Annonce
Sønderborg

Det begyndte med et glas vand: Danfoss-formand har solgt sit første saltkraftværk

Jørgen Mads Clausen i maj 2019 da han indviede et mini-saltkraftværk som attraktion i oplevelsesparken Universe, som han selv var med til at grundlægge i 2005. Anlægget var en gave fra parken i anledning af hans 70 års fødselsdag året før. Arkivfoto: Timo Battefeld
Jørgen Mads Clausens energiselskab SaltPower har solgt det første saltkraftværk til virksomhed i Mariager. Han fik idéen til SaltPower, da han tilbage i 2015 fik et glas saltvand på det geotermiske anlæg ved Sønderborg.

Sønderborg: Den tidligere topchef i Danfoss, Jørgen Mads Clausen, har i nu flere år siddet som bestyrelsesformand for den globale industrikoncern. Men ud over det er han kendt for sin nysgerrighed inden for det naturvidenskabelige område, hvilket grundlæggelsen af oplevelsesparken Universe på Nordals i 2005 er et tydeligt bevis på.

Men nu har hans firma SaltPower haft sit kommercielle gennembrud med salg af et saltkraftværk til virksomheden Dansk Salt i Mariager. SaltPower skaber energi i mødet mellem salt og ferskvand.

- Jeg skabte SaltPower, fordi verden har brug for rene og bæredygtige energikilder, og jeg kan ikke vente med at vise, hvordan kraften i osmose kan bidrage til energiomstillingen. Teknologien er klar og tilgængelig, har Jørgen Mads Clausen udtalt på selskabets hjemmeside.

Jørgen Mads Clausen fik idéen til SaltPower, da han i 2015 fik et glas saltvand på det geotermiske anlæg ved Sønderborg. Danfoss-arvingen så store muligheder i en energiproduktion, der ikke var afhængig af hverken vind eller sol.

Annonce

Globale muligheder

Ideen er i mellemtiden vokset til en virksomhed med Lars Storm Pedersen som direktør:

- På verdensplan bliver der produceret 300 mio. tons salt om året. Dertil kommer de mange tusinde anlæg rundt omkring i verden, der producerer drikkevand. De har store anlæg, der afsalter vandet, og restproduktet er stærkt koncentreret saltvand, som også kan bruges i et SaltPower anlæg, forklarer Lars Storm Pedersen.

SaltPower beskæftiger i dag seks medarbejdere, men er på udkig efter at opruste både på videnstunge medarbejdere til udvikling og på salgssiden. Lige nu er SaltPower ved at etablere det første testanlæg i Vollerup nær Sønderborg, og man forventer at medarbejderstaben fordobles det kommende år.

SaltPower ser også på muligheden for at etablere et salt-kraftværk ved geotermianlægget i Sønderborg, da der i processen med geotermi benyttes vand med høj saltkoncentration. Dermed kan SaltPower både skabe nye grønne, lokale arbejdspladser og bidrage til den grønne energiproduktion i Sønderborgområdet.

Annonce

Naturlig uorden

Når SaltPower skaber grøn energi af salt, er princippet enkelt - når ferskvand møder saltvand vil de to søge at blande sig med hinanden, og det skaber "uorden". Den kraft, vandet flytter sig med, er stærkere end vandfaldet i et vandkraftværk, og det er dén energi, man kan udvinde ved at koble en turbine til.


Jeg skabte SaltPower, fordi verden har brug for rene og bæredygtige energikilder, og jeg kan ikke vente med at vise, hvordan kraften i osmose kan bidrage til energiomstillingen. Teknologien er klar og tilgængelig.

Jørgen Mads Clausen, grundlægger af SaltPower


- SaltPower har arbejdet med teknologien i syv år og har nu et færdigt produkt, som skal sælges i hele verden. Vi er stolte af, at vi skal levere det første salt-kraftværk til sommer, så vi kan komme i gang med den kommercielle udvikling af virksomheden, tilføjer Lars Storm Pedersen,

Ved at integrere nogle anlæg i produktionen hos Dansk Salt i Mariager kan fabrikken potentielt producere al sin strøm selv – og mere til – og dermed med ét slag blive CO2-neutral.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Her er anklageskriftet fra slumlejren: Kurt Beier scorede over fire millioner på slaveløn til udenlandske chauffører

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce