Annonce
Rejser

Destinationschef i heftig kritik af ny aftale om grænseåbning: - Vi forventer en tsunami af aflysninger

Sommeren 2020 bød på et rekordhøjt antal turister, men på grund af nedlukning mistede turismebranchen omkring Vadehavet stadig 15% af deres indkomst. Og nu frygter destinationschefen, at 2021 bliver endnu værre. Arkivfoto: Per Benny Paulsen
Tirsdag aften landede den længe ventede aftale om genåbning af grænserne. Men den er alt for uklar, mener destinationschef i Destination Vadehavskysten, Hans Peter Folmann. Han spår, at aftalen vil betyde en storm af aflysninger fra tyske turister, som ikke er sikre på, om de kan komme ind i Danmark.

Fanø: Tirsdag aften nåede regeringen og alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige en aftale om genåbning af grænserne. Genåbningen er delt op i fire faser, den første starter allerede 21. april, og aftalen indebærer blandt andet en plan for, hvornår der igen kan komme turister til Danmark.

En del af aftaleteksten går på, at genåbningen vil ske på baggrund af incidenstallet i de lande, turisterne kommer fra. Men det betyder ifølge Hans Peter Folmann, der er formand for Destination Vadehavskysten, at det er umuligt for turisterne på forhånd at vide, om de kan komme ind i Danmark. For hvis incidenstallet i for eksempel Tyskland pludselig stiger, står turisterne tilbage og kan ikke komme ind.

- Vores gæster ved ikke, om de er købt eller solgt før 24 timer inden ankomst. Hvorfor skulle de så vælge at komme hertil i stedet for at rejse et sted hen, hvor de ved, at de kan komme ind? Jeg ville selv have valgt at tage et andet sted hen, siger han.

Annonce

Betyder konkurser

Hans Peter Folmann mener generelt, at aftalen er alt for uklar og bøvlet til, at almindelige turister kan gennemskue den. Og det rammer turistbranchen langs Vadehavskysten rigtig hårdt. På Fanø er 85 procent af turisterne normalt fra Tyskland, og mange af dem er lige nu meget forvirrede, fortæller Hans Peter Folmann.

- Vi forventer ikke bare en bølge, men en tsunami af aflyste bookinger. De vælter ind lige nu. Sidste år mistede turistbranchen i området omkring 15 procent af omsætningen, men det regner jeg stærkt med bliver højere i år, siger han.

Feriehusudlejernes Brancheforening vurderer samlet set, at Danmark mister over fire millioner udenlandske overnatninger i april, maj og juni, hvis man ikke åbner for muligheden for at rejse ind i Danmark med et feriehus-lejebevis som anerkendelsesværdigt formål.

Aftalen

Embed:
https://www.justitsministeriet.dk/wp-content/uploads/2021/04/Endelig-aftaletekst.pdf

Genåbningen af grænserne er delt op i fire faser. Aftaleteksten kan ses via linket.

Destination Vadehavskysten varetager markedsføringen af området og er i hyppig kontakt med turistaktører i området. De forventer, at flere af turistaktørerne kommer til at gå konkurs, hvis de får endnu et år med lige så voldsomt underskud som sidste år.

For det bliver svært at kompensere for tabet af især de tyske turister, mener Hans Peter Folmann. Der er simpelthen ikke danskere nok til at udfylde det hul, der efterlades, især ikke når de forskellige sommerhusdestinationer skal konkurrere med hinanden om at få turisterne.

Annonce

Ingen stigning sidste år

Hans Peter Foldmann bakkes op af Jimmi Nielsen, der er regionschef i udlejningsfirmaet Sol og Strand.

- Planen for en genåbning af de danske grænser er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke en aftale, der tilgodeser feriehusophold med udenlandske gæster og den danske kystturisme. Det er en plan forbundet med mange usikkerheder og barrierer for udenlandske feriegæster, og det betyder desværre, at vi også i den kommende tid kan se langt efter udenlandske gæster, siger Jimmi Nielsen.

Han understreger, at åbningen af grænserne skal ske på forsvarlig vis, men mener også, at det stadig burde være muligt at finde en løsning, hvor turisterne kan komme, uden det øger smittetrykket.


Vi forventer ikke bare en bølge, men en tsunami af aflyste bookinger. De vælter ind lige nu.

Hans Peter Folmann, destinationschef i Destination Vadehavskysten


Ud fra et smitteperspektiv forstår Hans Peter Folmann ikke, hvorfor der ifølge aftalen ikke kan åbnes op for, at sommerhusturisterne kommer til Danmark uden coronapas.

- Smitten steg ikke sidste år som følge af sommerhusgæsterne. Det er noget nær den mest coronasikre rejsemåde, der findes, så jeg forstår ikke, hvorfor der ikke bare åbnes op for dem, siger han.

JydskeVestkysten har forsøgt at få et svar på kritikken fra Justitsministeriet, som ikke har nogle kommentarer, men i en mail henviser til aftaleteksten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce