Annonce
Indland

Derfor vil kommunerne trække staten i retten: Forstå sagen på fem minutter

Hvis 21 kommuner torsdag beslutter at trække staten i retten, fordi udlændinges uddannelsesniveau stik imod reglerne ikke har talt med i støttebeløbene fra udligningsordningen, er de med til at skrive retshistorie. Få forklaringen på, hvorfor sagen er nået så vidt.

Oplysningerne mangler fra 2006

De manglende oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau har kostet provinsen dyrt. Fyn og Jylland er alene gået glip af 1,4 milliarder kroner. Genrefoto: John Kristensen

Det statsligt-kommunale udligningssystem skal ifølge reglerne tage højde for, at antallet af højtuddannede udlændinge fordeler sig skævt på danmarkskortet, fordi nogle kommuner har mange udlændinge på et højt uddannelsesniveau, andre har ingen eller få.

Men i udligningssystemet, som skal sikre borgerne en ordentlig service uafhængigt af lokale skatteindtægters størrelse, er der siden 2006 ikke blevet taget hensyn til udlændingenes uddannelsesniveau og dermed heller ikke til deres evne til at bidrage til fællesskabets kasse. De er alle i Danmarks Statistik blevet registreret i kategorien "uden uddannelse". Det skyldes, at Danmarks Statistik siden 2006 ikke har haft ressourcer til at finansiere undersøgelsen af uddannelsesniveauet. Danmarks Statistik har flere gange gjort opmærksom på dette, blandt andet til Integrationsministeriet, som tidligere var med til at finansiere undersøgelsen.

De manglende oplysninger om uddannelsesniveauet har betydet, at kommuner, som på grund af udlændingenes uddannelsesniveau har ingen eller betragteligt mindre udgifter på deres udenlandske beboere, har fået tilskud, som de ikke er berettiget til - penge, som kunne have gjort underværker i mindre bemidlede kommuner.

Ministeriet gøres opmærksom på problemet

Lemvig Kommune gjorde tilbage i 2014 Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på de manglende oplysninger. Men på trods af det, er det først fra år 2019, at oplysningerne om uddannelsesnivauet igen indgår i beregningerne.

Ifølge forvaltningsretsekspert Frederik Waage vil netop dét, at staten ikke har sørget for at få opdateret oplysningerne, da den blev opmærksom på, at de manglede, være belastende for staten i en eventuel retssag.

- Det er i klar konflikt med undersøgelsesprincippet, hvis man ikke reagerer på en sagsbehandlingsfejl, har han tidligere udtalt til avisen Danmark.

Nogle kommuner får kompensation

Fra 2019 bliver der i udligningen igen taget hensyn til udlændinges uddannelsesniveau. Derfor får en del kommuner primært i Region Hovedstaden nu mindre beløb i tilskud via udligningsordningen. Men for at undgå, at de kommuner blev ramt for hårdt, besluttede regeringen i maj, at 27 af landets kommuner fortsat skulle tildeles ekstra penge som kompensation for de tabte indtægter. De kommuner, der i årevis har fået for lidt i tilskud på grund af fejlen, får til gengæld ingen kompensation.

Den manglende kompensation til de kommuner, der har fået for lidt i tilskud, vækker vrede hos en lang række kommuner. Torsdag mødes 21 af dem for at drøfte, hvor mange af dem der vil gå med i et søgsmål mod staten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Annonce