Annonce
Billund

Der mangler mindst 27 grundejerforeninger

En grundejerforening skal blandt andet stå for drift og vedligehold af eventuelle legepladser. I Billund Kommune mangler der omkring 27 steder at blive stiftet en grundejerforening. Arkivfoto: Mette Mørk
Mange steder i Billund Kommune har private boligejere ikke stiftet en grundejerforening, selvom det er lovpligtigt. Det vil kommunen nu rette op på.

Billund Kommune: Der er alt for få grundejerforeninger i Billund Kommune. En optælling, som kommunen har foretaget, viser, at der mindst 27 steder i kommunen er boligområder, der endnu ikke har oprettet en grundejerforening, som de ellers har pligt til.

Når kommunen udlægger et område til boligformål, vil det ofte fremgå af lokalplanen, at de kommende grundejere har pligt til at etablere en grundejerforening. Denne forening skal stå for driften af fællesarealer som veje på de enkelte vænger samt gadebelysning. Da kommunen ikke kan overdrage pligten til vedligehold af fællesarealer til grundejerne, hvis der ikke er en grundejerforening, vil der blive sat gang i arbejdet med at få dem etableret.

- Det vil ikke være fair over for alle dem, der har stiftet en grundejerforening og dermed overtaget vedligeholdelsen af veje og gadelys, at der er andre, der ikke har gjort det, siger Per Nyhus (DF), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Billund Kommune.

Annonce

Drift og vedligehold

Grundejerforeninger skal stå for drift og vedligehold af private fællesarealer og fællesveje. Det indebærer:

- Vedligehold af veje, stier og overkørsler.

- Vedligehold af fortove, p-pladser og belægninger på fællesarealer.

- Snerydning.

- Vejafvanding og vedligeholdelse af grøfter.

- Belysning.

- Græsslåning og vedligehold af beplantning.

- Drift og vedligehold af legepladser og lignende.

Skal stiftes i løbet af 2020

Kommunen vil inden længe tage kontakt til beboerne i de områder, hvor der ikke er blevet stiftet en grundejerforening. Her får beboerne en frist på tre måneder til at stifte en forening, og hvis det ikke bliver gjort, vil der blive sendt rykkere.

- Det er i hvert fald vigtigt, at der bliver holdt gang i processen, så den ikke dør ud, siger Per Nyhus.

Håbet er, at de 27 grundejerforeninger vil blive stiftet i løbet af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];