Annonce
Esbjerg

Der flyder med skrald på stranden i Hjerting: Det er noget svineri, og det sker hver eneste sommer

Sådan så stranden ved badebroen ud for Hjerting Strandpark ud onsdag morgen. Og det er helt normalt syn i sommermånederne, hvor flere af strandene i området døjer med affald. Foto: Lars Karkov
Igen i år er strandene i Hjerting nord for Esbjerg omdannet til en regulær svinesti. Hensynsløse strandgæster smider øldåser og affald på stranden og strandpromenaden, så der hver morgen flyder med affald. Det er et tilbagevendende problem, som borgere og  politikere er ved at have fået nok af.

Esbjerg: Øldåser, chipsposer og glasskår. Det er det syn, der hver morgen møder borgere i Hjerting, når de går sig en tur ved stranden i sommernånederne. Med feriefornemmelser og sommersol er affaldssvinene vendt tilbage til strandene.

Da Lars Karkov onsdag morgen gik tur med sin hund, blev han  mere forfærdet end overrasket over den tilstand, som stranden ved badebroen ud for Hjerting Strandpark, var blevet efterladt i.

- Det væltede simpelthen med affald. Smidt fra a til z. Det er egentlig godt, at der er nogen, som hygger sig og fester. Men vi er så heldige med vores dejlige natur herude, at man i det mindste burde rydde op efter sig selv.

Annonce

Hed debat

Efter morgenturen lavede Lars Karkov et opslag på den lokale Facebook-gruppe ”For os der bor i Hjerting”, hvor han ytrede sin skuffelse over, at stranden bliver brugt som skraldespand.

- Det var et forsøg på at skabe en dialog, så vi kan minde hinanden om, at man skal opføre sig ordentlig og rydde op efter sig selv. Nogle af tingene bliver smidt så tæt på vandet, at det bliver trukket med ud i havet, når der bliver højvande. Vi har alle et ansvar, siger han om opslaget, der i skrivende stund har 131 reaktioner og tæt på 100 kommentarer.

Lars Karkov har selv svært ved at svare på, hvorfor strandene hvert år bliver hærget af affald.

Også langs Strandpromenaden flyder det med affald. Billedet her er taget tidligt på eftermiddagen torsdag . Foto: Jacob Schultz

- Det handler i bund og grund om opdragelse, tror jeg. Herude ved badebroen kan man nok godt bruge en skraldespand mere og måske en påmindelse om at rydde op, men det burde jo ikke være nødvendigt. Man efterlader stranden pæn og ren, siger han.

Annonce

Frustrerende problem

Det er langt fra første gang, at affald på strandene er et problem i Hjerting. Sidste år kunne JydskeVestkysten fortælle, at hullerne i stendiget ved Strandpromenaden ofte bliver brugt som skraldespand.

Formand for teknik- og byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V) er også forarget over, at strandene i Hjerting igen i år er omdannet til en losseplads. Han kalder det et udtryk for mangel på omtanke blandt visse strandgæster.

- Det er et frustrerende og tilbagevendende problem, og jeg synes efterhånden, det er ved at være nok. Ved Strandpromenaden står skraldespandene med få meters afstand, så det er i hvert fald ikke en undskyldning. Det er svært at sige, hvad der skal til for at ændre den kultur, men det er utroligt, at der gang på gang er mennesker, der er ligeglade med naturen og deres medmennesker, siger udvalgsformanden.

Formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V) er stærkt utilfreds med tilstandene i Hjerting og kalder det et udtryk for ligegyldighed. Foto: Annett Bruhn

Han siger, at man har forsøgt med en række tiltag for at ændre på tendensen med affald i naturen, men afviser, at det kun skulle være unge strandgæster, der er problemet.

- SSP og folkeskolen har forsøgt med flere gode tiltag for at få de unge mennesker til at tage naturen alvorligt, og jeg synes egentlig også, at de unge virker mere bevidste end andre generationer. Så jeg tror, at problemet er mere generelt, og det skal vi selvfølgelig forsøge at gøre noget ved.

Annonce

Kulturændring og mere politi

Bestyrelsesformand i Danmarks Naturfredningsforening Esbjerg Leif Wagner Jørgensen erkender, at det er svært at løse problemet, men håber, at der snart vil ske en ændring i folks syn på naturen.

- Det er ufatteligt, men det kan ikke rigtigt overraske mig længere. Det er et tegn på ligegyldighed. Flere steder i Asien koster den slags store bøder, men jeg ved ikke, om det er vejen at gå i Danmark. Vi har jo vænnet os til, at naturen er gratis, og det er måske derfor, at nogen ikke behandler den så godt, siger Leif Wagner, der gerne så, at politiet tog opgaven mere alvorligt.

- Måske skulle de patruljere mere og fortælle folk, at de skal huske deres affald. Det ville måske skabe en respekt om det, siger han.

Opslag skaber hed debat på Facebook

Efter sin morgentur i onsdags skrev Lars Karkov et opslag på Facebook, der blev ledsaget af en række billeder af dåser på stranden. Det er blandt andet det, man kan se i artiklen her.

"Trist syn her til morgen. Dejligt at de unge mennesker kan hygge sig med kolde øl på stranden. Men ryd da op efter jer selv."

Opslaget blev efterfulgt af en debat, hvor flere gav udtryk for deres holdning.

En skriver for eksempel:

"Hvor er det trist, i går nåede jeg lige at fange nogen ved Ho Bugt Sejlklub, som havde forladt stranden på samme måde ... de fik en plastik sæk og fik besked på at komme igang ... undskyld men det må fandme ligge i opdragelsen".

En anden skriver:

"Tager to minutter om at rydde det op. Hjælp de unge. Hvis I tog en dåse, hver gang man gik på Facebook for at brokke sig. Så var der ryddet op. Men hellere åbne computeren eller tlf og brokke sig. I var selv unge engang."

Generelt er flere ude efter unge mennesker, mens andre mener, at problemet ikke er aldersbestemt.

"Det er ikke nødvendigvis unge! Mange unge mennesker i dag er godt opdraget også i et curling kvarter som Hjerting nu engang er."

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kapløb om domicilejendom ved havnen: Vækstvirksomhed løb med sejren

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Politi og redning på vej til uheld - vej delvis spærret

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Haderslev

Der var en gang, det tyske mindretal sad i Folketinget

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Sydjylland

Følg med her: Politi og redning på vej til uheld - vej delvis spærret

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Annonce