Annonce
Erhverv

Deres fremtid starter med det næste skridt

Fremtiden starter med deres næste skridt - fra venstre: Melanie Sørensen, Lindknud, Line Hermansen Larsen, Rødding, Bahibi Gebremaryam, Vejen, og Ahmed Amini, Vejen. Foto: Søren Dippel
Den ny Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Vejen slog dørene op i august og har allerede fået 110 elever. De følger undervisningen i både obligatoriske og valgfrie fag, som skal bane vejen for dem til en ungdomsuddannelse.

Vejen: Arbejdsmarkedet i Danmark byder på et væld af muligheder – det gælder bare om at gribe dem. Men for mange unge, der har forladt folkeskolen, kan det være svært at vælge. Hvilken uddannelse skal de tage, og har de mon det, der skal der til?

Svaret kan de få på det nyeste skud på stammen af uddannelsessteder i Vejen, FGU Kolding & Vejen, der i Vejen har til huse i bygningerne på Dalgas Allé, hvor produktionsskolen tidligere havde adresse.

”Fremtiden starter med dit næste skridt”, lyder uddannelsens slogan, og det er netop, hvad 110 elever har gjort. Hos FGU Kolding & Vejen kan uafklarede unge tage den ny Forberedende Grunduddannelse (FGU), der foruden en række praktiske fag rummer boglige fag som for eksempel dansk og matematik samt valgfag som for eksempel samfundsfag, engelsk, naturfag og identitet og medborgerskab.

- Eleverne kan vælge en almen grunduddannelse (AGU) med forskellige boglige fag og en pædagogisk grunduddannelse (PGU) med mere praktiske fag. Vi praktiserer projektorienteret undervisning med forskellige temaer. I danskundervisningen arbejder vi i øjeblikket med journalistik, hvor eleverne skal prøve at skrive en avis med artikler om FGU-uddannelsen, siger lærer Klaus Nissen.

Annonce

FGU-uddannelsen

Den ny Forberedende Grunduddannelse er en uddannelse på op til to år.

Uddannelsen er for unge under 25 år, som Ikke har taget eller ikke er i gang med en ungdomsuddannelse eller, som ikke har et fuldtidsjob (defineret som 20 timer pr. uge).

Den Forberedende Grunduddannelse har to forløb:

AGU – Almen Grunduddannelse har følgende fag: Dansk, dansk, som andet sprog, engelsk, matematik, identitet og medborgerskab, naturfag, samfundsfag, teknologiforståelse og PASE, der er en forkortelse for privatøkonomi, arbejdslære, samarbejdslære og erhvervslære.

PGU: Pædagogisk Grunduddannelse har følgende værkstedsfag: Industri, service og transport, motor og mekanik, kommunikation og medier, byg bolig og anlæg, jordbrug og dyrehold, miljø og genbrug, mad og ernæring samt turisme kultur og fritid.

Blev skoletræt

JydskeVestkysten har besøgt nogle af eleverne i en dansktime på den ny AGU-uddannelse.

- Efter 9. klasse var jeg blevet skoletræt, og så begyndte jeg på den gamle produktionsskole, hvor jeg var i køkkenet i et års tid. Almen Grunduddannelse, som jeg nu har valgt, synes jeg, er et godt forløb for mig. Jeg håber at kunne videreuddanne mig som ernæringsassistent, siger Melanie Sørensen, der er 19 år og bor i Lindknud.

Også 17-årige Line Hermansen Larsen, der bor i Rødding, var blevet skoletræt. Men her har AGU-uddannelsen efter hendes mening budt på et spændende forløb.

- Jeg har haft behov for at genopfriske mine dansk- og matematikkundskaber. Jeg ved godt at vi på FGU Kolding & Vejen også har opgaver, som skal afleveres, men til gengæld har jeg mulighed for at blive mere afklaret om hvilken uddannelse, jeg i fremtiden skal vælge. Jeg har besluttet mig for at uddanne mig til tjener. I dag er der mangel på tjenere i Danmark.

Fremtidsplaner

For 21-årige Bahibi Gebremaryam, der bor i Vejen, men som kommer fra Eritrea, har det været svært at vide, hvilken uddannelse, han skal vælge. Men det gælder for ham som for alle de andre elever på FGU-uddannelsen, at også hans fremtid starter med det næste skridt. Det næste skridt for ham bliver teknisk skole, for han har besluttet sig for at uddanne sig til tømrer. Også han har været i køkkenet på PGU-uddannelsen, men har nu valgt at satse på AGU-uddannelsen.

- Her bliver vi også tilbudt forskellige valgfag, og jeg havde først valgt naturfaget. Men det har vist sig at være alt for svært for mig. I stedet har jeg valgt både engelsk og matematik.

Begge fag er også en forudsætning for, at han senere kan begynde på en teknisk skole og uddanne sig som tømrer.

For Ahmed Amini, der er 24 år og bor i Vejen, har valget af en fremtidig uddannelse ikke været så vanskelig, som for eksempel at lære at tale og at skrive dansk. Han stammer fra Afghanistan, hvor han har arbejdet som svejser.

- Faktisk har jeg også arbejdet som svejser i Danmark. Matematikken har jeg ikke svært ved. Jeg vil gerne have udfordringer, så jeg har besluttet mig for at tage alle valgfagene. Men jeg synes, det er svært, når lærerne på AUG-uddannelsen ikke har en bestemt plan, som er målrettet hver enkelt elev. Når vi skal lave vores opgaver, skal vi selv finde ud af at finde de oplysninger, der er brug for, på internettet, siger Ahmed Amini.

Han regner med at kunne tage en smedeuddannelse. Målet er engang at blive selvstændig smed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce