Annonce
Trekantområdet

Der skæres rundt om Vejle: Det bliver sværere at finde en bibliotekar

Selv om brugerne stod i kø for at aflevere og hente udlånsmaterialer på Vejle Bibliotek efter coronagenåbningen, så er det ikke nok til at berettige biblioteketerne. Der skal højere besøgstal og flere typer borgere ind i biblioktekshusene, siger bibliotekschef Mette Høxbro fra Vejle Bibliotekerne. Arkivfoto: Mette Mørk
Det bliver sjældnere at møde en bibliotekar i centerbyerne. I Børkop, Egtved og Give skæres 35-37 procent væk af den bemandede åbningstid. Der skæres ikke i Vejle.

Vejle Kommune: Går du på biblioteket for at få rådgivning af en bibliotekar, bliver der væsentligt færre muligheder fremover. Oplandsbibliotekerne mister 35-37 procent af den bemandede åbningstid.

Samme emne - ny artikel

Vejle Amts Folkeblad offentliggjorde 29. juli en artikel om reduktionen i betjent åbningstid på biibliotekerne i Egtved og Jelling. Den byggede på en pressemeddelelse fra Vejlebibliotekerne med overskriften ”Bibliotekaren laver noget andet om lørdagen”. Den tegnede ikke det fulde billede af, hvor markante ændringerne på alle fire oplandsbiblioteker i virkeligheden er. Derfor erstattes den tidligere artikel af denne.

Desuden fremgik det en faktaboks ved den oprindelige artikel, at brugerne af Jelling Bibliotek ville få et væsentligt mindre tilbud end i de andre centerbyer. Sådan var det, men fra 1. august er Give, Børkop og Egtved harmoniseret ned på Jellings niveau både i antal åbningstimer med betjening og nye, ens åbningstider.

I Give indskrænkes den betjente åbningstid fra 27 til 17 timer pr. uge eller 37 procent. I Egtved og Børkop skæres fra 26 til 17 ugentlige timer eller 36 procent. I Jelling reduceres fra 19 til 17 timer pr. uge eller cirka 11 procent. Det vil sige, at de centerbyernes biblioteker er harmoniseret ned på Jellings niveau, der hele tiden har været markant lavere end de andres.

I Vejle er der uændret 44 timers betjent åbningstid pr. uge.

Åbningstiderne de fire steder bliver også ens: Mandag 13 til 18, tirsdag 9 til 13 og torsdag 10 til 18. Resten af tiden er der selvbetjening, typisk fra klokken 6 til 23 - dog klokken 7 til 22 i Vejle og Jelling.

Lige nu er der helt lukket på søndage, hvor der gøres coronarent. Efter den nuværende plan vil der været åbent for selvbetjening igen om søndagen fra 16. august.

Annonce

Ingen reduktion i Vejle

I Vejle er der ikke ændret på den betjente åbningstid. Bibliotekschef Mette Høxbro siger dog, at bemandingen i Vejle er ændret, så den er mere målrettet.

- Så hvis der for eksempel kommer en skoleklasse, så har vi hænderne til at kunne modtage eleverne, siger hun.

Ændringerne kommer ifølge bibliotekschefen, fordi der er lavere efterspørgsel på den traditionelle én til én-service fra en bibliotekar. Særligt om lørdagen. Forandringerne bygger på nogle tal, som biblioteket har over brugernes brug af biblioteket. Dem vil Mette Høxbro dog ikke lægge frem.

Annonce

Hemmelige tal

- Vi har valgt, at de er til internt brug, svarer hun på avisens forespørgsel om at få tallene.


At skabe fællesskaber er en biblioteksopgave. Folk kan hos os få en forlænget dagligstue. Der er IKKE stille på biblioteket. Vi har ikke læsesale. Dem kan man finde på universitetsbiblioteketerne.

Mette Høxbro, bibliotekschef


Ændringen skyldes blandt andet et ønske om at få flere forskellige borgertyper ind i bibliotekerne og øge besøgstallet. En gang handlede det om formidling af bøger, musik og andre materialer, som folk kunne låne med hjem. Men nutiden kræver åbenbart andre tilbud. Mette Høxbro nævner "nørklecaféer og tumletilbud". Når det gælder sidstnævnte kategori, er babybongo en klassiker. Det med stilhed og læsesale på biblioteket er længe fortid.

- Vores eksistensberettigelse er at være der for flere end måske 20 procent af borgerne. Vi vil undersøge, hvorfor der er nogle, der ikke bruger biblioteket. Og vi vil bruge den frigjorte tid til at spille ind i lokale dagsordener, siger hun og nævner som eksempel, at der har været en debat om byfornyelse i Børkop, hvor man i bibliotekets lokaler kunne vise en relevant udstilling.

Annonce

Forlænget dagligstue

- Vi vil gerne omsætte den ekstra tid til liv og læring for alle aldre i kulturhusene. Det kan være litteratur, kreative aktiviteter, spil, musik, teknologi eller film. Samtidig bliver kulturhusene mere synlige, aktuelle og relevante med flere fællesskaber og borgerrettede aktiviteter med fokus på læring og kulturelle oplevelser. Vi vil gerne være facilitator til aktiviteter. At skabe fællesskaber er en biblioteksopgave. Folk kan hos os få en forlænget dagligstue. Der er IKKE stille på biblioteket. Vi har ikke læsesale. Dem kan man finde på universitetsbiblioteketerne, siger Mette Høxbro.

Borgere, foreninger og institutioner får en rolle at spille i at holde gang i deres biblioteker. De vil fremover kunne komme med idéer, ønsker og forslag til arrangementer og samarbejder med og på bibliotekerne, der kan placeres på alle ugens dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Ansatte og patienter fortæller om store svigt i psykiatrien: Direktion afviser at involvere styrelse i sagen

Varde For abonnenter

To påbud på Ansager Skole: Firma skal gøre bedre rent og lave risikovurdering

Annonce