Annonce
Varde

Desperat mangel: Varde vil holde på pensionerede sosu'er

Hanne Hansen er snart berettiget til folkepension. Hun vil fortsat arbejde på Ansager Plejehjem. Hun ses her med beboer Hans Iversen på 96 år. Foto: Morten Nielsen

På landsplan hærger mangel på sundhedspersonale i en grad, så det kan blive et problem for svage borgere. I Varde er der en del tiltag. Det er blandt andet flere uddannelsespladser og henvendelser til medarbejdere, der på vej på pension eller efterløn.

Varde: Er der risiko for, at borgerne på plejehjem og i hjemmepleje må ligge i sengene alt for længe uden bad og mad som følge af personalemangel? Tja, der gøres i hvert fald noget for at løse et problem, der vokser.

Der er ikke mange ansøgere, når Varde Kommune slår en stilling op inden for begrebet sosu - altså enten social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Men ældrechefen i Varde Kommune, Thorkild Sloth Pedersen, vil dog ikke kalde situationen for desperat. Det er ellers det udtryk, som FOA bruger, når det kommer til danske kommuners kamp for at ansætte tilstrækkeligt med sundhedspersonale. FOA organiserer sosu'erne, og der er mangel i hele Danmark.

- Før sommerferien manglede vi 17 sosu'er, siger Thorkild Sloth, som oplyser, at kommunen har sat ind på flere fronter, når det gælder at skaffe mere personale.

Annonce

Ældreminister meldte afbud

Ældreminister Thyra Frank (LA) skulle fredag have holdt et møde med repræsentanter fra Varde Kommune, og her var temaet netop sosu-mangel. Mødet skulle være afholdt på Ansager Plejehjem.Men hun meldte dagen før afbud på grund af forpligtelser i regeringen.

Vil overgå kvoten

Eksempelvis har kommunen en kvote for, hvor mange der minimum skal uddannes, og denne kvote søger Varde at overgå.

- Vi skal uddanne 31 assistenter, men vi uddanner i øjeblikket fem flere, end vi skal. Vi vil op på at have 39 assistenter under uddannelse, siger Thorkild Sloth.

Til gengæld kniber det med at opfylde kvoten, når det kommer til hjælpere.

- Vi skal have 22 hjælpere under uddannelse. Vi har i øjeblikket 15-17. Det kniber ganske enkelt med at rekruttere.

Aftale med pensionister

- Vi gør en del for at fastholde de sosu'er, der vil på pension. Det, vi især gør, er, at forsøge at få aftaler med medarbejdere, der er på pension eller efterløn. Aftalerne handler om, at de arbejder nogle få timer hos os som vikarer. Det kan være i fast aftalte vagter, eller det kan være som tilkaldevikarer, siger Thorkild Sloth Pedersen.

Det er også på tale, at der skal være knap så mange deltidsstillinger inden for faget. I flere tilfælde er vagtplanen baseret på deltidsstillinger.

- Vi ser gerne, at der bliver taget fuldtid. I forbindelse med klippekortsordningen, hvor borgere kan få øremærket tid stillet til rådighed, er der flere sosu'er på deltid, der er gået op i tid. Det samme gør sig gældende i forbindelse med en forøgelse af normeringen i aftenvagter på plejehjem, siger Thorkild Sloth Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];