Annonce
Tønder

Det Blå Gymnasium er først i Skandinavien

Det Blå Gymnasium på Campus Tønder får nu papir på, at være spitze til tysklæring. Dermed er handelsskolen i Tønder den første i Skandinavien, der tilbyder tysklæring på det meget høje niveau, Deutsches Sprachdiplom 1 PRO. Arkivfoto

TØNDER: Som den første handelsskole i Skandinavien er Tønder Handelsskole/Det Blå Gymnasium blevet godkendt til at udbyde og gennemføre tysk sprogdiplom (Deutsches Sprachdiplom 1 PRO).

DSD 1 PRO er et erhvervsrelateret sprogdiplom, der giver eleverne adgang til opkvalificeringskurser på tyske universiteter. Derudover er det en ekstra kvalifikation til at dokumentere erhvervsrelaterede tyskkundskaber i både Danmark og udlandet.

Lektor Anette Okholm og lektor Gerd Diercksen er de to undervisere, der er knyttet til projektet. De har begge deltaget i efteruddannelse og har erhvervet ”Prüferzertifikat” (kursuslederdiplom).

I år har duoen ført 37 elever fra EUX- og HHX-uddannelsen til eksamen i DSD 1 PRO. Eleverne har deltaget i forberedende undervisning – både i skoletiden og i deres fritid.

Eleverne vil få overrakt diplomer for deres nyerhvervede kundskaber tirsdag den 27. august på Det Blå Gymnasium/Tønder Handelsskole.

Her vil Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), holder åbningstalen. Ved samme lejlighed bliver skolen udnævnt som PASCH-Schule, der er en skole uden for Tyskland med særlig interesse for tysk, fremgår det af en pressemeddelelse udsendt af handelsskolen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce