Annonce
Kolding

Det bliver dyrt: Regnvand har hærget mange stier i Kolding

Stien langs Seest Mølleå er så hærget, at Kolding Kommune på denne strækning har valgt at sætte bolchestribe advarselsvbånd op. Foto: John A. Petersen
Det rekordvåde efterår har sat sit tydelige spor på stisystemer i Kolding. Flere steder er der store skyllerender. Det er set før, men problemet er kommet meget tidligere i år. Først til foråret bliver skaderne repareret.

Kolding: Hvis man går ad stien langs Seest Mølleå, bliver man glad for sine gummistøvler. Flere steder er stien så sjappet, at man ikke kan passere tørskoet. I det våde terræn kan vandet dårligt trænge væk. Andre steder har åen været så oversvømmet, at vandet har gravet lange og dybe render gennem grusstien. Kolding Kommune har været ude for at sætte bolchestribet advarselsbånd op, hvor skaderne er værst.

- Problemet går igen flere andre steder i Kolding, hvor den store mængde af regnvand har været hård ved stierne. Der er skyllerender flere steder, så der skal man lige passe på, hvor man træder, siger Lars Barsballe, der er skov- og landskabsingeniør hos Vej og Park.

Han fortæller, at der er ødelagte stier ved eksempelvis Rebæk, Skamlingsbanken og en smule i Marielund. Det er typisk borgere, som melder ind, hvis de er stødt ind i hærgede stier undervejs på deres rute i naturen.

Annonce

Rekord-vådt

Det er ikke uforståeligt, at problemet ude på stierne er større i år end normalt. Flere skybrud, timevis af silende regn, oversvømmede marker og gader har nemlig været karakteristisk for dette efterår.

Og i uge 47 kunne man konstatere, at efteråret 2019 nåede rekorden som det vådeste efterår nogensinde, siden Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) begyndte at måle i 1874.

Det er rekorden fra 1967 på 327 millimeter i løbet af september, oktober og november, der er blevet overgået.

De enorme mængder af nedbør i de seneste måneder betyder, at der ikke er langt til også at slå rekorden fra 1999 på 905 millimeter og dermed rekorden som det vådeste år nogensinde. Det vil vise sig i løbet af december.

Reparationer må vente

Det er et velkendt fænomen, at stierne bliver ramt af kraftig regn eller oversvømmelser, men normalt sker det først i slutningen af vinteren. Så tager kommunen ud og reparerer stierne efterfølgende.

- Men i år er skaderne opstået så tidligt, at det ikke kan betale sig for os at reparere dem allerede. Hvis vi gerne vil have noget for vores penge, så er vi nødt til at vente til foråret, for ellers opstår problemerne bare igen i februar eller marts.

Og kommunen vil meget nødig ud i dobbeltarbejde. Alene af den grund at det er rigtig dyrt at reparere grus- og trampestier, siger Lars Barsballe.

- Jeg kan ikke nævne et bestemt beløb, men det er ret dyrt at reparere stierne, fordi vi ikke kan komme til med maskiner på stier, der ikke er bredere. Så rigtig meget af arbejdet kommer til at foregå med håndkraft og til timeløn, siger han.

Ud over at opfordre til gummistøvler og opmærksomhed, når man er ude på stier, så anbefaler Lars Barsballe, at man ganske enkelt tramper en ny sti rundt om det steder, den eksisterende sti er enten for smattet eller helt ødelagt af skyllerender.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];