Annoncørbetalt indhold

Derfor tiltrækkes du mere af kurver end af lige linjer

Dette indhold er sponsoreret

Videnskabelige undersøgelser viser, at geometriske former kan være afgørende for om vi bryder os om de møbler og genstande, vi omgiver os med i indretningen. Det kan vise sig overordentlig relevant at have den viden in mente, når man indretter sit hjem, en arbejdsplads eller offentlige parker og pladser.

Bløde former signalerer bløde værdier

Når man indretter sig med kurver og runde former, sender man et ubevidst signal om venlighed, rummelighed og omsorg. Det kan man f.eks. gøre ved at placere et rundt bord i lokalet, eller ved at indrette sig med bløde puder, slyngplanter og kunst med masser af runde former og kurvede linjer.

De positive psykologiske effekter af afrundede former var efter sigende medvirkende til at den legendariske Kong Arthur valgte at mødes med sine riddere omkring et rundt bord frem for at bænke dem langs hver deres langside og sætte sig selv for bordenden. Kongen indså nemlig at det ville gavne riddernes oplevelse af ligeværdighed, hvis de sad omkring et rundbord, hvor alle i sagens natur sidder ens.

Rundbordet har også gjort sit indtog til bryllupsfester og lignende selskaber verden over, hvor det kan gavne den gode stemning at lade alle gæster sidder lige godt.

Vælger man at indrette sig med overvejende lige linjer, får man den modsatte effekt, idet man ubevidst sender signaler om hårdhed, stringens og kompromisløshed.

Annonce

Lige linjer er ligetil at forstå

Med en overvægt af lige linjer i indretningen sender man et signal om enkelhed, der kan være nemmere at afkode og forholde sig til for det mennesker, der opholder sig i indretningen. Derfor ser man også flest lige linjer på offentlige kontorer og i trafikken. Fordelen ved de lige linjer er nemlig, at risikoen for visuel overstimulering er minimal.

Omvendt kan det virke upersonligt, kunstigt og klinisk, når man helt udelader de kurvede linjer, der leder tankerne hen på menneskelige former. Det er værd at holde sig for øje, hvis man eksempelvis skal indrette venteværelset hos lægen, hvor man med fordel kan signalere menneskelige værdier til de patienter, der føler sig utrygge i en usikker helbredssituation.

Annonce

Brug de geometriske former i hjemmet

Hvis du er til hjemlig hygge og foretrækker et hjem, der minder om en tryg hule, er det oplagt at indrette værelserne i huset eller lejligheden med en overvægt af runde former. Hvis du foretrækker en mere minimalistisk stil, er de lige linjer vejen frem – men en kombination af de to typer af linjer er altid bedst.

Er dit hjem er meget lille og har lavt til loftet, kan du snyde øjet ved at tapetsere eller male en væg med lodrette linjer. På den måde dirigeres opmærksomheden nemlig opad og skaber en illusion om at der er lidt højere til loftet og himlen.

På tilsvarende vis kan du signalere ro og stabilitet med vandrette linjer. Det kan være et godt trick, hvis skal indrette store rum med få midler.

Hvis du bruger linjer i indretningen på kryds og tværs af hinanden, signalerer du energi og bevægelse, når det gøres retning. Det kan være et godt virkemiddel, hvis du indretter et træningsrum eller måske et arbejdsværelse, der danner ramme for udpræget kreativt eller udadvendt arbejde. Hvis de krydsende linjer overdrives, kan indretningen dog nemt opleves som overstimulerende. Tænk bare på det klassiske sildebensparketgulv, som i sig selv indeholder linjer og skarpe vinkler i massevis: Det kan være smukt i en minimalistisk sammenhæng – men hvis det kombineres med alt for mange møbler og tæpper kan det nemt give et rodet og hektisk udtryk i indretningen.

Men husk: Selv om meget tyder på, at vores hjerner fra naturens side er disponeret for at foretrække runde og kurvede former frem for linjer og kanter, er der naturligvis også plads til individuelle smagspræferencer – så der er al mulig grund til at lade sig inspirere af smag og behag i indretningsarbejdet – men glem ikke hvad videnskaber fortæller os.

Dette indhold er sponsoreret

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.