Annonce
Regionalt

Det' bår dæjli': Gertrud og Oluf Sand flytter ind på museum

- Det eneste, der mangler, er hunden Emil, siger kommunikationsmedarbejder på Ringkøbing-Skjern Museum, Iben Granum Møller, om den The Julekalender-udstilling, der er ved at blive bygget op på Ringkøbing Museum. Foto: Henrik Breum
Ringkøbing-Skjern Museum har sikret sig alle rekvisitter og kulisser fra The Julekalender, og der venter derfor publikum en helt særlig og hjertevarm oplevelse på Ringkøbing Museum fra lørdag 28. november.
Annonce

The Julekalender: Pyntet med guirlander hænger der et jagtgevær over et idyllisk skovmaleri på stuevæggen. Ovre i et køkkenhjørne står en lettere udtjent Nilfisk klar til at suge støv. Og på kakkelbordet venter en af de helt store flasker Aalborg Taffel Akvavit på at få låget skruet af.

Misteltenen er endnu ikke hængt op, men der er alligevel en klang af en velkendt og til tider skinger kvindestemme i rummet: 'Oluuf, Ooooluuuf, a står under æ ...'

Ved siden af den lysegrå fastnettelefon står der et indrammet portræt af Gertrud Sand, hvis søster er gift med Kaj.

Det virker som noget af et scoop, at Ringkøbing-Skjern Museum har sikret sig alle de originale rekvisitter, kulisser, scener samt ting og sager fra kultserien The Julekalender, som tilbage i starten af 90'erne blev skabt af komikertrioen De Nattergale og producer Hans-Erik Saks.

I kultserien The Julekalender får Gertrud Sand flere gange fortalt seerne om sit største ønske, der er en foodprocessor. Foto: Henrik Breum

- Det er da sjovt, at det nu er os, der har den. Det er en fantastisk kulturarv og en ikonisk julekalender, siger museumsinspektør Caroline Larsen om alle herlighederne, som museet tidligere har lånt - men nu er hele menageriget altså en fast del af samlingen.

Caroline Larsen er ansvarlig for opbygning af den udstilling, der fra lørdag 28. november og hele december kan opleves på Ringkøbing Museum - som noget ekstraordinært også på søndage.

- På grund af corona-situationen kan vi desværre ikke invitere til julemarked på Bundsbæk Mølle, og det er vi kede af. Men vi håber, at vi alligevel kan bringe lidt juleglæde med den her udstilling, tilføjer museumsinspektøren.

Annonce

Den store kasse med pynt

Som Iben Granum Møller, kommunikationsmedarbejder på museet, siger, kan man ikke undgå at blive i godt humør, når man går rundt i det ikoniske miljø.

Hun har ret.

Da jeg synker ned i den blå sofa, bliver der automatisk trykket på play-knappen i min indre biograf, og frem toner det elskelige kartoffelavlerpar. Oluf, der er søn af AndersSand, lytter til radioavisen, mens Gertrud fortsat leder efter den store kasse med julepynt og nok engang giver udtryk for, at hendes største ønske er en foodprocessor.

Benny siger 'bob bob bob.' Han er rejsende i sko og strømper, men hans bil er både løbet tør for benzin, punkteret og brændt sammen, så han beder om lov til at overnatte på husmandsstedet: 'Altså, bare til i morgen, ik' ...' 


Dengang syntes jeg, at den var uhyggelig, og jeg har ikke været kæmpe fan. Men i dag er det så sjovt med dette sindbillede på kitsch

Caroline Larsen, udstillingsansvarlig


Kommunikationsmedarbejder ved Ringkøbing-Skjern Museum, Iben Granum Møller, sidder i de omgivelser, der mandag 30. november kommer til at danne ramme om en minikoncert med Carsten Knudsen, der spillede Gertrud Sand og nissen Günther i The Julekalender. Foto: Henrik Breum 

Udstillingsansvarlig Caroline Larsen er 33 år, så hun var blot en lille pige, da der i 1991 var premiere på The Julekalender. Lyden fra seriens spilledåse var ikke just sød musik:

- Dengang syntes jeg, at den var uhyggelig, og jeg har ikke været kæmpe fan. Men i dag er det så sjovt med dette sindbillede på kitsch. Tænk at få sig sådan en skænk i dag, siger hun og kaster et blik på teaktræsmøblet i stuen.

Annonce

Koncert med Knudsen

Ud over snart at kunne snuse til stemningen i Oluf og Gertrud Sands køkken og stue bliver det også muligt for museumsgæsterne at finde frem til den hemmelig nissehule; det oprindelige tilholdssted for nisserne Fritz, Hansi og Günther, der i The Julekalender har fået til opgave at finde nøglen til the playdåse.

- Vi er godt med. Hulen er vi stort set færdige med at bygge op med øltønde, propel og lanterner. Der mangler bare lidt lys, siger Caroline Larsen.

Mandag 30. november sidst på eftermiddagen kommer der lidt ekstra spotlys på Carsten Knudsen, der spillede henholdsvis Gertrud og Günther i de 24 afsnit, som siden er gået over i historien.

For en eksklusiv skare giver Carsten Knudsen en corona-sikker minikoncert på Ringkøbing Museum.

Da der bliver yderst begrænsede pladser ved koncerten, sender avisen også live fra den unikke oplevelse, som dermed kan følges direkte på DBRS.dk fra klokken 17 mandag 30. november.

Museumsinspektør Caroline Larsen hygger sig for tiden med at klargøre den stue og det køkken, som kartoffelavlerparret Oluf og Gertrud Sand havde deres gang i, da The Julekalender blev optaget i starten af 90'erne. Foto: Leif Bengtsson 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce