Annonce
Kultur

Det er en kold tid: Helt perfekt for en ny vinterbaderklub

Jane Aasted har aldrig tidligere tænkt tanken, at hun skulle blive vinterbader. - Det giver mig så meget at vinterbade, jeg kommer helt ned i gear på denne måde, og tror aldrig jeg stopper med det igen. Det lyder måske underligt, men det giver mig fred, fokus og indre ro, især lige nu hvor jeg lige har mistet min mor. Det er nok noget med at mærke naturen, siger hun. Her ses hun i Nysø sammen med sin mand Heine Mechlenborg. Foto: Tatjana Johnsson
Ølgod har fået sig en ny gruppe, der dyrker vinterbadning sammen. Både i Nysø ved Varde eller i Bork Havn. De mødte hinanden til fitness.
Annonce

Ølgod: 42-årige Kim Klejnstrup Mikkelsen og Rikke Nielsen er kærester og indehavere af Banken Fitness i Ølgod. De nyder det kolde gys og vinterbader sammen. Nu har de fået mange flere friske sild med på ideen i Ølgod.

- Jeg har vinterbadet i seks år, og da jeg mødte Rikke for tre år siden, så var hun straks med på at prøve. Hun er også blevet afhængig af det, siger Kim og fortsætter:

- En dag kom vi helt tilfældigt til at tale om at vinterbade med nogle af de andre til træning i fitness, og pludselig var vi mange flere. Nu hedder vi officielt Banken Fitness Vinterbadere. Men alle kan være med, og det er ganske gratis. Find os på Facebook, siger han.

En brølende nutidens viking fra Ølgod i skikkelse af Thomas Jacobsen efter det kolde gys i Nysø. Det er meget livsbekræftende, siger han, der som de andre vinterbadere fra stationsbyen i østdelen af kommunen, nyder fællesskabet i gruppen. Foto: Tatjana Johnsson

Flere af de nu faste vinterbadere fra fitnesscentret har fået lokket deres nærmeste med.

- Vi spænder vidt aldersmæssigt. Den yngste Alberte er otte år, og Anette er ældst og lige rundet de 60, siger Kim.

Annonce

Nysø eller Bork Havn

I Ølgod er der ikke de store muligheder for at vinterbade, derfor kører gruppen enten til Nysø i Varde eller til Bork Havn.

- Det passer så fint i en tid med corona at kunne bruge naturen og være udenfor, siger Kim, der også isbader.


Det passer så fint i en tid med corona at kunne bruge naturen og være udenfor,

Kim Klejnstrup Mikkelsen , der har startet en vinterbadergruppe i Ølgod


- Jeg kan rigtig godt lide at udfordre mig selv på fysikken, og opleve hvad jeg kan udholde. Det gør også noget godt for mig mentalt, siger han overbevisende. På sigt vil han gerne konkurrere i isbadning på distance.

Heine Mechlenborg og Thomas Jacobsen kan mærke at de lever, og har skiftet farve fra vinterbleg til hummerrød efter at have badet i Nysø en kold januardag. - Det prikker i hele kroppen, siger de i kor. Foto: Tatjana Johnsson

Kim og Rikke deler gerne ud af deres erfaringer med det kolde gys til nybegyndere.

Derfor er det sundt at vinterbade

  • Det øger lykkefølelsen, fordi det kolde vand frigiver signalstoffer. Man kan næsten blive "høj" af endorfiner.
  • Det styrker immunforsvaret, og bekæmper infektioner.
  • Vinterbadning er motion for blodkarrene.

- Ingen skal føle sig alene, vi guider folk, og tager det stille og roligt. Det handler ikke om at styrte ud og tabe pusten og give hjernen et chok, siger Kim, der understreger at vinterbadning handler om både sundhed og velvære.

Annonce

Praktisk poncho

Vinterbaderne fra Ølgod har fået fremstillet deres eget vinterbadetøj i form af ponchoer med logo.

Efter 15 minutter ind og ud og op og ned i den iskolde sø, hvor vandtemperaturen lå på en 1 grad denne formiddag, får vinterbaderne fra Ølgod sig en lille en til kaffen at varme sig på. Fra venstre: Kim Klejnstrup Mikkelsen, Rikke Nielsen, Thomas Jacobsen, Pernille Ninn, Jane Aasted og Heine Mechlenborg. Foto: Tatjana Johnsson

- Vi kan hurtigt få skiftet tøj under ponchoen, som også fungerer som et frottehåndklæde. På den måde kan vi hurtigt komme videre med vores ritualer bagefter, siger Kim med reference til noget varmt at drikke og en lille en til halsen.

Det handler om fokus på sundhed og velvære. Derfor har Rikke Nielsen og Kim Klejnstrup Mikkelsen forrest i billedet - valgt at starte en klub for vinterbadere. Foto: Tatjana Johnsson

Det skal være sjovt og hyggeligt at vinterbade i et fællesskab, og det er man ikke tvivl om at vinterbaderne fra Ølgod, synes det er.

Så er der kun en vej, og det er sammen ud og nyde det kolde gys en vinterdag i Nysø. En grusgravssø med sandstrand fem kilometer syd for Varde. Foto: Tatjana Johnsson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

20-årig trafikdræbt mand er identificeret: Han stødte frontalt ind i en lastbil i sin VW Up

Regionalt

Coronasmitten tager endnu et dyk i hele landsdelen: Også antallet af indlagte daler

Annonce