Annonce
Varde

Der er udsigt til halmangel i Varde by - men gymnasiets hal er lukket land

Varde Gymnasiums hal er den lave bygning til højre i billedet. Arkivfoto: PR
Hvis det skal give mening for foreninger at bruge gymnasiets hal, så skal der gives kommunalt lokaletilskud. Men det er den ansvarlige politiker ikke indstillet på, selvom der om et år vil være færre lokaler til foreningerne. Gymnasiet afviser også.
Annonce

Varde: Om et års tid bliver gymnastiksalene ved Brorsonskolen revet ned, hvilket betyder færre lokaler til foreningerne i Varde. Udvalgsformand Mads Sørensen (V) vil ikke gøre noget for at fremskaffe flere lokaler på kort sigt.

Der findes en simpel løsning til at få mere kapacitet. Ved Campus Varde har Varde Gymnasium i 2016 bygget en hal, som formentlig kunne bruges mere i fritiden. Det kræver, at Varde Kommune også vil støtte de foreninger, der vil bruge denne hal, ligesom der er støtte til de foreninger, der bruger de andre haller.

Jane Locht, der er formand for Varde Gymnastikforening, fortæller, at gymnasiets hal ikke kan bruges, så længe kommunens støtte - også kaldet lokaletilskud - mangler:

- Det er for dyrt. Vi har rigtig gode forhold i kommunen, hvad angår lokaletilskud, men det har vi også brug for for at kunne have holdene, siger hun.


Det primære for os er, at vi har et sted at have vores gymnastikhold.

Jane Locht, formand for Varde Gymnastikforening


Mens Mads Sørensen grundlæggende tror på, at der er plads til alle foreninger i de nuværende haller - og andre typer sale - i Varde by, så har Jane Locht en helt anden vurdering:

- Umiddelbart har jeg svært ved at se, at der er tider til det, for vi har i forvejen svært ved at få nye ting ind, siger hun.

Annonce

Har brug for et sted

Selvom hendes klare ønske er at få en ekstra hal ved fritidscentret, så slår hun også fast, at en bedre udnyttelse af gymnasiets hal er bedre end at mangle lokaler inden for Vardes bygrænse.

- Det primære for os er, at vi har et sted at have vores gymnastikhold, siger hun.

- Vi vil bare gerne have et sted at være.

Hele baggrunden for problematikken er, at da Varde Gymnasium byggede sin hal, blev der lavet en aftale om, at foreninger, der er berettiget til lokaletilskud, skal henvises til andre haller. Den aftale vil både kommunen og gymnasiet holde fast i. Dermed skal foreningerne betale fuld pris for at bruge gymnasiets hal.

Varde Gymnasium er en selvejende uddannelse, men økonomien er baseret på offentlige tilskud. Derfor er hallen i sidste ende bygget for skattepenge.

Annonce

Ønsker ikke udlejning

Finn Olsen, rektor for Varde Gymnasium, ønsker ikke at gå ind i en debat om, hvorvidt hallen kunne løse nogle af foreningernes behov:

- Da vi byggede hallen, var der en bekymring i kommunen for, at det skulle være en større udlejningsvirksomhed. Det har vi holdt os langt fra, og det har vi det udmærket med. Derfor mener jeg ikke, at vi skal i spil omkring det der, siger han.

Men har jeg ikke ret i, at der står en hal, som i hvert fald i en del af tidsrummet fra om eftermiddagen, når eleverne ikke er i skole længere, står tom?

- Jeg har ikke yderligere bemærkninger til halproblematikken, for det har vi været inde omkring for nogle år siden. Og jeg vil ikke have bølgeskvulp omkring det igen.

Så du ønsker slet ikke at svare på, om hallen står tom om eftermiddagen?

- Den bliver brugt nogle eftermiddage. Vi har frivillig idræt. Jeg svarer, når pressen spørger, men jeg mener, at det her er så langt, vi kan komme.

To synspunkter om halkapacitet

  1. Mads Sørensen har flere gange fremført, at der er meget halkapacitet i Varde Kommune, og derfor burde der være plads til alle, selvom han erkender, at ikke alle kan få "primetime". Det er derfor, at Varde Kommune ikke ønskede foreningerne ind i gymnasiets hal, fordi det kunne betyde en dårligere udnyttelse af kommunens haller.
  2. Jane Locht fra Varde Gymnastikforening er med på, at der er meget halkapacitet i Varde Kommune, men hun er uenig i, at der vil være kapacitet nok i Varde by, når gymnastiksalene ved Brorsonskolen bliver revet ned. Hun finder det uholdbart at oprette hold i lokaler i omegnsbyerne.

Begge er dog enige om, at det bedste vil være at forøge kapaciteten ved Varde Fritidscenter. Det giver synergi med andre aktiviteter, det kan bygges efter præcis de behov, der er, og det kan bruges af både Frelloskolen og af foreningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Arbejdsbyrden blev for stor for lille købmand: - Når man kører grædende hjem fra arbejde hver dag, så er det på tide at sige stop

Indland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Annonce