Annonce
Nordtyskland

Derfor bliver forbundsdagen danskere, end du tror: SSW er nemlig ikke alene

Robert Habeck kan blive en vigtig allieret for SSW's Stefan Seidler. De to deler nemlig ikke blot skandinavisk livesyn, men også dansk sprog. Habeck er en stjerne hos De Grønne og bliver formentlig minister samt muligvis stedfortrædende kansler under enten Armin Laschet (CDU) eller Olaf Scholz (SPD). Foto: Christina Weiß.
Nok er Stefan Seidler eneste repræsentant for det dansk-frisiske SSW i forbundsdagen. Men De Grønnes Robert Habeck fra Flensborg er også nyvalgt, dansktalende og har fire danske sønner.

FLENSBORG: Nok bliver Stefan Seidler som nyvalgt medlem af Forbundsdagen eneste repræsentant for det danske SSW. Men hverken sprogligt eller kulturelt behøver han at føle sig alene. Når turen går frem og tilbage mellem Flensborg og Berlin kan han dele kupe med De Grønnes Robert Habeck på de gratis togture på første klasse med Deutsche Bahn, hvilket er et af tyske parlamentarikeres i øvrigt ganske mange privilegier.

Habeck er ligesom Seidler nyvalgt. Ved søndagens valg fik han 28 procent af stemmerne og blev dermed den direkte, valgte kandidat for De Grønne i Flensborg-Slesvig Valgkreds. Her besejrede han kredsens hidtidige medlem af forbundsdagen, Petra Nicolaisen fra Det konservative CDU. Hun måtte nøjes med 24,4 procent.

Har studeret i Roskilde

Den 52-årige Habeck og hans 41-årige kollega, Stefan Seidler, er ikke kun fælles om at være nyvalgte. De taler også begge dansk – Seidler som ”indfødt” i mindretallet og Robert Habeck som tilflytter til Flensborg, hvor han i den grad har benyttet sig af de mange danske tilbud. Dansk Sprog og kultur kendte han dog i forvejen fra sin studietid på Roskilde Universitet.

Det er et privilegium at repræsentere min hjemegn som direkte valgt kandidat.

Robert Habeck, De Grønne.

- Jeg er overvældet over den tillid, jeg har mødt i valgkredsen. Det er et privilegium at repræsentere min hjemegn som direkte valgt kandidat, forklarede Robert Habeck efter sejren.

Udtalelsen faldt på tysk, men kunne egentlig ligeså godt være fremsat på dansk. De Grønnes lokale valgkamp har i den grad været præget af grænselandets virkelighed. Til tilhørernes jubel har Habeck til dels talt dansk på De Grønnes valgmøder – og valgprogrammet var naturligvis oversat til nabolandets sprog.

SSW vil kæmpe for skandinaviske værdier i tysk politik i forbundsdagen. Her kan Habeck blive en vigtig allieret for SSW’s enmandshær. De Grønne er en nødvendig brik i magtspillet i Berlin. Habech er en af partiets to formænd  og ender efter al sandsynlighed som minister og måske også stedfortrædende kansler. I den sammenhæng får Seidler en værdifuld medspiller, som deler hans skandinaviske livssyn.

Annonce

Sønner blev danskere

Habeck kender ikke blot Danmark fra studietiden, men også fra hverdagen. Alle hans fire sønner har gået på dansk skole og studerede efterfølgende i nabolandet, hvor de fortsat bor – og taler dansk med hinanden.

- Formentlig er de snarere danskere end tyskere, har Habeck tidligere erkendt i et interview.

Annonce
Nordtyskland For abonnenter

Svimlende oplevelse: Man føler sig meget lille om bord på kæmpe skoleskib

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Vejen

Vejen styrtdykker i idrætsrangering fra DIF: Specielt i idrætspolitik og økonomi er faldet stort

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Nordtyskland

Mange indsatte begik selvmord i fængslerne under coronaepidemien

Haderslev For abonnenter

Gangsterrapper afpressede ung kvinde med nøgenfotos og røvede ATV fra barn: Det kostede ham den tredje behandlingsdom

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kolding

Kolding særligt i fare for ekstreme oversvømmelser: Nu har kommunen en plan, der skal mindske skaderne

Kolding For abonnenter

67-årige Birgit Lund er frivillig leder på værested: Mange synes måske, det er lidt pinligt at komme her

Kultur

Masser af mennesker til Folkemøde lørdag

Annonce