Annonce
Læserbrev

Der er hjælp at hente, hvis der er alkoholproblemer i familien

Læserbrev: Alt for mange børn vokser op i familier med alkoholmisbrug. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at over 100.000 børn vokser op i en familie med alkoholproblemer. Det er næsten hvert tiende barn i Danmark. Det har store konsekvenser for børn at vokse op i en familie med alkoholproblemer. Eksempelvis har sådanne børn betydelig større risiko for at få stillet en psykiatrisk diagnose end andre børn, og de er i langt større risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling. Undersøgelser har ligeledes vist, at børn som har en mor med en alkoholrelateret diagnose har 2½ gange større risiko for at forsøge at begå selvmord end andre børn. Ligesom de har dobbelt så stor risiko for dødelighed ved 27-års alderen i forhold til andre børn. Hvad kan vi så gøre for at hjælpe disse børn? I Satspuljeaftalen for 2015 blev der afsat varige midler til behandlingstilbud til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholproblemer.

Det er således et område, der prioriteres højt.

Socialstyrelsen har netop udmeldt en ansøgningspulje på 73,9 mio. kr. til støtte til børn og unge under 25 år, der er belastet af en opvækst i familier med stof- eller alkoholproblemer. Målgruppen for ansøgningspuljen er børn og unge under 25 år, der er belastet af en opvækst i en familie, hvor mindst én person har eller har haft stof- eller alkoholproblem. Alle kommuner kan ansøge om midler fra denne pulje, og jeg vil på det kraftigste opfordre Kolding Kommune til at ansøge om midler fra denne pulje, så vi kan sikre en endnu bedre hjælp, til dem som har brug for dette.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce