Annonce
Varde

Desperat mangel: Varde vil holde på pensionerede sosu'er

Hanne Hansen er snart berettiget til folkepension. Hun vil fortsat arbejde på Ansager Plejehjem. Hun ses her med beboer Hans Iversen på 96 år. Foto: Morten Nielsen

På landsplan hærger mangel på sundhedspersonale i en grad, så det kan blive et problem for svage borgere. I Varde er der en del tiltag. Det er blandt andet flere uddannelsespladser og henvendelser til medarbejdere, der på vej på pension eller efterløn.

Annonce

Varde: Er der risiko for, at borgerne på plejehjem og i hjemmepleje må ligge i sengene alt for længe uden bad og mad som følge af personalemangel? Tja, der gøres i hvert fald noget for at løse et problem, der vokser.

Der er ikke mange ansøgere, når Varde Kommune slår en stilling op inden for begrebet sosu - altså enten social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Men ældrechefen i Varde Kommune, Thorkild Sloth Pedersen, vil dog ikke kalde situationen for desperat. Det er ellers det udtryk, som FOA bruger, når det kommer til danske kommuners kamp for at ansætte tilstrækkeligt med sundhedspersonale. FOA organiserer sosu'erne, og der er mangel i hele Danmark.

- Før sommerferien manglede vi 17 sosu'er, siger Thorkild Sloth, som oplyser, at kommunen har sat ind på flere fronter, når det gælder at skaffe mere personale.

Ældreminister meldte afbud

Ældreminister Thyra Frank (LA) skulle fredag have holdt et møde med repræsentanter fra Varde Kommune, og her var temaet netop sosu-mangel. Mødet skulle være afholdt på Ansager Plejehjem.Men hun meldte dagen før afbud på grund af forpligtelser i regeringen.

Annonce

Vil overgå kvoten

Eksempelvis har kommunen en kvote for, hvor mange der minimum skal uddannes, og denne kvote søger Varde at overgå.

- Vi skal uddanne 31 assistenter, men vi uddanner i øjeblikket fem flere, end vi skal. Vi vil op på at have 39 assistenter under uddannelse, siger Thorkild Sloth.

Til gengæld kniber det med at opfylde kvoten, når det kommer til hjælpere.

- Vi skal have 22 hjælpere under uddannelse. Vi har i øjeblikket 15-17. Det kniber ganske enkelt med at rekruttere.

Annonce

Aftale med pensionister

- Vi gør en del for at fastholde de sosu'er, der vil på pension. Det, vi især gør, er, at forsøge at få aftaler med medarbejdere, der er på pension eller efterløn. Aftalerne handler om, at de arbejder nogle få timer hos os som vikarer. Det kan være i fast aftalte vagter, eller det kan være som tilkaldevikarer, siger Thorkild Sloth Pedersen.

Det er også på tale, at der skal være knap så mange deltidsstillinger inden for faget. I flere tilfælde er vagtplanen baseret på deltidsstillinger.

- Vi ser gerne, at der bliver taget fuldtid. I forbindelse med klippekortsordningen, hvor borgere kan få øremærket tid stillet til rådighed, er der flere sosu'er på deltid, der er gået op i tid. Det samme gør sig gældende i forbindelse med en forøgelse af normeringen i aftenvagter på plejehjem, siger Thorkild Sloth Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Provinsens kræftramte børn kan blive tvunget til København: Politikere og overlæge er rystede

Annonce