Annonce
Erhverv

Der har aldrig været flere på skolen: Nu skal Designskolen ombygges for 52 millioner kroner

I samarbejde med fondene har Designskolen Kolding netop sendt transformationsprojektet i EU-udbud med prækvalifikation i begyndelsen af oktober 2021. De fem bedste ansøgninger vil blive inviteret til at deltage i selve hovedkonkurrencen. Vinderprojektet bliver offentliggjort i begyndelsen af marts 2022, mens den transformerede bygning er planlagt til at åbne i november 2023. Foto: Søren Gylling
Designskolen - og dermed også hele Koldings campus-område - får et løft, når skolen begynder en ombygning for 52 millioner kroner. Ombygningen forventes at stå parat til indflytning i 2023. Hovedparten af pengene kommer fra private fonde.

Kolding: Med 52 millioner kroner på lommen er Designskolen Kolding gået på udkig efter kvikke arkitekter, der kan forvandle den kreative skole, så den er stærkt rustet til fremtiden.

Til det omfattende arbejde har skolen fået 37,5 millioner kroner fra tre pengestærke fonde -  A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden - mens resten af byggeprojektet bliver finansieret af skolens egenkapital.

De mange millioner skal bruges til at gentænke designskolen, så den blandt andet inviterer resten af byen og det omkringliggende studiemiljø indenfor i højere grad end i dag.

Annonce

Man kommer til at genoverveje hvert eneste lokale, så det modsvarer fremtidens krav og forventninger, og det bliver et farvel til de traditionelle undervisningslokaler. Fokus kommer til at rette sig mod fleksible værksteder, hvor de studerende kan arbejde på kryds og tværs - både sammen og alene.

- Vi skal skabe den skole, vi helst vil have. Vi skal skabe de bedst mulige rammer for, at vores studerende kan gå ud og påvirke fremtiden, siger rektor Lene Tanggaard og føjer til:

- Al forskning peger på, at kreativiteten stortrives i en dynamisk vekselvirkning mellem omverdenens forstyrrelser og muligheden for at kunne fordybe sig og arbejde tæt, hands-on med sine projekter. Det skal skolens mange værksteder i en ny, opdateret udgave give endnu bedre mulighed for, siger hun.

Skolen vokser

Den nuværende indretning er fra 1998, og det er primært skolens indre, det kommende byggeprojekt retter sig imod. Det handler i høj grad om at trække skolens faglighed helt frem i lyset, fortæller Lene Tanggaard. I dag kommer man direkte ind i skolens kantine som besøgende, men i fremtiden skal man træde ind i værkstederne og føle, at her er fremtidens design under udvikling.

- Når du kommer ind på en restaurant i dag, er der ofte et åbent køkken, hvor du kan se kokken i arbejde. Det er samme grundidé, vi vil arbejde med. Vi vil gerne invitere indenfor, og besøgende skal kunne fornemme, hvem vi er, og hvad vi laver. Hvis man i dag eksempelvis vil se vores helt unikke samarbejde med Ecco, så skal man helt op på tredje sal og ind bagved, men det er et jo arbejde, vi gerne vil trække mere frem i lyset, siger skolens rektor.

Noget andet er, at skolen har brug for en mere hensigtsmæssigt indretning, så pladsen bliver brugt bedre.

- Vi vokser, så derfor skal vi også have plads til flere mennesker. Vi sætter omsætningsrekord i år, fordi vi har så mange udviklingsprojekter i gang med kommuner og virksomheder, så vi har faktisk aldrig været flere på skolen. Der vil også komme flere studerende, fordi vi udvikler nye uddannelser sammen med de andre institutioner, der ligger her i campus-området, siger rektor Lene Tanggaard.

Annonce

Ikke nybyggeri

Mens skolen altså forvandles indenfor, så vil skolens ydre tage sig nogenlunde ud som i dag. Der skal ganske vist udskiftes vinduer og arbejdes med en gavl, men generelt er Lene Tangaard glad for skolens nuværende udtryk i gadebilledet. Hun omfavner skolens industrielle, stramme arkitektur, der giver klare associationer til den indflydelsesrige, tyske Bauhaus-skole.

- Her havde det håndværksmæssige en særlig position, og det er helt i tråd med, hvad vi som skole står stærkt på i dag, siger Lene Tanggaard, der også har en anden grund til at bevare den eksisterende bygning - nemlig begrebet bæredygtighed, som ligger skolen meget på sinde.

- Designskolen Kolding er pionér inden for bæredygtighed. Derfor ønsker vi ikke at føje endnu

Det bliver nødvendigt at genhuse skolen under transformationen, der strækker sig fra oktober 2022 og til den nye bygning står klar et års tid senere. Hvor genhusningen af studerende, forskere og undervisere skal foregå, er ikke afgjort endnu.

Annonce

Indflytning i 2023

Borgmester Jørn Pedersen glæder sig over, at efter et årelangt forarbejde er man nået frem til at offentliggøre en konkurrence om at ombygge designskolen. Den massive investering understreger, at skolen hører til i Kolding, hvor den ifølge Jørn Pedersen er en meget væsentlig brik i kommunens selvforståelse som design-kommune. Kolding er det sted i Danmark, hvor hovedparten af forskning i design er koncentreret.

- Skolens studerende er afgørende for vores studieliv, og set i forhold til vores størrelse er vi blandt de kommuner med flest kreative arbejdspladser. Så designskolen spiller en vigtig rolle for Kolding på mange måder, og derfor er det fantastisk, at skolen nu får tidsvarende, flotte rammer, som afspejler, hvad de er, og at Kolding får et endnu stærkere campusområde, nu hvor også UC Syd i den grad er ved at skyde op ad jorden.Rektor Lene Tanggaard fortæller, at den kommende ombygning skal ske med stort fokus på bæredygtighed. Og det handler ikke kun om at minimere belastningen af klimaet, men også om at skabe de bedst mulige rammer for en social bæredygtighed. - Designskolen ønsker at være et sted, hvor mennesker trives, hvor storrumskontorer er et no go, hvor en omdannet fleksibel bygning giver muligheder både for at vælge roen og det larmende fællesskab. Kort sagt ønsker vi at skabe de allerbedste betingelser for kreativ udfoldelse, understreger Lene Tanggaard, der foruden rektor-titlen er professor i psykologi og én af landets førende forskere i kreativitet. Arkivfoto: Designskolen Kolding


Borgmester Jørn Pedersen glæder sig over, at pengestærke fonde støtter en opdatering af designskolen i Koldings midte. - Det er lige, hvad der manglede, nu hvor skolen ligger samlet i samme campus-område som SDU, IBA og det nye UC Syd, der også flytter designuddannelser hertil, siger borgmesteren Arkivfoto: Kolding Kommune

Millioner til designskolen

  • A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden bidrager med 37,5 mio. kr. til en gennemgribende transformation af Designskolen Kolding, der samlet er budgetteret til 51,5 mio. kr.
  • I samarbejde med fondene sender Designskolen Kolding transformationsopgaven i EU-udbud med prækvalifikation primo oktober 2021. De fem bedste ansøgninger vil blive inviteret til at deltage i selve hovedkonkurrencen. Vinderprojektet ventes offentliggjort i begyndelsen af marts 2022.
    Transformationen omfatter Designskolens bygninger på samlet 8567 kvadratmeter foruden kælder.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Aabenraa For abonnenter

Ven fik ham ind som økonomidirektør: Nu er tidligere Hjem Is-ejer medejer af sønderjysk ur- og smykkesucces

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Haderslev

Baggrund: Fratelli-ønsker satte skub i Dampark-plan

Annonce