x
Annonce
Indland

Det druknede Jylland kan forvente endnu mere regn

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Med 95 millimeter nedbør i gennemsnit for hele landet er februar godt på vej til at slå rekord fra 2002.

I februar måned, som allerede har været rigtig våd, har især det centrale Jylland været ramt af store mængder nedbør.

Annonce

Og det ser ud til at fortsætte, siger Mikael Scharling, som er klimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Fra Skive, Holstebro, Viborg og ned til grænsen er der nok faldet omkring to-tre gange mere nedbør den seneste måneds tid, end der plejer.

- Nogle steder i det centrale Jylland ligger man næsten over 170 millimeter, siger han.

De samme områder af Jylland kan forvente 40-50 millimeter mere, inden kalenderen viser marts, oplyser DMI i en grafik på Twitter.

I Nordjylland kan der falde over 50 millimeter.

På Sjælland står det ikke lige så slemt til, siger Mikael Scharling, som minder om, at man skal passe på med at sammenligne landstal med den nedbør, der falder lokalt.

På Sjælland er der faldet omkring 60-80 millimeter mod det normale niveau på omkring 40-50 millimeter.

- Så der er også vådt på Sjælland, men det er ikke noget i forhold til jyske forhold, siger han.

Med en uge tilbage af måneden er februar godt på vej til at slå rekord.

Lige nu ligger gennemsnittet for hele landet på 95 millimeter, og ser man på DMI's forudsigelser for resten af måneden, så bliver den gamle rekord fra februar 2002 slået.

Dengang kom der 109 millimeter i februar, som normalt er en af de tørreste måneder, siger Mikael Scharling.

Der er to forhold, som gør sig gældende, i forhold til hvornår vandstanden falder til det normale niveau, forklarer klimatologen.

- Danmark består af en masse opland, som føder vand ind til store åer, som i sidste ende løber ud i havet. Der kan gå noget tid, fra en vanddråbe rammer åen, til den havner i havet.

- Den anden ting er fordampning. Når det bliver varmere og mere solrigt, så fjernes noget af vandet. Selv om man ikke kan se det, er det jo stadig vinter, så vi skal hen i april, før fordampningen spiller en rolle, siger han.

Regnen har fået flere åer og vandløb til at gå over deres bredder.

Ifølge Landbrug & Fødevarer svigter kommunerne deres ansvar for vedligeholdelse af vandløbene, og derfor har interesseorganisationen indkaldt til et stormøde om situationen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce