Annonce
Haderslev

Det bliver som en tur i det ydre rum

Gruppen kan godt bruge yderligere en eller to frivillige. De skal ikke lide af højdeskræk. Foto: JAcob Schultz
Nu er arbejdet med at bygge en kæmpe installation i pakke-tape i Streetdome gået i gang. Installationen bliver så stor, at folk kan gå rundt i den.

HADERSLEV: - Det bliver som at bevæge sig rundt i det ydre rum.

En gruppe frivillige var fredag samlet i Streetdome, hvor de gik i gang med at bygge en kæmpe installation af tape - ganske almindeligt pakketape. Men i enorme mængder.

Installationen bliver så stor, at folk kan gå rundt i den:

Nogle af børnene har spurgt: Kan man også skate i den, fortæller Streetdomes leder, Morten Bennedsen, der også fortæller, at en ingeniør har gennemgået installationen, inden folk slippes løs i den.

Annonce
Streetdomes leder, Morten Bennedsen (th.) og Thomas Ry Andersen er blandt de frivillige. Foto: Jacob Schultz

Store wirer

Fredag var de første store wirer spændt ud under loftet. Hver wire kan bære 1000 kilo tape.

Det er tre industrielle, europæiske designere, der tilsammen kalder sig Numen/For Use, der står bag kæmpe-installationerne. Navnet på gruppen afspejler, at den mener, kunst skal kunne bruges.

- Vi skal være færdige den 22. august. Den 23. august åbner festivalen, siger Thomas Ry Andersen, kulturhus Bispen.

Installationen er en del af Trekantområdets kulturfestival.

Han har haft ansvaret for at skaffe frivillige til arbejdet, der indebærer en arbejdsdag fra ni til 17.

Gruppen kan godt bruge en eller to ekstra frivillige, fortæller Thomas.

Betingelserne er, at man skal kunne forstå engelsk og ikke lide af højdeskræk.

Foruden Haderslev sætter kunstnergruppen tilsvarende installationer op i Vejen og Vejle. Alle tre installationer er unikke. De tre kunstnere har tidligere sat deres spektakulære værker op i byer som Melbourne, Berlin, Tokyo og Sao Paolo.

Installationen indvies med en fest, hvor musikeren Thomas Buttenschøn giver koncert. Herefter kan den ses - og bruges - frem til den 1. september.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce