Annonce
Ringkøbing-Skjern

Det er en ommer, kulturminister: Desperat brug for ny hjælpepakke til Ringkøbing-Skjern Museum

Borgmester og viceborgmester er nu ude og kæmpe for en ny hjælpepakke, som tilgodeser museer som Ringøbing-Skjern, der lige nu går glip af store entréindtægter. Arkivfoto
Ringkøbing-Skjern Museum står overfor milliontab som følge af coronakrisen, fordi den statslige hjælpepakke ikke kompenserer for tabte entréindtægter. Vi forbløder siger museumsinspektør.

Ringkøbing-Skjern: Kulturministerens hjælpepakke til museerne er slet ikke god nok.

Det mener borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S), som nu opfordrer ministeren og Folketingets kulturudvalg om at levere endnu hjælpepakke. Museer som Ringkøbing-Skjern Museum bliver nemlig ikke kompenseret for den tabte indtjening fra entré og salg fra museumsbutikker og caféer på grund af corona-lukningen.

Det udgjorde sidste år 15 millioner kroner - der udgør op mod 70 procent af museets indtægter - og derfor står Ringkøbing-Skjern Museum overfor et miliontab.

- Jeg vil kraftigt opfordre til, at der vedtages yderligere en hjælpepakke, så museer som Ringkøbing-Skjern Museum kan blive kompenseret for de indtægter, de mister, hver dag de er lukkede. Hvis det ikke sker, lander regningen på kommunernes borde. Det er i modstrid med det, der tidligere er blevet meldt klart ud, nemlig at kommunerne skal holdes økonomisk skadesløse i forbindelse med coronakrisen, siger borgmesteren.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) undrer sig over, at hjælpepakken reelt straffer museer, som tjener gode penge gennem for eksempel entréindtægter.

- Det undrer mig, at museer, der forstår at tjene penge selv, ikke har fået opmærksomhed, da man forhandlede om kulturinstitutioner i Danmark. Museets manglende indtægter vil trække dybe spor i fremtiden, så jeg håber, man vil sætte dig til forhandlingsbordet igen, lyder det fra Søren Elbæk.

Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen er alvorlig bekymret.

- Vi er glade for vegne af de museer, der har fået mulighed for at få hjælp i denne svære situation. Men kulturministeren lader en række museer ligger og forbløde - og det er vel at mærke hos os, der har de mest populære museer, som er gode til at sælge billetter, siger hun med henvisning til at museer er blevet bedt om at gå efter en høj egenindtjening, men samtidig ikke har mulighed for at spare op til dårlige tider som non-profit-institutioner.

- Det er uansvarligt ikke at hjælpe os, når vi står i denne kattepine, mener Mette Bjerrum Jensen.

Ringkøbing-Skjern Museum har sendt 38 ansatte hjem for at kunne søge lønkompensation. Lægger man kompensationen for faste udgifter oveni, så betyder coronalukningen et tab på 1,2 millioner hen over foråret. En sommer uden tyske turister og med fortsatte restriktioner vil hæve tabet til syv millioner, oplyser museet.

Sidste år gik 226.000 gæster gennem Ringkøbing-Skjern Museums tælleapparater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce