Annonce
Vejen

Der høstes og tærskes på Hygum Hjemstavnsgård

På Hygum Hjemstavnsgård tærsker de blandt andet korn med dette gamle tærskeværk men de gør det også på den helt gammeldags facon med plejl. Foto: André Thorup
I denne weekend holder Hygum Hjemstavnsgård i Sønder Hygum høstdage. Her kan man rejse tilbage i tiden og opleve høsten, som den foregik for 100 år siden.

Sdr. Hygum: Det summer af liv på Hygum Hjemstavnsgård, der i disse dage tager imod gæster til arrangementet ”Høsten gennem 100 år”. Fra torsdag til og med søndag åbner museet klokken ti og gennem dagene kan man se, hvordan man høstede i gamle dage og mærke den gammeldags atmosfære på gården.

Lørdag og søndag går de frivillige høstoptog til marken kl. 13.45, hvor de viser, hvordan man i sin tid høstede med leer. Begge dage er Haderslev Kaninavlerforening vært for kaninudstilling og hoppekonkurrence for dyrene. Søndag kl. 13.50 afholdes høsttalen Jens Horstmann, der er højskolelærer på Rødding Højskole.

Annonce
- Kom og vis børnene, hvordan vi gjorde i gamle dage. Kom og oplev tiden og livet for hundrede år siden. Vi byder på autentiske oplevelser indenfor både landbrug og håndværk.

Svend Dixen, formand.

Autentiske oplevelser

Formanden i Hjemstavnsgårdens forening, Svend Dixen, vil meget gerne opfordre folk til at kigge forbi i løbet af weekenden.

- Kom og vis børnene, hvordan vi gjorde i gamle dage. Kom og oplev tiden og livet for hundrede år siden. Vi byder på autentiske oplevelser indenfor både landbrug og håndværk, siger han.

Nogle af dem, der allerede har taget imod den opfordring, er Birgitte og hendes børn Smilla og Malaki.

- Vores børn er ret vilde med at se Bonderøven i fjernsynet, så derfor var det meget naturligt at tage herud at kigge, siger Birgitte.

Spørger man Malaki, var det sjoveste helt klart, at han var med til at smede og slibe en lille kniv, der faktisk er skarp nok til at fjerne nogle af hårene fra mor Birgittes håndryg. Smilla derimod er tydeligt glad for at flette, for hun har fletværk, i flere forskellige farver, rundt om håndleddet og i håret.

Et godt stykke arbejde

Ude i den store køkkenhave er Henning Nielsen i færd med at høste porrer. Han er 77 år og en af de godt 40 til 50 frivillige, man kan møde på gården i weekenden.

- Det handler jo om socialt samvær og at gøre et godt stykke frivilligt arbejde, i stedet for at sidde derhjemme og kukkelure. Man skal huske at nyde at være aktiv, for det er ingen selvfølge at man kan, siger han og renser en porre for rødder og jord.

Det er Hennings kone, Karin, der sammen med ham er ansvarlig for køkkenhaven og salget i gårdens butik, hvor man kan købe kartofler, gulerødder, blomster og meget andet.

- Og salget går fremragende, siger Karin Nielsen med et stort smil på læben.

Henning Nielsen i gårdens køkkenhave. For ham er det især vigtigt at få børnene væk fra skærmen og vise dem, hvordan tingene blev gjort i gamle dage. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce