Annonce
Esbjerg

Derfor er Tivoli-grunden i Esbjerg noget helt særligt

Esbjerg Tivoli blev etableret i 1895 og var placeret helt ned til vandet. Tivoli havde restaurationslokaler, dansesal, mindre forlystelsesboder, kroketbane, festplads og musikpavillon, og det strakte sig over et areal på godt 15.000 kvadratmeter og var ved indvielsen Jyllands største forlystelsesetablissement. Foto: Ukendt
I 1895 besluttede ti håndværkere og forretningsmænd i Esbjerg at oprette Tivoli, et forlystelsessted med badeanstalt, restauration, dansesal og mere end tredive lysthuse fordelt i en tilplantet have. Hele etablissementet var på et tidspunkt Jyllands største tivoli, men i adskillige årtier har grunden, hvor Esbjerg Tivoli var placeret, ligget øde hen. Nu skal stedet ligge jord til et såkaldt padelcenter.

Esbjerg: Enhver metropol med respekt for sig selv har et tivoli og en zoologisk have – eller måske endda begge dele.

Og det var rent faktisk, hvad Esbjerg engang havde på et og samme sted - lige der, hvor familien Droob nu har planer om at etablere et padelcenter med velkomstbygning og to haller og i alt ti baner.

Området, som i folkemunde i dag kaldes for Tivoli-grunden, geografisk defineret som det overbegroede areal i trekanten mellem Nyhavnsgade, Vesterhavsgade og Gl. Færgevej tæt på Esbjerg Havn, gemmer på en historie, som de færreste yngre indbyggere i Esbjerg kender.

Annonce

Esbjerg Tivoli hed stedet engang, og det opstod i bydelen Strandby 1895, hvor det åbnede pinsemorgen med koncert. Forlystelsesetablissementet var blevet til på initiativ af en lokal arbejdsgruppe med murermester P. P. Stærk (Peder Pedersen Stærk) som hovedkraft og senere direktør for stedet.

Det var tegnet af byens førende arkitekt C. H. Clausen og bestod af en 34,5 meter lang pavillon med åben veranda omkring. Her stod et 15,7 meter højt tårn, flankeret af to mindre tårne. Tivoli havde restaurationslokaler, dansesal, mindre forlystelsesboder, kroketbane, festplads og musikpavillon, og det strakte sig over et areal på godt 15.000 kvadratmeter og var ved indvielsen Jyllands største forlystelsesetablissement.

Det bedste festfyrværkeri

Dengang – før Esbjerg Havn havde fået alle sine utallige udvidelser - lå Tivoli helt ud til vandet, ved en badestrand, hvorfor der også blev indrettet en badeanstalt, og 12 badevogne rullede de badende ud i bølgen blå.

Oplysningerne stammer fra historiker Charlotte Lindhardt, som for nogle år siden skrev en artikel om Esbjerg Tivoli på internetsiden for nicheforlaget UBIREX, der har specialiseret sig i mindre, historiske udgivelser over hele landet.

Her beskriver hun, hvordan der en aften i 1897 udbrød panik i forbindelse med en varietéforestilling, da en petroleumslampe faldt ned og startede en mindre brand.

”Sangerinden fortsatte dog uanfægtet sin optræden, og ilden blev hurtigt slukket. Langt værre gik det tre år senere, da koncertsalen brændte ned til grunden. Kyniske tilskuere stimlede sammen og erklærede, at dette var den bedste fyrværkerifest, Tivoli hidtil havde præsteret. Marinesoldater fra kanonbåden ”Grønsund” var i nærheden og assisterede med slukningsarbejdet. Hovedbygningen var i fare, men blev reddet,” skriver historikeren.

Peder Pedersen Stærk var direktør for Esbjerg Tivoli og om anlagde byens første zoologiske have i 1911 i Tivoli. Foto: Aage Lefolii.

I årene efter overtog P.P. Stærke styringen med Tivoli, og hans mange idéer resulterede i opførelsen af en teatersal med plads til flere end 1.500 gæster. Det var også ham, som anlagde byens første zoologiske have i 1911. Forinden måtte Tivoli dog vige noget af pladsen, fordi Esbjerg Kommune ønskede at udvide havnen, og dermed mistede Tivoli sin badestrand og fik oliemøllen og havnens industriområde til nabo, skriver Charlotte Lindhardt.

Hun skriver videre, at Tivoli omkring 1910 var en af Jyllands største turistattraktioner, og året efter åbnede stedet en zoologisk have med bl.a. skildpadder, geder, rådyr, aber, sælhunde og bjørne.

