Annonce
Debat

Deres egen iver efter magten ødelagde det borgerligt-liberale projekt

På kant: Knap havde statsministeren luftet tanken om en regering bestående af Venstre og Socialdemokratiet, før Søren Pape Poulsen og Anders Samuelsen udtalte, at nu ødelægger han det borgerlige, liberale projekt. Ja, det var de ord, de brugte: Det borgerlige, liberale projekt.

Men selvom man jo godt kan forstå, at Lars Løkkes udmelding vakte opmærksomhed, så var der ikke tale om en pludselig aflivning af hverken borgerlighed eller liberale værdier. Tværtimod startede den proces for flere år siden, og her har hverken Samuelsen eller Pape Poulsen noget at lade andre høre. De er selv medskyldige.

For hvad er det for et borgerligt, liberalt projekt, de snakker om? Engang handlede det om borgernes frihed og rettigheder, en stærk retsstat, respekt for den enkelte og en ordentlig omgangstone mellem mennesker. Men det er længe siden.

Under Samuelsens og Pape Poulsens ledelse er projektet i stedet blevet omformet til en evig jagt på minoriteter og folk med udenlandsk baggrund. Stram, strammere, strammest. Liberal Alliance og De Konservative har gjort udlændingepolitikken til et kapløb, og omkostningen har været en begrænsning af netop borgerlige værdier og frihedsrettigheder.

Nu står de to partiledere så hændervridende og kan ikke forstå, hvad der sker med det borgerlige, liberale frihedsprojekt. Men den triste sandhed er, at de i deres iver efter at nå magten selv ødelagde det. Og hvis de vil have projektet tilbage, er der ingen anden vej end at genfinde de værdier, som det bygger på. Man har lov til at have et spinkelt håb om, at det netop er det, statsministeren begynder at erkende.

Annonce
Peter Lauritsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce