Annonce
Erhverv

Design-webshop: Black Friday er et nødvendigt onde

John V. Pedersen og kollegerne hos Livingshop havde travlt Black Friday. Udsalgsdagen har ændret julehandelen markant. Det skal man ikke græde over, men det stiller nye krav til butikkerne. Foto: Thomas Maxe
Livingshop med butikker i Holstebro og Blåvand er ikke superfan af Black Friday, som koster på indtjeningen. Men sådan er dét bare, og årets salg gik rigtig godt.

HOLSTEBRO: Der gik fire dage, inden den sidste Black Friday-ordre var ekspederet hos designbutikken Livingshop, hvor varerne gik som varmt brød både online og i butikkerne i Holstebro og Blåvand.

- Vi nåede vores mål og nok også lidt til, siger medindehaver af Livingshop, John V. Pedersen.

Og han må konstatere, at Black Friday er kommet for at blive.

- For tre år siden sprang vi med på Black Friday i sidste øjeblik, men nu er der ingen tvivl om, at det er et nødvendigt onde, som vi er nødt til at være med på, siger han.

Annonce

Livingshop

Livingshop sælger designmøbler, belysning og brugskunst - især på nettet, men også fra fysiske butikker i Holstebro og Blåvand.

Butikken er drevet af John V. Pedersen, som ejer Livingshop sammen med sin bror.

Netsalget har været omdrejningspunktet siden starten for 10 år siden. På årsplan bliver der afsendt cirka 20.000 pakker til kunderne.

Livingshop beskæftiger i gennemsnit 10 ansatte. På Black Friday og under udsalg kan man kalde ekstra personale ind.

Hjemmeside: www.livingshop.dk

Sådan er det bare

Det er ikke, fordi John V. Pedersen piver over Black Friday. Tværtimod.

Han er en glad mand med glade kunder. Og for Livingshop er det bare sådan, tingene er, og så må man få det bedste ud af det.

Men som butiksejer må man forholde sig realistisk til, at et så stort udsalg ikke er helt uden praktiske og økonomiske udfordringer.

- Før Black Friday slog igennem, var julehandelen spredt ud på oktober, november og december. Og der blev typisk solgt ”til prisen”. Nu foregår en meget stor del af julehandelen på Black Friday, hvor kunderne forventer rabatter, så vi skal sælge mere for at opretholde den samme indtjening. Det hænger også sammen med, at der kommer flere af de store aktører ind på markedet, så hvis man vil overleve på et marked med lavere indtjening, så skal der mere volumen på salget, forklarer John V. Pedersen.

Et kæmpeudsalg som Black Friday giver en række praktiske udfordringer.

- Vi begyndte vores forberedelser allerede en måned før, hvor vi gjorde status over lageret og valgte tilbudsvarer ud og bestilte ekstra, nye varer hjem. Så skulle webshoppen gøres klar med særligt design, og tilbuddene skulle lægges ind i shoppen. Der blev også udsendt ekstra nyhedsbreve, og på selve dagen var vi 13-14 mand på arbejde i butikken for at kunne håndtere de mange bestillinger, fortæller han.

Ændrer julehandel

Black Friday har ændret julehandelen markant for både butikker og leverandører.

- Førhen havde vi en bedre fornemmelse af, hvilke varer der var ”årets julehit”. Nu ved vi det faktisk ikke rigtigt før Black Friday, og når det så bliver mandag, er vi 100 butikker, der ringer til leverandørerne og bestiller ekstra hjem af de varer, som er mest populære. Det kan skabe problemer med leveringstid, siger John V. Pedersen.

Omvendt er der også fordele ved Black Friday. For eksempel er der mange impulskøbere, som surfer rundt efter tilbud og får øjnene op for nye butikker.

- Vores nyhedsbrev har en markant højere åbningsrate, når vi udsender mail med Black Friday-tilbud, så det er tydeligvis noget, som interesserer kunderne. Vi har da også erkendt, at vi er nødt til at skulle være med her, for vi vil ikke sende vores gode og loyale kunder i armene på konkurrenterne på Black Friday, siger John V. Pedersen.

Endnu en rekord

Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) konkluderer, at Black Friday endnu engang satte rekord.

- Black Friday 2019 er uden tvivl e-handlens største handelsdag nogensinde, da kunderne samlet brugte mindst 750 mio. kroner på nettet. Den blev også en markering af mobilens massive fremfærd, ikke mindst på betalinger. MobilePay står for næsten halvdelen af netbetalingerne, på den sorte fredag, siger direktør Niels Ralund, FDIH, i en kommentar på organisationens hjemmeside.

Omsætningen i nethandelen er ifølge FDIH steget med 50-60 procent i forhold 2018, og efter en Black Week med høj omsætning, så tog kunderne til gengæld en lille slapper, da det blev ”Cyber Monday”, som tilsyneladende ikke rigtigt er slået igennem i Danmark endnu.

MobilePay rapporterer, at pengene fløj gennem betalingsapp’en 10 gange oftere (966 procent!) på Black Friday sammenlignet med den foregående helt almindelige fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Regionalt For abonnenter

Borgmestre raser over skrottede solcelle-planer for millioner: - Det er fuldstændig vanvittigt

Annonce