andresen
Tidligere var der en levende kat i tønderne. I dag er det mere fredeligt. Da er det kun slik, der vælter ud, når tønden er slået i stykker. Foto: Dorthe Andresen
De sørgelige rester af en fastelavnstønde. Foto: Dorthe Andresen
Når først tønden er slået i stykker, så er der ikke mange, der værdiger den så meget som et enkelt blik. Så kan den stå ene, forladt og sønderskudt i et hjørne. Foto: Dorthe Andresen
Humøret var højt hos både små og store ved lørdagens fastelavnsfestligheder i sognegården ved Vejen Kirke. Foto: Dorthe Andresen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce