Annonce
Varde

Der er kun én eneste naboven i hele Varde Kommune – og han hedder Michael

Michael Becher har sat sit signal om, at her holder naboerne øje, på postkassen. Andre sætter klistermærket på et af vinduerne. Foto: Yvonn Tittel
Michael Becher blev husejer i en sen alder. Han tilmeldte sig Nabohjælp, og nu er han blevet Naboven.

Selvom Michael Becher lige er fyldt 50 år, blev han først husejer for fire år siden. Og den nye status har ført mere med sig. Efter et par år tilmeldte han sig TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råds Nabohjælp-ordning, og nu er han kommunens første Naboven.

- Jeg har en rigtig stor aversion mod folk, der ikke kan kende forskel på dit og mit. Jeg har prøvet at have indbrud i min bil en gang, og jeg kan tydeligt huske, hvor meget det påvirkede mig, at der havde været fremmede i min bil. Så jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det må være, hvis der har været fremmede i ens hus, siger han.

Jeg har også læst en tidligere tyv sige, at han var mere bange for Nabohjælpere end for vagtfirmaer, for der er altid naboer hjemme i nogle af husene, mens vagtfirmaer kun kommer forbi engang imellem.

Michael Becher

Egentlig havde han glemt alt om ordningen, han husker fra sin ungdom, men så læste han om den i husejernes blad Idenyt, og så blev han tændt.

Annonce

- Det koster jo ikke noget at holde øje med hinandens huse, og det er også med til at skabe fællesskab på vejen, fordi vi får snakket sammen, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, det er helt unikt, at mennesker på frivillig basis hjælper hinanden.

En nabohjælper holder øje med naboernes huse, og naboerne holder til gengæld så øje med ens eget hus. Og så får nabohjælpere gode råd, som blandt andet at sørge for, at der er oplyst omkring hele huset, når der er mørkt - som her ved Michael Becher og hustruens hus i Sig. Foto: Yvonn Tittel

Han kan mærke, hvordan det at blive Nabohjælper har skærpet hans årvågenhed på gaden.

- Man er lidt mere agtpågivende. Man kan hurtigt se, om noget er anderledes. Det er ikke ensbetydende med, at jeg går og holder øje med folk hele tiden, men når man kommer og går på faste tider, ved man godt, hvordan tingene plejer at være på gaden. Og så skaber man en tryghed hos hinanden, når man ved, at når jeg nu er væk, er der nogen, der ser efter ens hus.

Flere på vejen

- Der er flere nabohjælpere på vejen, og Maria overfor og naboerne inde ved siden af har set efter Michael og hustruens hus, og de har set efter deres, når hver især er på ferie.

Men nu har Michael Becher, der til daglig arbejder i Energistyrelsen i Esbjerg, taget skridtet fuldt ud.

For selvom Nabohjælp er en gammel ordning med 34 år på bagen, er redskaberne fulgt med tiden. Nabohjælpere er alle tilknyttet en app, hvor man både kan se, hvem der ellers er med i ordningen i nabolaget, og kan kommunikere med hinanden og får tilsendt nyhedsbreve.

Et nyhedsbrev meddelte i sensommeren om den nye ordning: Naboven, der er en lokal ambassadør for Nabohjælp – og sådan en er Michael Becher blevet, foreløbig som den eneste af sin slags i Varde Kommune.

Hvad giver det dig at være naboven?

- Det giver da mig en personlig tilfredsstillelse, at jeg kan være med til at gøre en forskel for den by, jeg bor i, og de borgere, der er i den. Og at man igennem det her også kan snakke med sine naboer. Man får plejet det sociale aspekt og møder mennesker, man måske ellers ikke ville møde.

Michael Becher med en kasse fuld af materiale, som han har fået som Varde Kommunes første Naboven. Foto: Yvonn Tittel

- Det er en måde at være frivillig på, og det handler også om have overskud og struktur. Jeg er meget struktureret. Det hjælper nok her, siger han.

Annonce

Vil have flest mulig med

Michael har selv defineret det område, han er Naboven for. Foreløbig har han defineret området som 218 husstande i hans nærområde i Sig, og i første omgang er det hans mål at nå rundt til alle med foldere om Nabohjælp-ordningen.

- Og så er det mit mål at gøre området større, siger han og fortsætter:

- Mit formål er, at flest muligt finder ud af, at det er en super god ide. Det er mit mål. Og så kan man få alle de her gode ting, der er med i det efterfølgende. Den app, der følger med, er et fantastisk godt værktøj, og det gør det både nemmere og sjovere. Jeg kan skrive ud til alle, der er med i ordningen, hver for sig eller fælles.

Som Naboven har han fået en pakke med foldere til dem, der endnu ikke er Nabohjælper, og til dem, der er. Her er et årshjul med tidspunkter for særlige indsatser op til hver ferie og med gode råd til husejere om, hvordan de bedst sikrer huset, mens de er væk.

- Der er også en stribe bullets, som er gode at kunne, når jeg kommer rundt. Som for eksempel at tre ud af fire indbrud, der bliver opdaget, mens de foregår, bliver opdaget af nabohjælpere, siger han og fortsætter:

- Jeg har også læst en tidligere tyv sige, at han var mere bange for Nabohjælpere end for vagtfirmaer, for der er altid naboer hjemme i nogle af husene, mens vagtfirmaer kun kommer forbi engang imellem.

Michael Becher og hustruen meldte sig nu også til Nabohjælp for at lære naboerne bedre at kende. Parret er meget socialt og har blandt andet fået genoplivet en tradition for gadefest på Sct. Gertruds Vej i Sig. Gadefesterne var ellers for længst gået i sig selv.

Nabohjælp

Ordning af frivillige, der holder øje med hinandens huse.

Ordningen er oprettet i 1987 af Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden.

Annonce
Varde For abonnenter

Afsporet byggeprojekt på remisen kæmper med at komme på banen igen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jan-Erik gik selvstændig: - Da jeg fyldte 51 meldte en bunke spørgsmål sig, hvad ville jeg egentlig med livet?

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus satte bårebuket for populær spareklub: Hvorfor kvæler banken så godt et tiltag?

Team Esbjerg

Se alle de herlige jubelbilleder: Team Esbjerg sidder tungt på førstepladsen i Champions League efter flot sejr i egen hule

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti

Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Sønderborg

Åbner kæmpe møbel- og havemøbelcenter

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Team Esbjerg

Derfor vandt Team Esbjerg søndagens topbrag i Champions League: Se videoanalysen lige her

Kolding For abonnenter

Maria er hjemmehjælps-præst og taler med de ældre om dødsangst, sorg, savn og ensomhed

Navne

Jens og Anna er de mest populære navne her: Er dit navn også på top50-listen?

Annonce