Annonce
Læserbrev

Derfor siger SF nej til kvægfabrikken på Puggårdsvej i Jernved

Læserbrev: Desværre er lovgivningen i dag skruet sådan sammen, at det næsten er umuligt at bremse en miljøgodkendelse. Trods det, at over 20 naboer med lokalrådet i spidsen har indleveret en stribe af gode argumenter og betænkeligheder imod projektet.

Indsigelserne drejer sig, forståeligt nok, i vid udstrækning om de mange små veje som slet ikke er gearet til de mange og tunge transporter, miljøgodkendelsen medfører. 8.000 transporter om året. Det giver selvfølgelig bekymring for, at vejen bliver kørt op, da der slet ikke er plads til den slags trafik, og slet ikke hvis der kommer modkørende. Vi forstår godt, at de omkringboende er bekymrede for trafiksikkerheden i forhold til skolebørn og andre bløde trafikanter.

Et faktum, som alle kan se, er uholdbart og faktisk et overgreb på lokalbefolkning og alle almindelige borgere, der skal besøge området. Men desværre tager loven i dag ikke højde for det, der gives tilladelse, og kommunen skal bare betale regningen, når vejen er kørt op om ganske få år.

Vi forstår godt lokalbefolkningens bekymring.

En kvægfabrik i den størrelse skal bruge mere vand end vandværket i Jernved kan producere. Det er i sig selv bekymrende, og at kvægfarmen så er afhængig af at bruge en markvandingsboring for at få vand nok til dyrene, gør det ikke bedre samtidig med, at der ikke er garanti for vandets kvalitet. I høringssvarene gøres der også opmærksom på, at vandværkets ene boring har måtte lukke på grund af fund af affaldsstoffer fra pesticider. Hvor stor indflydelse vil det få for vandforsyningen i hele området, når en ny stor vandindvinding, som skal finde sted ved det store kvægbrug, trækker på de samlede vandresurser i området?

Er det undersøgt, hvordan en eventuel egen boring vil påvirke den punktforurening, vandværket har allerede nu?

Det kan vi godt forstå, man også er bekymret for.

Og endelig vores hovedargument for at stemme imod miljøgodkendelsen:

Som der står i udkastet til miljøgodkendelsen, lægges der stor vægt på kvaliteterne i det landskabelige kulturmiljø, der findes på stedet, det højest beliggende område i det gamle Ribe amt.

Her mener SF, at dette meget omfangsrige fabriksanlæg truer det eksisterende landskab, i forhold til mere almindeligt landbrugsbyggeri, i en skala vi ikke kan være med til at godkende. Det er rigtig store bygninger, jeg har regnet mig frem til ca. 40.000 kvadratmeter, til sammenligning var datahallerne, ved det Facebook byggeri, der ikke blev til noget 150.000 kvadratmeter. Så vi har altså her et fabriksanlæg, der ikke er til at spøge med.

Derfor kunne SF ikke stemme for miljøgodkendelsen på dette sted.

Vi er selvfølgelig med på at rette henvendelse til miljøministeren sammen med de øvrige medlemmer i plan og miljøudvalget, med det formål at få lovgivningen lavet om, så vi som kommune får mere medbestemmelse i forhold at undgå de store kvæg og svinefarme i vores små lokalområder.

I dag tages der for store hensyn til dem, der opkøber og forvandler et mindre landbrug til en stor landbrugsfabrik, og for lidt hensyn til de lokale der bor der i forvejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce