Annonce
Haderslev

Det bliver som en tur i det ydre rum

Gruppen kan godt bruge yderligere en eller to frivillige. De skal ikke lide af højdeskræk. Foto: JAcob Schultz
Nu er arbejdet med at bygge en kæmpe installation i pakke-tape i Streetdome gået i gang. Installationen bliver så stor, at folk kan gå rundt i den.

HADERSLEV: - Det bliver som at bevæge sig rundt i det ydre rum.

En gruppe frivillige var fredag samlet i Streetdome, hvor de gik i gang med at bygge en kæmpe installation af tape - ganske almindeligt pakketape. Men i enorme mængder.

Installationen bliver så stor, at folk kan gå rundt i den:

Nogle af børnene har spurgt: Kan man også skate i den, fortæller Streetdomes leder, Morten Bennedsen, der også fortæller, at en ingeniør har gennemgået installationen, inden folk slippes løs i den.

Annonce
Streetdomes leder, Morten Bennedsen (th.) og Thomas Ry Andersen er blandt de frivillige. Foto: Jacob Schultz

Store wirer

Fredag var de første store wirer spændt ud under loftet. Hver wire kan bære 1000 kilo tape.

Det er tre industrielle, europæiske designere, der tilsammen kalder sig Numen/For Use, der står bag kæmpe-installationerne. Navnet på gruppen afspejler, at den mener, kunst skal kunne bruges.

- Vi skal være færdige den 22. august. Den 23. august åbner festivalen, siger Thomas Ry Andersen, kulturhus Bispen.

Installationen er en del af Trekantområdets kulturfestival.

Han har haft ansvaret for at skaffe frivillige til arbejdet, der indebærer en arbejdsdag fra ni til 17.

Gruppen kan godt bruge en eller to ekstra frivillige, fortæller Thomas.

Betingelserne er, at man skal kunne forstå engelsk og ikke lide af højdeskræk.

Foruden Haderslev sætter kunstnergruppen tilsvarende installationer op i Vejen og Vejle. Alle tre installationer er unikke. De tre kunstnere har tidligere sat deres spektakulære værker op i byer som Melbourne, Berlin, Tokyo og Sao Paolo.

Installationen indvies med en fest, hvor musikeren Thomas Buttenschøn giver koncert. Herefter kan den ses - og bruges - frem til den 1. september.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce