Annonce
Debat

Der skal også være plads til seniorer i Forsvaret

Læserbrev: Ældre soldaters erfaring, pli, dannelse og høje arbejdsmoral kan sagtens gives videre til de unge soldater, som kan drage nytte af kollegaernes erfaring og blive endnu dygtigere.

Som formand for forsvarsudvalget og forsvarsordfører gør det mig glad at se, at vi nu endelig anerkender, at Forsvaret på nogle parametre er lige så langt som de fleste andre arbejdspladser i Danmark.

Der bliver nu indført en seniorpolitik, hvilket er gode nyheder. For det er åbenlyst, at man i langt de fleste tilfælde sagtens kan bruges, selvom man har rundet de 55 år.

Annonce

Vi skal altid huske at passe på hinanden - også selvom arbejdstøjet er camouflagefarvet. Og mange af os kender det med, at man ikke kommer helt så hurtigt og smertefrit gennem "FUT-banen", som da man var 20.

Men derfor er der stadigvæk brug for garvede soldater, hvis ekspertise og sagkyndige viden Forsvaret kan drage nytte af. Det er trods alt den ekspertise og viden, der har lagt grundlaget for den uddannelse vores soldater gennemgår i dag, og som fremover skal bidrage til videreudvikling og uddannelse af vores soldater, så de kan tilpasse sig det aktuelle trusselsbillede. Det må vi ikke tage for givet - og slet ikke forkaste.

I takt med at trusselsbilledet ændrer sig, er det nemlig vigtigt at overveje den ekspertise og indsigt i Forsvaret, som "seniorer" kan bidrage med. Jeg er godt med på, at der er en håndfuld nye trusler - såsom hacking og cyberangreb - hvor det er begrænset, hvad man som en 55-årig seniorsergent kan bidrage med. Men når vi taler om konventionel krigsførelse, uddannelse af soldater, militær kapacitetsopbygning med mere, så er det netop disse erfarne officerer og befalingsmænd, vi fæster vores lid til.

Jeg mener helt ærligt, at det er godt, at der er blevet indført en fornuftig seniorpolitik i Forsvaret, hvor man ikke nødvendigvis bliver ubrugelig, når man har passeret en vis alder. Man kan højst sandsynligt ikke indgå i en operativ patrulje, hvis man er over 50 og døjer med diverse skavanker, men man skal stadigvæk tilbydes en plads. Alle ansatte i Forsvaret spiller en vigtig rolle uanset alder – det skal være mit budskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce