Annonce
Esbjerg

Der groede planter ind ad vinduerne: Efter A.P. Møller-donation blev museet en kunstperle

J. A. Jerichaus skultur fra 1845 af "panterjægeren" pryder museets indgang. Foto: Lars Fahrendorff
Ribe Kunstmuseum levede i mange år et stille liv uden ret meget anerkendelse. Men en donation på 46 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden har åbnet døre og gjort museet til en landets fineste. Besøgstallene er steget markant.

Ribe: I 2016 løste 16.713 gæster billet til Ribe Kunstmuseum.

I 2019 var det tal steget til 24.540 solgte billetter.

Tæller man de besøgende med, som besøger den åbne have bag kunstmuseet, bliver tallet til næsten 45.000 besøgende.

Annonce

Humøret og stoltheden er med god grund høj på Ribe Kunstmuseum. I år er det ti år siden, at en donation på svimlende 46,5 millioner kroner fra A. P. Møller Fonden tilgik Ribe Kunstmuseum, og det har på alle måder givet museet det skub fremad, som museet ifølge kunsthistoriker og direktør for museet Dagmar Warming havde potentiale til.

- Måske har Ribe ikke altid været helt bevidst om, hvilken fantastisk samling og hvilket fantastisk museum, vi har, siger Dagmar Warming.

I dag rejser museets værker verden rundt for at blive udstillet på store kunstudstillinger. Louvre i Paris, New York, Tokyo, Hamborg og mange andre steder. Aktuelt er museets store værk af Hammershøi på vej til Paris - verdens næststørste Vilhelm Hammershøi. Men kun på betingelse af, at maleriet bliver udstyret med en glasplade af specialglas til 30.000 kroner. Det betaler låneren.

I 2019 var 18 af museets værker udlånt til andre museer i perioder. Omvendt låner museet også andre museers værker til særudstillinger.

Og ind ad døren til museet myldrer hver uge i massevis af skolebørn, der lærer og ser på dansk kunsthistorie. Næsten hundrede skoleklasser besøgte sidste år museet.

Fra ælling til svane

Vi mødes i det lille bibliotek med standur, som gemmer sig på det 1.400 kvadratmeter store museumshus. Med er også formand for bestyrelsen, Jens Henriksen.

Det restaurerede hus fremtræder i dag som en smuk ramme for den fine samling af guldalderkunst og starten af det moderne gennembrud, som er museets styrke. Ramme og indhold hænger sammen, mener Dagmar Warming på en måde, som er helt perfekt for netop denne samling. Det har været det hele værd.

Dagmar Warming og formand for museets bestyrelse, Jens Henriksen. Foto: Lars Fahrendorff


Da jeg kom hertil, groede der efeu ind ad vinduerne i kælderen og der var hul i taget.

Dagmar Warming


- Da jeg kom hertil, groede der efeu ind ad vinduerne i kælderen og der var hul i taget. Indeklimaet var heller ikke godt for malerierne. Uden den donation tør jeg ikke sige, hvordan det ville se ud i dag, siger Dagmar Warming.

Sikkerheden på museet blev bragt i orden og indeklimaet er i dag også sikret, så værkernes holdbarhed forlænges mest muligt. Luftfugtigheden ligger på de optimale 50 procent og temperaturen på de anbefalede 20 grader.

- Huset er for os ikke bare en ramme, men en ting i sig selv. Det er et fantastisk hus, lavet i nogle enestående materialer, som for alvor træder frem efter renoveringen. Og jeg synes, at vi har den plads, vi skal bruge, siger Dagmar Warming, de for alt i verden ikke vil flytte.

Annonce

Nye indkøb

Der kommer også hele tiden nye værker til museets samling, der er værker i perioden 1750 til 1950. Det er som en frimærkesamling, hvor en kunsthistoriker kan se, at der måske mangler en enkelt kunstner for at være komplet. Og den slags opstår hele tiden.

Sidste år indkøbte museets fire nye værker af ældre dato plus to fotografier af Henrik Saxgrens vadehavsfotografier.

- Lederen af Statens Museum for Kunst har sagt til mig, "Dagmar, hvis vores museum brænder ned til grunden, så har vi stadig Ribe Kunstmuseum", siger Dagmar Warming med et smil.

Ribe er med andre ord med til at sikre dansk kulturarv på nationalt plan, det er ikke bare en provinssamling.

I dag er der to ansatte kunsthistorikere på museet, hvoraf Dagmar er den ene, der har pligt til at forske og udgive videnskabelige artikler om kunstnere og værker fra museets samling. Tidligere var der kun én, men nu har museet også et lille forskermiljø.

For ti år siden var paneler og gerigter omkring dørene i træfarver. Med hjælp fra arkitekt og fond blev det hele malet i farver, der understøtter museets samling. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce

Det blå stempel

Den store donation fra A. P. Møller med Hr. Møller for bordenden var på mange måder et kæmpe kvalitetsstempel for Ribe Kunstmuseum. Siden har det i hvert fald ikke været sværere at søge fonde og få et ja. I 2019 fik museet private tilskud især i form af fondspenge for i alt 3,56 millioner kroner.

Til sammenligning yder Esbjerg Kommune et årligt tilskud på 3,2 millioner kroner og staten 1,3 millioner kroner.

Entreindtægter og cafe gav samlet cirka 1,5 millioner kroner.

Samlet gav det museet et overskud på cirka 260.000 kroner sidste år.

Husets tidlige historie i grove træk

Museumsbygningen er opført i 1865 som privatbolig til den velhavende tekstilfabrikant BalthazarGiørtz med en overdådig indretning med stuklofter, Versailles-gulve, høje paneler, marmorgulve i hall'en og lange, brede douglas-planker på gulvene.

Tekstilfabrikken brændte og efter kun 18 år stod huset tomt og bliver i 1891 købt af 15 driftige ripensere med henblik på at åbne huset som museum for byens antikvariske samling stiftet i1850'erne.

Staten er efter nederlaget i 1864 interesseret i at styrke danskheden i regionen og vil yde hjælp på betingelse af, at det udelukkende blive et museum for kunst. Staten er med fra starten.

I løbet af museets første 20 år bliver nogle af museets vigtigste værker indkøbt, især guldalder.

Et ægte skagensmaleri af Michael Ancher, "Barnedåben", som Skagen gerne ville have fingre i. Men den tilhører Ribe. Foto: Lars Fahrendorff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce