Annonce
Vejen

Der er kommet nyt liv i det 110 år gamle ur

Patrick Topcu, der er urmagerlærling hos Kipp Ure & Smykker i Vejen, med det gamle fine sølv-lommeur, som i sin tid - cirka omkring 1910 - er blevet solgt af byens tidligere urmager Vald. Grunnet, der havde butik og værksted i Vejen i mere end 60 år. Foto: Dorthe Andresen
Urmager Karsten Kipp har købt et helt specielt sølv-lommeur. Uret er specielt, fordi det blev solgt for omkring 110 år siden af Vejens dengang meget kendte urmager Valdemar Grunnet. Patrick Topcu, der er i lære som urmager hos Kipp, har renoveret uret, så det - måske - er klar til at gå de næste 100 år.

Vejen: I 1903 åbnede urmager Valdemar Grunnet butik og værksted i Nørregade i Vejen.

Godt syv år senere - omkring 1910 - solgte han blandt andet et fint lommeur i sølv til en kunde.

Grunnets urmagerforretning eksisterer ikke længere, og den gamle urmager, der drev forretning i mere end 60 år, er også død. Men det gamle lommeur, som han i sin tid solgte - det eksisterer stadig.

Annonce

Og efter en nænsom renovering hos Kipp Ure & Smykker, er der igen kommet liv i uret.

Det er Patrick Topcu, der er i lære som urmager hos Kipp, der har været hele urværket igennem og har poleret uret op.

- Jeg synes, at det har været meget sjovt, siger 33-årige Patrick Topcu, der om et år og otte måneder er færdig med sin urmager-uddannelse.

At uret stammer fra Grunnets forretning er ikke noget, indehaver Karsten Kipp, der har købt uret, bare gætter på.

På urskiven kan man se navnetrækket for urmager Vald. Grunnet, der havde butik og værksted i Vejen i mere end 60 år. Foto: Dorthe Andresen

På urskiven står der nemlig "Vald. Grunnet Vejen," så ingen kan være i tvivl om, hvor uret er blevet solgt fra.

- Og det er tydeligvis et ur, der er blevet brugt rigtig meget. Det er også blevet repareret. Patrick har fundet tre-fire reparationsnumre indeni uret, fortæller Karsten Kipp.

Skal være forsigtig

Når man som Karsten Kipp og Patrick Topcu arbejder med at få liv i meget gamle ure, så gælder det om at passe godt på.

- Man skal bare være meget forsigtig, så man ikke ødelægger noget, siger Patrick Topcu.

- Ja, man kan ikke lige sende en mail og bestille en ny varedel, supplerer Karsten Kipp, der med jævne mellemrum får besøg af kunder, der gerne vil have hjælp til at få ure, der har været i familiernes eje i mange år, til at fungere igen - og det er ikke kun helt lokale kunder, der bliver hjulpet.

Patrick Topcu har stået for at renovere det fine gamle lommeur. Foto: Dorthe Andresen

- Vi skal blandt andet hente to ure i Ribe. Der er ikke længere så mange urmagere til de helt gamle ure, og kunderne står jo og skal aflevere deres kæreste eje til os, siger Karsten Kipp.

Det gamle fine sølv-lommeur fik Karsten Kipp til gengæld tilbudt at købe.

- Det var en ældre dame, der kom og spurgte, om vi var interesserede i at købe det. Det var nogen i hendes familie, der havde købt det. Det har altid været i familiens eje, fortæller Karsten Kipp.

Annonce

Hjælp til lidt af hvert

Selvom værkstedets primære opgaver er at reparere og servicere kundernes ure i alle størrelser og afskygninger, så sker det også, at der lander lidt utraditionelle opgaver på bordet.

- Ja, vi får indimellem nogle ting ind, som ikke har en pind med vores branche at gøre, smiler Karsten Kipp.

Indehaver af Kipp Ure & Smykker, Karsten Kipp, og hans lærling Patrick Topcu synes begge, det er spændende, når der kommer sjældne, gamle ure ind forbi værkstedet på Nørregade. Foto: Dorthe Andresen

Så der er blandt andet også blevet kigget på gamle radioer, hjælp til at få en drone til at flyve igen, ligesom en mand, der var på en desperat jagt efter nogle bittesmå skruer, så hans kamera kunne virke igen, har fået hjælp på værkstedet.

- En lillebitte skrue kan løse de store problemer, kommer det fra Patrick Topcu, der havde æren af at opleve, hvor taknemmelig kunden på jagt efter de bittesmå skruer blev.

Så det kan godt være, at det måske ikke er hverdagskost, men der bliver i hvert fald gjort en indsats for at hjælpe, hvis det er muligt.

Annonce

Beskeden lærling

At Karsten Kipp uddanner rigtig dygtige lærlinge kan der næppe være meget tvivl om. Blandt andet har de seneste to lærlinge, der er blevet færdiguddannede på værkstedet i Vejen, sat kursen mod spændende stillinger hos store, anerkendte firmaer i udlandet.

Patrick Topcu, der som tidligere nævnt, har et år og otte måneder tilbage af sin uddannelse, er også godt på vej - i hvert fald når man kigger på karaktererne.


Så længe jeg kan bevæge mine arme, skal jeg reparere ure.

Patrick Topcu, urmagerlærling, Kipp Ure & Smykker


- Patrick er meget beskeden. Han sagde ikke noget, da han kom tilbage fra skoleopholdet, så det var først, da jeg fik brev fra skolen i e-boks, at jeg så hans karakterer, fortæller Karsten Kipp.

Så kunne man måske tro, at Patrick Topcu intet havde nævnt, fordi karaktererne måske ikke var så høje. Sådan var det langtfra. For efter det ti uger lange skoleophold vendte han tilbage til Vejen med et flot 12-tal og tre 10-taller i kufferten.

Der er mange smådele at holde styr på i sådan et lommeur. De fleste kan sikkert sagtens skille det ad - udfordringen kommer, når det skal samles rigtigt igen. Foto: Dorthe Andresen

- Jeg går ikke så meget op i det, jeg gør godt. Jeg vil hellere have at vide, hvad der ikke er i orden, så jeg kan gøre det om, lyder det fra Patrick Topcu, der går på skoleophold ZBC (Zeeland Business College) i Ringsted.

Og da han er en af de elever, der har langt hjem, bor han på skolen, når han er der. Så kan aftenerne godt blive lidt lange.

Men det er der heldigvis råd for, for de urmagerelever, der går på hovedforløbet, har en nøgle til skolens værksted, hvor de - hvis de har lyst - kan bruge fritiden på at blive endnu dygtigere - og den mulighed benytter Patrick Topcu sig altid af.

- Det er i hvert fald tre aftener om ugen, at jeg er på værkstedet, fortæller lærlingen, der er rigtig glad for sit arbejde. Og han er sikker på, han vil udføre det så længe, det overhovedet er muligt.

- Så længe jeg kan bevæge mine arme, skal jeg reparere ure, lyder det fra Patrick Topcu, der sammen med Karsten Kipp altid er klar til at sørge for, at kunderne til hver en tid har helt styr på, hvad klokken er slået.

Karsten Kipp har et genoptryk af et gammelt varehuskatalog fra 1912 - og deri kan man se, at lommeure, der er lidt lig det på billedet, kostede mellem 12 kroner og 22 kroner dengang. 22 kroner dengang svarer til 1.400 kroner i dag. Foto: Dorthe Andresen
Annonce
Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejen

34-årig måtte undvige og endte i autoværnet: Modkørende kørte direkte mod ham i forkert vejbane

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland

Annonce