Annonce
Aabenraa

Det bliver dyrt at sikre Aabenraa mod oversvømmelser

Kanoen måtte i brug, da der var oversvømmelse i kolonihaven syd for Bøndervej i 2014. Foto: Søren Gylling
Klimaforandringerne og den deraf følgende risiko for oversvømmelser stiller krav til kommunens økonomi. Borgmester mener, at et nyt byråd bør forpligte sig selv til at investere i klimasikring.

AABENRAA: De voldsomme oversvømmelser og tab af menneskeliv i Tyskland og Belgien giver anledning til eftertanke hos de fleste - også hos Aabenraa Kommunes borgmester, Thomas Andresen (V).

Byen Aabenraa er nemlig en af de ti byer i Danmark, der er mest truet af oversvømmelse i forbindelse med klimaforandringerne, der blandt andet vil resultere i højere vandstand, hyppigere stormfloder og flere voldsomme skybrud.

- Vi har ikke den samme risiko for tab af menneskeliv og materielle værdier, som tilfældet har været under katastrofen i Tyskland, hvor vandet skyllede ned af bjergene til floderne. Vi har store flade arealer, hvor vandet kan trække væk, understreger Thomas Andresen.

Annonce

Han er dog godt klar over, at Aabenraa har store investeringer  foran sig, hvis klimaforandringerne ikke skal resultere i store ødelæggelser i byen i fremtiden.

En ny version af kommunens risikostyringsplan er i høring i øjeblikket, og heri understreges det, at byen Aabenraa er truet fra hele tre sider.

Dels er der vandet udefra - nemlig fra fjorden, som kan oversvømme byen under stormfloder, og dels er der vandet indefra - det vil sige fra bække og åer, der løber over, når der er skybrud.

Men vandet nedefra er også en trussel. De hyppige regnvejr, der ventes i fremtiden, vil nemlig betyde, at grundvandsspejlet kommer til at så højere, og derfor får vandet sværere ved at trænge væk.

Forpligtigelse

- Jeg tænker faktisk, at vi er nødt til at have en klimapolitik, hvor vi i byrådet forpligter hinanden til at investere i tiltag, der vil hindre oversvømmelser i Aabenraa i fremtiden, siger Thomas Andresen.

- Det er lidt på samme måde, som vi allerede har en økonomisk politik, der lægger nogle rammer for vores budget, hvert år, tilføjer han.

- Det er en "gentleman agreement", som et nyt byråd bør se på efter valget, lyder det fra borgmesteren.

Thomas Andresen er opmærksom på, at der også ligger mange upopulære beslutninger forude.

- For eksempel vil folk jo ikke have, at der flyder med spildevand, når kloakkerne løber over. Men når vi så skal lave et forsinkelsesbassin til regnvandet, så mener de, at det er alt for stort, siger han.

Så slemt ville det se ud, hvis en oversvømmelse, som den byen oplevede i 1878, gentog sig i 2115, hvor vandstanden i fjorden ventes at være steget betragteligt. Virkningen af digerne omkring Mølleåen nord for Dyrskuepladsen og den nye pumpe ved Mølleåens udløb er dog ikke indregnet. Illustration: Aabenraa Kommune/Charlotte Sinkbæk Schow (CSS)

Borgmesteren forudser også, at kommende investeringer i klimasikring kan give nogle konflikter mellem land og by.

- Når vi investerer i at undgå oversvømmelser i Aabenraa by, så er der måske nogle landmænd i den vestlige del, der mener, vi skulle have brugt pengene på en bedre afvanding af deres område, spår han.

Annonce

Godt på vej

Thomas Andresen påpeger, at arbejdet med at sikre Aabenraa mod fremtidige oversvømmelser allerede er godt i gang.

- Vi har jo for eksempel hævet området mellem Sydhavn og byen, så der er dannet et dige ved pølsevognen og Stenbjerghus. Det er en del af den fremtidige sikring af byen mod stormfloder.

- Desuden går vi snart i gang med at bygge den nye pumpestation ved Mølleåens udløb, som også er en del af klimasikringen af Aabenraa by.

I 2013 måtte beredskabet i gang med pumper, da engen nord for Mølleåen var oversvømmet, Siden er der lavet et bassin i området, hvor regnvand forsinkes, så det ikke belaster Mølleåen. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard.

Thomas Andresen forklarer, at planerne for området nord for Kilen også skal være med til at sikre byen mod oversvømmelser fra fjorden.

- Det kommende kunstmuseum bygges i så højt et niveau, at det ikke bliver ødelagt af oversvømmelser, og der er desuden planer om, at lave kanaler, der kan fungere som opsamling af regnvand i området bag museet, forklarer han.

Annonce

Erfaring med oversvømmelser

For byen Aabenraa er oversvømmelser ikke noget nyt.

Den største oversvømmelse, som man har data fra, fandt sted tilbage i 1872, hvor vandstanden i fjorden nåede op på 3,35 meter over normalen. I 1904 var der igen stormflod - denne gang gik fjorden to meter over normal vandstand, og i 1912 kom den op på 2,3 meter.

På Gammelhavn i Aabenraa måtte der watertubes til for at holde vandet ude i januar 2017. Arkivfoto: Søren Gylling.

Et voldsomt skybrud oversvømmede gaderne i 1931, og i 1995 var det igen fjorden, der drillede. Vandstanden kom ved den lejlighed op på to meter over normalen. Det resulterede i, at både Madevej og Markedspladsen var helt oversvømmet, og det samme var parkeringskælderen under Føtex.

Både i 2014, 2015 og 2016 har Aabenraa oplevet voldsomme skybrud, selv om det dog på ingen måde kom op i nærheden af de vandmængder, der faldt i det vestlige Tyskland i sidste uge.

Ny plan for oversvømmelser

Aabenraa Kommune fik i 2015 sin første risikostyringsplan, som blandt andet gav et overblik over, hvilke tiltag, der kan være med til at hindre fremtidige oversvømmelser.

En revideret udgave af denne plan ligger på kommunens hjemmeside, og er i offentlig høring frem til september.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Strandeng med sjældne planter mishandlet: Vil tage flere år at udbedre skaderne

Navne For abonnenter

23-årige Jens er på valsen og tager arbejde, hvor han kommer frem: Må ikke eje en telefon - eller komme tættere end 50 kilometer på sin hjemby

Erhverv

Nabo efter flere gange aftenlarm: - Næste gang ringer jeg til politiet

Haderslev For abonnenter

Derfor drukner Fole i oversvømmelser: 20 år gamle vejunderføringer er lagt forkert

Esbjerg

S-politiker: De kommunale miljø-folk skal have ekspert-hjælp til at rydde op i skandale-sag om giftige stoffer

Esbjerg For abonnenter

Smitten stiger i Danmark: Se hvor vaccinemodstanderne bor i Esbjerg Kommune

Aabenraa

Partierne opruster: 12.000 valgplakater hænges op i Aabenraa Kommune

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Far og farbror var glødende nazister og fik lillebror og far med: To familiemedlemmer blev skudt, én forsøgt druknet

EfB For abonnenter

Det må ikke ske i fremtiden: EfB-direktør mener, det er  tosset at lade rigtig, rigtig dygtige fodboldspillere gå uden at få noget for dem

Haderslev

Hvad skal der ske med tidligere rådhus: 114 ungdomsboliger eller en nedrivning?

Annonce