Annonce
Tønder

Det er ikke kun i coronatider, at hygiejnen er i fokus hos plejepersonale

Charlotte Blendt arbejder i hjemmeplejen i Skærbæk. Her kører hun ud til de ældre og hjælper dem med blandt andet mad, rengøring og personlig pleje. I hjemmeplejen i Tønder Kommune følger man med i myndighedernes retningslinjer i forbindelse med coronasmitten. Derfor bliver der sprittet ekstra meget hænder og brugt engangsforklæder, mens de daglige gåture er aflyst for at have så lidt fysisk nærkontakt som muligt. Foto: Claus Thorsted
I hjemmeplejen i Tønder Kommune er man vant til at bruge sprit og handsker, når plejepersonale besøger de ældre i deres hjem – uanset om det er coronatider eller ej. Men der er kommet andre værnemidler til i kampen mod coronavirus. I hjemmeplejen i Skærbæk har man dog ikke taget dem i brug endnu.

Tønder Kommune: Afstand, engangsforklæder og ekstra meget håndsprit har gjort sit indtog de fleste steder i landet. Det gælder særligt i hjemmeplejen i Tønder Kommune, hvor man har med en ekstra sårbar gruppe mennesker at gøre, der kan smittes med coronavirus. Her følger man nøje med i myndighedernes krav om at holde afstand og sørger for, at hygiejnen er i orden.

- Vi tænker altid meget på hygiejnen i vores fag, men vi spritter ekstra meget af i denne tid, fortæller Charlotte Blendt, der arbejder som social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Skærbæk.

Her kommer hun hjem til mellem otte og ti forskellige ældre borgere på sin daglige rute. Hun ved godt, at hun har med en sårbar gruppe at gøre, og det fylder særlig meget i denne tid.

- Inden vi kører ud til borgerne, spritter vi alt af. Det er alt lige fra telefonen, ipads og rattet i bilen. Vi har handsker på, når vi er i kontakt med de ældre, og så har vi fået engangforklæder, som vi bruger, når vi er i kontakt med dem for eksempel i forbindelse med personlig pleje som bad, forklarer Charlotte Blendt og påpeger, at man hverken har oplevet smittede ældre eller plejepersonale i hjemmeplejen i Skærbæk.

Annonce

- Vi tænker altid meget på hygiejnen i vores fag, men vi spritter ekstra meget af i denne tid.

Charlotte Blendt, social- og sundhedsassistent i hjemmeplejen i Skærbæk.

Nye værnemidler

Hos plejepersonalet i Skærbæk og andre steder i kommunen har man udover ekstra sprit og engangsforklæder også fået masker som værnemiddel mod coronavirussen. Det har man dog i hjemmeplejen i Skærbæk pt. vurderet ikke er nødvendigt at bruge.

- Vi har fagligt vurderet, at der ikke er behov for masker lige nu. Hvis medarbejderne ikke har været syge eller udviser symptomer, er masker ikke nødvendige. Det kan skabe en falsk tryghed, hvis personalet kommer med masker uden at det er nødvendigt. Derfor skal vi i stedet fokusere på ikke at røre ved for meget hos borgerne og på den måde mindske smitterisikoen, siger Jowan Adel Salem, der er distriktsleder i hjemmeplejen i Skærbæk og fortsætter:

- Men vi tænker meget over, hvornår vi skal bruge dem. Vi kommer ud til mange ældre borgere, der er i risikogruppen, men så længe vi er symptomfrie, vurderer vi ikke, at masker er nødvendige.

Hun understreger samtidig, at det ikke kun er i en tid med corona, at personalet er meget fokuseret på hygiejnen.

- Vi overholder reglerne ved at spritte af og holde afstand. Det mindsker ikke kun smitten med corona, men alle sygdomme, som vores borgere kan være udsat for, siger distriktslederen.

Ældre aflyser besøg

Tilbage hos sosu-assistent Charlotte Blendt er det ikke kun den ekstra håndsprit, og overvejelserne om brug af masker, der er blevet en ny ledsager i hendes arbejde. Det er også forklaringen af situationen og ikke mindst en beroligelse af borgerne.

- Når jeg kommer ud til de ældre, kan jeg godt mærke, at de er forvirrede og bange. Derfor jeg bruger min faglighed til at berolige dem og fortæller dem, hvordan vi forholder os til situationen for at passe på dem, siger Charlotte Blendt, der har arbejdet som social- og sundhedsassistent i 27 år, heraf otte i hjemmeplejen i Skærbæk.

På trods af, at plejepersonalet i hjemmeplejen følger myndighedernes retningslinjer nøje, er der alligevel borgere, der ringer og aflyser hjemmepersonalets besøg. I stedet får de familien til at komme forbi med en hjælpende hånd for at mindste antallet af personer, der kommer inden for og derved mindske risikoen for at blive smittet med coronavirus.

- Jeg kan godt mærke, at de ældre mangler et kram eller kontakt, som vi plejer at komme med, når vi besøger dem, men så kommer familien i stedet for, siger Charlotte Blendt.

Det er ofte borgere med lungesygdomme, der frabeder sig hjemmepleje. I stedet for benytter personalet sig af skærmbesøg, når det er muligt, forklarer distriktleder Jowan Adel Salem.

I hjemmeplejen i Skærbæk kører Charlotte Blendt ud til de ældre i byen og de omkringliggende områder. Hun kan godt mærke på flere at de ældre, at de er nervøse og forvirrede over situationen, landet lige nu står i. Derfor bruger hun sin faglighed for at berolige dem, så godt hun kan. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
SønderjyskE Fodbold For abonnenter

Tilbage efter 466 dage i kulden: - Jeg kommer fra en fattig familie, så jeg ved, at jeg skal arbejde hårdt

Annonce