Annonce

Konkurrenterne kommer

Murermester Stærk opførte også i disse år en cirkusbygning, det eneste stedfaste cirkus uden for København. Her var plads til 2.000 gæster, og dermed var Tivoli i Esbjerg blevet et af landets største forsamlingssteder.

”Cirkus var af træ, ottekantet og med en diameter på 30 meter. Ved siden af fandtes en stald til 20 heste. I cirkusbygningen blev der holdt grundlovsmøder, musik- og sangstævner, gymnastikstævner og meget mere. Esbjerg Tivoli kunne også tilbyde billard, skydebane og keglebane. Det var en alsidig forlystelsespark. Imidlertid skulle cirkusbygningen kun være blevet anvendt til cirkus en enkelt gang, fordi P. P. Stærk frøs Cirkus Miehe ud ved at kræve 1 krone per spand vand til dyrene”, skriver Charlotte Lindhardt.

Cirkusbygningen tjente under 1. Verdenskrig som indkvarteringssted for danske soldater, og efter krigen blev bygningen anvendt til andre ting end cirkus. Ligeledes under 2. Verdenskrig brugte de tyske tropper bygningen, som derefter var så ødelagt, at den kun blev brugt til bilauktioner og lagerplads. Cirkusbygningen blev revet ned i 1979.

Men allerede inden 1. Verdenskrig var det begyndt at gå ned af bakken for Tivoli. Konkurrenter var kommet til, blandt andet Palads Hotel længere oppe i byen. Stedet blev indviet i 1914, og her var der også plads til teater- og koncertarrangementer - Tivoli var ikke længere alene om at underholde esbjergenserne.

”Tivoli fungerede som byens folkelige forlystelsessted med revyer, cirkusforestillinger, sportsstævner, biludstillinger og lignende. De mere finkulturelle arrangementer blev holdt inde i midtbyen på Hotel Royal eller Hotel Spangsberg, skriver Charlotte Lindhardt i sin artikel.

Annonce

Menneskerne i smøgen

Da Stærk trak sig tilbage, blev han afløst af bondesønnen Leopold Jensen fra Hostrup. Han havde i perioden fra 1914-1917 ejet Kafé Danmark, og i 1941, købte han Palads Hotel, en af Tivolis gamle konkurrenter. Han ejede også teateret Alléscenen i København.

”I 1929 hærgede endnu en brand Tivoli, hvor keglebanen brændte. Politiet ledte efter en pyroman, fordi der blev fundet en tom fernisdunk ved siden af det rum, hvor branden opstod. Sagen blev vist aldrig opklaret,” skriver Lindhardt og fortsætter:

”Tivolis placering ved Gl. Færgevej blev så kendt, at bebyggelsen på stedet blev kaldt for ”Bag Tivoli”. Mellem Nyhavnsgade og Gl. Færgevej gik en lille smøge ind, hvor der boede 10-15 mennesker. I begyndelsen af 1980’erne forsvandt gaden og dermed betegnelsen.”

Leopold Jensen byggede også et stor hus i Vesterhavsgade 93 til sig selv og sin familie og til dem som arbejdede i Tivoli. Huset ligger stadig i dag over for smedevirksomheden Granly.

Leopold Jensen forandrede også restaurerede koncertsalen i Tivoli. I vinteren 1931 foranstaltede han en omfattende restaurering af koncertsalen. Det hele blev indrettet og dekoreret i kinesisk stil og blev til China Town.

Tivoli havde en række mindre mindre forlystelsesboder. Foto: Ukendt.

Det gik godt, men havnen rykkede nærmere, og Tivoli mistede sin idylliske charme, og bygningerne forfaldt. Under 2. Verdenskrig var der stadig varieté i China-Town, men derefter var kun restauranten i brug.

Annonce

Den sidste tid

I de næste tredive år fortsatte stedet som restauration med kun porten og den gamle allé som minde om fordums storhed. I 1970’erne forsøgte man at genetablere revyen i Esbjerg, og i 1979 blev der gjort et forsøg på at indsamle penge til en renovering af den gamle teatersal i Tivoli, men forgæves.

I begyndelsen af 1980erne blev resterne af Esbjerg Tivoli revet ned, og grunden blev købt af selskabet Odense Centrum I/S Tivoli, som havde planer om opføre et kontorhus. Planerne blev imidlertid aldrig realiseret, og indtil i dag har stedet ligget stedet øde hen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Annonce