The Julekalender: Pyntet med guirlander hænger der et jagtgevær over et idyllisk skovmaleri på stuevæggen. Ovre i et køkkenhjørne står en lettere udtjent Nilfisk klar til at suge støv. Og på kakkelbordet venter en af de helt store flasker Aalborg Taffel Akvavit på at få låget skruet af.
Misteltenen er endnu ikke hængt op, men der er alligevel en klang af en velkendt og til tider skinger kvindestemme i rummet: 'Oluuf, Ooooluuuf, a står under æ ...'
Ved siden af den lysegrå fastnettelefon står der et indrammet portræt af Gertrud Sand, hvis søster er gift med Kaj.
Det virker som noget af et scoop, at Ringkøbing-Skjern Museum har sikret sig alle de originale rekvisitter, kulisser, scener samt ting og sager fra kultserien The Julekalender, som tilbage i starten af 90'erne blev skabt af komikertrioen De Nattergale og producer Hans-Erik Saks.
- Det er da sjovt, at det nu er os, der har den. Det er en fantastisk kulturarv og en ikonisk julekalender, siger museumsinspektør Caroline Larsen om alle herlighederne, som museet tidligere har lånt - men nu er hele menageriget altså en fast del af samlingen.
Caroline Larsen er ansvarlig for opbygning af den udstilling, der fra lørdag 28. november og hele december kan opleves på Ringkøbing Museum - som noget ekstraordinært også på søndage.
- På grund af corona-situationen kan vi desværre ikke invitere til julemarked på Bundsbæk Mølle, og det er vi kede af. Men vi håber, at vi alligevel kan bringe lidt juleglæde med den her udstilling, tilføjer museumsinspektøren.
Den store kasse med pynt
Som Iben Granum Møller, kommunikationsmedarbejder på museet, siger, kan man ikke undgå at blive i godt humør, når man går rundt i det ikoniske miljø.
Hun har ret.
Da jeg synker ned i den blå sofa, bliver der automatisk trykket på play-knappen i min indre biograf, og frem toner det elskelige kartoffelavlerpar. Oluf, der er søn af AndersSand, lytter til radioavisen, mens Gertrud fortsat leder efter den store kasse med julepynt og nok engang giver udtryk for, at hendes største ønske er en foodprocessor.
Benny siger 'bob bob bob.' Han er rejsende i sko og strømper, men hans bil er både løbet tør for benzin, punkteret og brændt sammen, så han beder om lov til at overnatte på husmandsstedet: 'Altså, bare til i morgen, ik' ...'
Caroline Larsen, udstillingsansvarligDengang syntes jeg, at den var uhyggelig, og jeg har ikke været kæmpe fan. Men i dag er det så sjovt med dette sindbillede på kitsch
Udstillingsansvarlig Caroline Larsen er 33 år, så hun var blot en lille pige, da der i 1991 var premiere på The Julekalender. Lyden fra seriens spilledåse var ikke just sød musik:
- Dengang syntes jeg, at den var uhyggelig, og jeg har ikke været kæmpe fan. Men i dag er det så sjovt med dette sindbillede på kitsch. Tænk at få sig sådan en skænk i dag, siger hun og kaster et blik på teaktræsmøblet i stuen.
Koncert med Knudsen
Ud over snart at kunne snuse til stemningen i Oluf og Gertrud Sands køkken og stue bliver det også muligt for museumsgæsterne at finde frem til den hemmelig nissehule; det oprindelige tilholdssted for nisserne Fritz, Hansi og Günther, der i The Julekalender har fået til opgave at finde nøglen til the playdåse.
- Vi er godt med. Hulen er vi stort set færdige med at bygge op med øltønde, propel og lanterner. Der mangler bare lidt lys, siger Caroline Larsen.
Mandag 30. november sidst på eftermiddagen kommer der lidt ekstra spotlys på Carsten Knudsen, der spillede henholdsvis Gertrud og Günther i de 24 afsnit, som siden er gået over i historien.
For en eksklusiv skare giver Carsten Knudsen en corona-sikker minikoncert på Ringkøbing Museum.
Da der bliver yderst begrænsede pladser ved koncerten, sender avisen også live fra den unikke oplevelse, som dermed kan følges direkte på DBRS.dk fra klokken 17 mandag 30. november.