Annonce
Nordtyskland

Desperat personalemangel lukker sygehusafdelinger

Sygehusafdelinger står som spøgelseshuse, fordi det er umuligt at rekruttere personale. Modelfoto: Colourbox.

KIEL: Personalemangel fører nu til nedlæggelser af sengepladser i Slesvig-Holstens sygehuse. På kommunehospitalet i Kiel er en hel afdeling blevet lukket, mens sygehusene i Rendsburg og Eckernförde har nedlagt taget henholdsvis 40 og 12 senge. Universitetshospitalet i Kiel har indskrænket med 24 sengepladser. Lukningerne har været nødvendige for at overholde de minimumsnormeringer, som er fastsat af forbundsregeringen.

Problemet omfatter primært plejesektoren. I alt mangler der omkring 1000 sygeplejersker og sosu’er, hvis klinikkerne i Slesvig-Holsten skal opfylde kravene om minimumsnormeringer fra det tyske sundhedsministerium.

En nylig undersøgelse dokumenterede, at personalebestanden på delstatens sygehuse i gennemsnit lå ti procent under det fastsatte minimum.

For sygehusene er det vanskeligt, hvis ikke umuligt at rekruttere. Ledigheden inden for plejefagene er ikke-eksisterende. Faktisk mangler der i hele Tyskland omkring 30.000 sygeplejersker og sosu’er. Det viser en opgørelse i de tyske lægers fagblad, Ärzteblatt. Interessen for en fremtid i sektoren er samtidig begrænset på grund af beskedne lønninger og hårdt arbejdspres.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tunnel bliver en klar gevinst

Tysklands rigsrevision, Bundesrechnungshof, har kørt tunnellen under Femern Bælt gennem et regneark og fundet ud af, at den faste forbindelse ikke nødvendigvis kan betale sig set fra den tyske side af grænsen. Revisionen har kalkuleret, at det vil koste omregnet godt 26 milliarder kroner at gennemføre den nødvendige udbygning af veje og jernbaner. Den udgift står muligvis ikke mål med gevinsterne fra en fast forbindelse, mener man. Dette har skabt fornyet røre om projektet blandt tyske politikere. Her har De Grønne hele tiden været skeptiske og kræver nu, at planen tages op til fornyet overvejelse. Set med danske briller minder det om den debat, der udspandt sig før byggeriet af Storebæltsbroen. Den var helt overflødig, det var så hyggeligt at drikke dårlig kaffe på DSB’s færger, og brobyggeriet kunne ødelægge vandmiljøet, lød nogle af argumenterne dengang. I dag ville næppe nogen undvære broen, der ikke kun fysisk, men også mentalt har bundet Danmark meget bedre sammen. År for år sætter trafikken rekord, og investeringen på over 26 milliarder frem mod åbningen i 1998 bliver derfor tilbagebetalt noget hurtigere end de 37 år, der oprindelig blev budgetteret med. Ganske det samme vil formentlig ske for tunellen under Femern Bælt. Naturligvis skal den slags megaprojekter gennemtænkes grundigt. Alle aspekter i forbindelse med såvel økonomi som økologi må tages i betragtning. Ikke desto mindre er der ikke nogen grund til dommedagsscenarier, viser erfaringerne fra Storebælt. Naturligvis er det en indlysende fordel for såvel Danmark som de øvrige, nordiske land, at der bliver nemmere fysisk adgang til det vigtige, tyske eksportmarked. Derfor er Danmark også villig til at finansiere tunnelbyggeriet. Men det handler ikke kun om penge. Vi har meget tilfælles med vores tyske nabo og kan inspirere hinanden til gensidig gavn. Det ved vi i det dansk-tyske grænseland. Samme oplevelse fortjener det grænseland, hvor indbyggerne indtil videre er adskilt af vand.

Annonce