Annonce
Esbjerg

Derfor fik vi pengene

De kommuner, der stod som hoved-ansøgere, og som fik del i puljen på 37,5 millioner kroner til rådgivnings- og aktivitetscentre, var - foruden Esbjerg - Assens,, Fredericia, Frederikshavn, Hillerød, Hvidovre, Lolland, Næstved, Stevns, Viborg, Aalborg, Aarhus og Svendborg og Ærø kommuner. Arkivfoto.

Esbjerg Kommune: Tilbuddet med rådgivnings- og aktivitetscentre for yngre demente var et initiativ under den nationale demenshandlingsplan 2025, der blandt andet har fokus på tidlig opsporing af demens og på Danmark som et mere demensvenligt samfund.

Idéen var, at yngre med demens og folk i tidlige stadier af sygdommen skulle have et sted, hvor de kunne henvende sig, møde ligesindede og få rådgivning. Forbilledet var Odense, hvor man allerede havde et rådgivnings – og kontaktcenter.

Der blev givet penge til 13 projekter, som alle var samarbejder mellem flere kommuner, og hvor der blev taget hensyn til, at afstand og transport kunne være en forhindring. Nogle steder etablerede man et center og flere satellitcentre, andre steder flyttede man ind i eksisterende sundhedshuse.

I den politiske aftale om den nationale demenshandlingsplan blev der afsat 470 millioner kroner til i alt 23 konkrete initiativer. Heraf gik de 37,5 millioner kroner til rådgivnings- og aktivitetscentre, som skulle forankres i kommunale partnerskaber med frivillige organisationer. Det var Sundhedsstyrelsen, som fordelte puljen på baggrund af de 13 ansøgninger.

De kommuner, der stod som hovedansøgere, og som fik del i puljen på 37,5 millioner kroner, var: Assens, Esbjerg, Fredericia, Frederikshavn, Hillerød, Hvidovre, Lolland, Næstved, Stevns, Viborg, Aalborg, Aarhus og Svendborg og Ærø kommuner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce