Annonce
Livsstil

Design: En urne, der kan få os til at tale om sorgen

Den rosafarvede urne hedder Beyond Life og er designet af Pia Galschiøt Bentzen, der er industriel designer. Den er bæredygtig, og derudover indeholder den frø til blomster og et træ, man kan så til minde om afdøde. Foto: Beyond Life
Beyond Life er en danskdesignet urne, der er bæredygtig hele vejen igennem. Urnen opløses i jorden, indgår i naturens kredsløb og giver nyt liv. For når man har sænket sin afdødes aske i jorden, står man tilbage med frø til et rubinia-træ, der vil blomstre hvert år til maj. Og så vil designeren bag være med til at nedbryde tabuet om døden og sorgen.

Den minder om en af de lygteformede pupper, der som små lygter lyser op i staudebeder. Bare i en lidt med buttet og blød udgave. De organiske riller på urnen, Beyond Life, er da også inspireret af naturen og af frøstande i japanske lygter, fortæller designeren Pia Galschiøt Bentzen.

Hun har skabt en sanselig, varm og blød urne af et helt igennem bæredygtigt og bionedbrydeligt materiale, som kan være rammen om en smuk, sidste afsked. Og samtidig indeholder frø til blomstrende, nyt liv.

Beyond Life, har hun kaldt urnen, der udover at være bæredygtig også skal nedbryde tabuer og gøre det nemmere at tale om døden og sorgen.

Annonce

Spirer med nyt liv

- Det er mere end bare en urne. Det er også en tanke og en følelse om det at skulle håndtere noget midt i sorgen. Jeg har selv mistet min far, så jeg ved, hvor meget tabu der er omkring døden, og hvor svært det er for os at tale om det. Jeg udviklede urnen, fordi den kan få os til at tage stilling til døden og til at tale om den. For når man sår frøene, ser dem spire og blomstre, så opdager man, at døden også giver liv. At noget nyt spirer frem, siger Pia Galschiøt Bentzen, der udviklede idéen, da hun gik på Designskolen i Kolding i 2008.

Men først for fem år siden fandt den sin endelige form og blev sat i produktion.

Beyond Life-urnerne er skabt af hurtigt nedbrydeligt paperfoam, et materiale, der primært består af kartoffelstivelse og træfiber . Efter et år i jorden er urnen opløst og indgået i det evige kredsløb i naturen. Men den forholder sig også til kredsløbstankerne på en mere smuk og symbolsk måde.

Urnen fås i fem nordisk nuancer: turkisblå som havet, mosgrøn, som skoven, rosa som en solnedgang, himmelblå og klassisk hvid. Foto: Beyond Life
Der spirer nyt liv frem, når man sår frøene til rubinia-træet efter bisættelsen. Det voksende træ er et symbol på, at livet spirer frem igen, selv efter en stor sorg. Det er også en god indgangsvinkel til en snak om døden og savnet, mener designer Pia Galschiøt Bentzen. Foto: Beyond Life


For enden af urnens snor er et vedhæng formet som et blad, der lige passer i en hånd. Inde i det ligger frø til forglemmigej-blomster og til et rubinia-træ, som man kan så i haven eller en krukke, når man har sænket sin afdøde ned i jorden eller spredt asken over havet. Det hårdføre træ spirer hurtigt og vil med tiden vokse sig stort og blomstre hvert år i maj og juni.

- Og når man går og vander spiren og blomsterne, kan man tale om mormor med sine børn. Huske, hvordan hun elskede at gå i haven. Eller man kan mindes afdøde hvert år, når træet blomstrer med hvide klaser, og de blå forglemmigejer springer ud. Det er en god, positiv anledning til at snakke og mindes. Især hvis der er børn, der har mistet, siger Pia Galschiøt Bentzen.

Hun fortæller desuden, at det også ofte er forældre, der har mistet børn, der køber den sanselige urne med frø i.

Annonce

En personlig afsked

De fleste urner og kister er skabt enkelt, traditionelt og anonymt. Og i den sammenhæng skiller Beyond Life-urnerne sig ud. De tager stilling til døden med det symbolske budskab og den bæredygtige tankegang. Den organiske form bliver farvet rosa som en solnedgang, blå som himlen, turkis som havet eller en stille hvid. Alle fundet på den nordiske, lidt støvede farvepalette. Og de efterladte kan vælge den farve og historie, der passer til deres afdøde. Det er noget nyt, at den sidste afsked kan personliggøres på den måde.


Selv om det er svært at snakke om, er døden jo en del af livet. Vi skal alle den vej på et tidspunkt, det kan vi jo ikke fornægte.

Pia Galschiøt Bentzen, designer


- Begravelser og bisættelser har været meget traditionsbundne. Kister og urner ligner hinanden og er ofte anonyme. Det, tror jeg, kommer af en fornemmelse for, at det ville være nemmere at håndtere sorgen på den måde. Når man gør urnen personlig eller bæredygtig, giver den en smuk farve, eller giver muligheden for at plante et træ, så udstråler det den afdøde persons karakter, og så kan sorgen synes større og sværere lige i momentet. Men det er også en begyndelse på sorgprocessen, og kan måske være med til, at man taler om afdøde. Snakker om, hvordan mormor elskede at gå i haven. Eller hvordan hun nød de rosafarvede solnedgange eller et andet minde, om dem man savner, siger Pia Galschiøt Bentzen.

Fakta: Beyond Life-urnen

Beyond Life er en danskdesignet urne, der bliver produceret i Europa og håndsamlet i Danmark.

Den er lavet af bionedbrydeligt materiale, så efter et år vil urnen være opløst i jorden. Undtagen den massive træperle, der er lidt længere tid om at gå i opløsning. Materialet er kartoffelstivelse, træfiber og bindemiddel.

I urnens vedhæng, der er formet som et blad, findes frø til forglemmigej og til rubiniatræ, som man efter bisættelsen eller askespredningen kan plante i sin have eller i en krukke.

Urnen fås i fem nordiske nuancer: turkisblå som havet, mosgrøn som skoven, rosa som en solnedgang, himmelblå og klassisk hvid.

Se mere på beyondlife.dk, hvor du også kan finde en liste over bedemænd, der forhandler urnen.

Og det er vigtigt at bryde tabuet og kunne snakke også om tab og sorg.

- Selv om det er svært at snakke om, er døden jo en del af livet. Vi skal alle den vej på et tidspunkt, det kan vi jo ikke fornægte, siger hun.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Esbjerg For abonnenter

Er østers i Vadehavet blevet forgiftet? Esbjerg Kommune vil have undersøgt skaldyr for farligt stof

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Erhverv

Fylder 70 til jul: Advokat stopper som partner, men fortsætter med paragrafferne

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Billund

Om halvandet år har Grindsted en efterskole: Forstander bliver ansat i nærmeste fremtid

Haderslev For abonnenter

Forsker: - Farligere at bevæge sig ud i trafikken end at gå tur i naturnationalparken

Vejen

Nomineret til stor hæder: Mathias Lund kan blive årets gokartkører

Annonce