Annonce
Esbjerg

Det bliver lokalt, frontalt, vokalt - og lettere bindegalt

Leif Fabricius og Hanne Bjørnskov er de to tovholdere bag revyen, og Fabricius - som for første gang ikke selv står på scenen i Musikhuset - har skrevet flere numre til forestillingen. Det er også de to, som hjælper til med, at der kan komme lokale hentydninger undervejs i revyen. Noget, der giver et ekstra lag for lokalbefolkningen, men som samtidig også sagtens kan forstås af revygæsterne udefra. Foto: Martin Ravn
Torsdag brager årets udgave af EsbjergRevyen ud fra scenen i Musikhuset Esbjerg. Vi besøgte skuespillerne, som er blevet ret glade for Esbjerg. Så glade, at Farshad føler sig hjemme i sit esbjergensiske coffee house, og Michel Castenholt har lært at sige "rundkørslen".

ESBJERG: De ligner ikke nogen, der er på arbejde. De ligner en flok venner til en fest, hvor stemningen bare er ekstra god, og hyggesnakken ender i en intens idéudvikling. En af de fester, hvor man pludselig har skrevet en forretningsplan til et nyt firma sammen med tre kammerater, fordi man kom i flow og bare tænkte frit og hurtigt sammen.

Men det er fredag middag, og de fem skuespillere og instruktøren er på arbejde. Hårdt og tidspresset arbejde endda. Og der er ikke tale om en forretningsplan, men om at få en revy på benene. Den slags griner man sig bare bedst frem til, alt imens den kreative hjernehalvdel kører på højeste gear.

Alene under de 20 minutters interview med JydskeVestkysten popper fem nye idéer til revynumre op i samtalen. Som for eksempel den her drejning:

- Processen i revy starter med en masse tekster på bordet, men så kommer skuespillerne i tanke om, at de forresten har noget, der er federe. Men det er også okay. Noget skal ud, siger instruktør Michel Castenholt.

- Noget skal ud. Nogen skal ud, siger Jan Svarrer tørt, og alle ler.

- Ja, jeg frygter, det bliver mig. Der er altid nogen, der skal stemmes ud. Hey - vi kunne da lave noget med, at publikum får sådan en knap, som de kan trykke på - brr - og stemme os ud, når vi ikke er sjove nok. Ligesom i de der talentprogrammer, siger Merete Mærkedahl.

- Gud ja. Og hvor vi får installeret en faldlem, siger Kasper Gattrup.

Annonce
Opskriften for os, hvis vi skal overleve i konkurrencen, er, at vi skal have det lokale tilsnit. Vores revy her i Esbjerg er ikke bare en kopi af de andre, men kan noget specielt. Det skal få folk til at ville se EsbjergRevyen, selv hvis de har tradition for at rejse ud og se en af de udenbys revyer også.

Hanne Bjørnskov

Farshad og Esbjerg

Premieren årets udgave af EsbjergRevyen nærmer sig. Torsdag 22. august går tæppet for første gang til de lyriske narrestreger og slam-bam-satire, som holdet i år har besluttet skal kilde lattermusklerne i Lille Sal på Musikhuset Esbjerg.

Holdet på scenen består af to gengangere fra sidste år, Jan Svarrer og Kasper Gattrup, samt Farhad Kholghi som var med for to år siden, mens den nye pige i klassen er Merete Mærkedahl. Kapelmester er igen Peter Bom, og Michel Castenholt er instruktør.

- Jeg er glad for EsbjergRevyen og det esbjergensiske publikum og har efterhånden været her en del gange nu. Jeg er ligefrem kommet dertil, hvor jeg - som enhver esbjergenser - ved, hvilken en rundkørsel rundkørslen er. Og Esbjerg er faktisk en rigtig fed by. Det er ærgerligt, at ikke alle ved det, siger Michel Castenholt.

- Jeg føler mig hjemme i Esbjerg. Fuldstændig helt og aldeles. Der er jo et coffee house her, og det er en skøn, skøn by. Jeg hygger mig rigtig meget her, siger Farshad Kholghi.

Sober erotisk litteratur

De fire skuespillere er indlogeret i samme opgang i Kongensgade, hvor revyens "mor", Hanne Bjørnskov var så heldig at finde lejligheder, som kunne lejes for så kort en periode. Men de fleste af døgnets timer tilbringer skuespillerne nu på Musikhuset i et utrolig intenst øveforløb på nogle få uger.

Så er det godt, at humøret er højt, og numrene er sjove. Michel Castenholt afslører, at som altid er et lokalt islæt over revyen, og så vil man blandt andet møde skolelærere, der ikke taler ordentligt dansk, og der vil være rock, artisteri og en snert erotisk litteratur.

- Altså sober erotisk litteratur, understreger instruktør.

- Ja, med U altså. Super erotisk litteratur, kommer det fra Jan Svarrer.

Hvad det hele ender med, kan opleves i Musikhuset Esbjerg, når EsbjergRevyen spiller fra 22. august til 7. september.

Der er blevet pingpong'et og fjollet til den store guldmedalje i kælderen under Musikhuset Esbjerg de seneste to uger, for sådan opstår de bedste numre og den bedste præstation på scenen. Holdet hygger sig meget sammen, og en aften fik Jan Svarrer og Merete Mærkedahl startet alarmen i musikhuset, fordi de blev hængende helt til klokken 00.30 om natten. Her er det Farshad Kholghi, som har taget en stol på hovedet. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce