Annonce
Tønder

Der er noget i luften - og det er ikke kun månen

Stæreflokke er blevet set på aftenhimlen over Tøndermarsken. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

TØNDER: Natten til torsdag var der fuldmåne, men netop nu er der andet og mere i luften over Tøndermarsken. De første store stæreflokke er blevet set på aftenhimlen over Tøndermarsken. Avisens fotograf var på pletten ved Rudbøl sø. Her kunne man på en klar fuldmåne-aften nærmere tale om "sort måne" end om "sort sol".

De første stære er nemlig ankommet fra deres vinterhi under lune, sydligere himmelstrøg, og netop nu æder de sig fede for at blive stærke og klar til at opfostre næste generation. Og stæren har en næsten glubende appetit.

- Faktisk spiser stærene dagligt hvad der svarer til tre gange deres egen vægt, fortæller naturvejleder Ivar Gram, Møgeltønder.

Han er en af hovedmændene bag de populære "Sort Sol"-aftensture, hvor turister fra nær og fjern i kogene og vådområder er øjenvidner til stærenes aftensdans. Den udspiller sig hver aften skiftende steder i marsken i minutterne op til, at de mange fugle går til ro i rørskovene.

"Sort sol" er et naturfænomen, der lokker næsten lige så mange turister som fugle til. Men hvad der for os mennesker er en spektakulær oplevelse, er faktisk intet mindre en kamp på liv og død. Stærenes formationer er nemlig intet mindre end selvforsvar og afværgemanøvre overfor sultne høge og andre store rovfugle, der ved angreb på de store fugleflokke håber at få en fjedret godbid til aftensmad.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce