Annonce
Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Tyskland har talt. Danskerne igen kan fylde indkøbsvognen i grænsebutikkerne fra den 15. juni. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Statsminister Mette Frederiksen (S) gjorde klart, hvem vi vil have på ferie i Danmark, men hvad må vi? Har vi en aftale med Tyskland? Det meldte hun ikke noget om, men nu er tyskerne i hvert fald parate til at modtage danskere. Derfor er der åbent for grænsehandel og ferie på tysk grund fra 15. juni.

Handel: Siden 16. marts har danskerne ikke kunnet handle i grænsebutikkerne syd for grænsen, og sådan fortsætter det indtil videre. Det var i hvert fald facit, da statsminister Mette Frederiksen (S) fredag fremlagde regeringens plan for en grænseåbning, hvor hun hovedsageligt talte om tyskernes adgang til Danmark.

Om og hvornår danskere kan krydse grænsen for at komme på ferie eller grænsehandle i Tyskland, sagde hun ikke noget om, fordi der ikke foreligger en gensidig aftale med Tyskland - vores naboland, der ellers har udstedt en åben invitation, som regeringen ikke forholdt sig til på fredagens pressemøde i Statsministeriet.

- Indrejsereglerne til Tyskland er et tysk anliggende, lød det efterfølgende fra Jesper Petersen (S), der er regeringspartiets politiske ordfører.

Få timer senere kunne man imidlertid fra tysk side fortælle, at den tyske forbundsregering efter aftale med regeringen i Slesvig-Holsten ophæver indrejsekontrollen ved den dansk-tyske grænse den 15. juni. Det oplyser den slesvig-holstenske ministerpræsident, Daniel Günther, i en pressemeddelelse.

Statsminister Mette Frederiksen talte på pressemødet om det tætte dansk-tyske forhold i grænselandet, men var ikke konkret i forhold til en åbning af grænsen i den henseende.

Indrejsereglerne til Tyskland er et tysk anliggende.

Jesper Petersen (S), politisk ordfører

Skarp Venstre-kritik

Netop den manglende dialog med Tyskland hæfter Venstres Eva Kjer Hansen sig også ved.

- Vi mangler svar fra tysk side. Jeg tager mig til hovedet over den her beslutning. Hvorfor er der en større smitterisiko, hvis man kun har tre overnatninger i Danmark i stedet for seks? Jeg kan hverken finde hoved eller hale i regeringens udmelding, siger Eva Kjer Hansen.

- Hvad skulle være problemet med, at der kommer éndagsturister til Tønder, som måske tager en enkelt overnatning, inden de kører hjem igen? Jeg er ét stort spørgsmålstegn i forhold til den sundhedsmæssige begrundelse, lyder det fra den tidligere Venstre-minister.

Må vi tage på weekendtur eller sommerferie i Tyskland? Må vi sætte kurs mod grænsebutikkerne? Det gav regeringens pressemøde ikke svar på.

- Vi står tilbage med mange flere spørgsmål end svar. Der er ingen plan, mener Eva Kjer Hansen, som fortsætter:

- En hel branche mangler svar på det videre forløb. Hvorfor må en kro ikke kunne tilbyde overnatning for to nætter til tyske turister? For mig giver det simpelthen ingen mening, slår hun fast.

Spørgsmål til tyskeres adgang til Danmark kan vi ikke besvare, men danskeres adgang til Tyskland er en anden sag, ifølge Slesvig-Holstens ministerpræsident. Daniel Günther mener, den danske udmelding er et signal

- Det signal har indbyggerne ventet på. Nu må vi se nærmere på, hvordan borgerne i grænselandet helt konkret får glæde af de ændringer, den danske regering informerede om fredag, sagde ministerpræsidenten blandt andet.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Linus er så psykisk syg, at han må bo på bosted: Pludselig blev han direktør i fire selskaber

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Erhverv

Her begynder julen i juni og varer til februar: Vibeke elsker blomster og åbner nu Hobbyblomsten

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Annonce