Annonce
Varde

Der er katastrofal mangel på soldater til at betjene nyt militærgrej for milliarder

Regimentschef Torben Dixen Møller fra Danske Artilleriregimement har gjort en kæmpe indsats for at øge fastholdelsen. Alligevel er det ikke lykkedes, hvorfor han gerne vil have nye muligheder for at fastholde soldaterne på Oksbøl Kaserne. Foto: Henrik Reintoft
Både Efterretningsregimentet på Varde Kaserne og Danske Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne kan ikke holde på soldaterne. I Oksbøl mangler de 100 mand.
Annonce

Varde/Oksbøl/Holstebro: 25 procent. Så mange soldater mangler der i forhold til behovet hos Danske Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne. Hos Efterretningsregimentet på Varde Kaserne mangler der 15 procent.

Det er en så uholdbar situation, at oberst Torben Dixen Møller, der er chef for Danske Artilleriregiment, tager bladet fra munden.

- Det er klart, at hvis vi ikke er i stand til at øge bemandingen, så begynder det at blive en smule bekymrende, siger Torben Dixen Møller.

Bekymrende en nok en underdrivelse. Der er snarere tale om en katastrofal mangel på mandskab med tanke på, at der kommer nyt militærgrej for milliarder. Lige nu mangler der 100 soldater i Oksbøl, og inden udgangen af 2023 skal antallet af soldater øges med yderligere 150 mand til i alt 650 mand. Så på få år skal der netto ansættes 250 mand i stærkt specialiserede stillinger i artilleriet og i et nyt luftværn.

Som det er i dag, så har vi ikke meget hånd i hanke med det. De kan møde en mandag og forlade os en fredag.

Regimentschef Torben Dixen Møller, Danske Artilleriregiment

Annonce

Geografien er imod

Torben Dixen Møller forklarer, at trods en langt bedre rekruttering via værnepligten på kasernen, så har de unge mennesker svært ved at se en fremtid i det vestjyske. For geografien er en stor modstander. Derfor ser han gerne indført en ny ansættelseskontrakt på fem år med en bonus eller belønning i form af gratis efteruddannelse.

- Som det er i dag, så har vi ikke meget hånd i hanke med det. De kan møde en mandag og forlade os en fredag, siger Torben Dixen Møller.

På Varde Kaserne er garnisonskommandant Lars Küseler og chef for Efterretningsregiment meget bevidst om de udfordringer, som de står med. Selv mangler han 50-60 mand.

- Vores udfordring er fastholdelse. De unge er forankret i storbysmiljøerne. Alle ønsker at komme hertil. Men hvis de bor i København og pendler, så falder de fra, siger Lars Küseler.

Annonce

Gammelt materiel

Hærens regimenter i Varde Kommune har geografien med sig med tanke på plads til øvelser. Men geografien er samtidig den største fjende.

- Vi har større udfordringer i vest. Vi skal arbejde på den lokale rekruttering, siger Lars Küseler.

Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at både Varde og Oksbøl mildt sagt ikke har været opdateret med hensyn til moderne udstyr. Artilleriet skyder med haubitser fra 1965. På en rigtig god dag kan de stille med tre haubitser. Det rådes der nu bod på.

- Det, at vi ikke har haft det nye materiel, er også en udfordring, Hvis vi ikke har nyt materiel, så ødelægger det motivationen. Det har også indflydelse på undervisningsniveauet, siger Lars Küseler.

De unge i dag vil ikke nøjes, de vil have det bedste.

Fra 2020 begynder de nye og længe savnede haubitser, Caesar fra Nexter i Framkrig, at komme til Oksbøl. I alt har Danmark bestilt 19 styk af den nye selvkørende haubitser. PR-foto: Nexter
Annonce

Dragoner har for mange

Det kan Jydske Dragonregiment i Holstebro med godt 700 mand opfylde. Kampvognene er løbende moderniseret. Og her er alle stillinger næsten besat ifølge regimentschef Anders Poulsen.

- Lige nu kan vi med vores værnepligtige hverve flere, end vi har mulighed for at ansætte. Dem, vi har i overskud, sender vi til Oksbøl, Haderslev og Skive, siger Anders Poulsen.

Holstebro ligger også i Vestjylland. Men Jydske Dragonregiment har noget, der ikke kan købes for penge.

- Jydske Dragonregiment er et gammelt regiment. Det har et meget stærkt brand, siger Anders Poulsen.

Et så stærkt brand, at de faktisk har en venteliste på at aftjene værnepligten på Holstebro Kaserne. Godt 500 værnepligtige uddanner de om året. Anders Poulsen fremhæver også fordelen ved, at 1. Brigade også er placeret i Holstebro. Det øger muligheden for en militær karriere uden at skulle flytte. Flyvestation Karup er også med i ligningen.

Annonce

Højkonjunktur

Han forudser dog, at Jydske Dragonregiment også får sit at se til fra 2021, når der skal oprettes en ny og tredje kampvognseskadron med 11 kampvogne og 75 mand.

- Så kan det være, at det er en ny snak. Vi skal øge vores struktur med 200 stillinger, siger Anders Poulsen.

Højkonjunkturen i samfundet spiller også ind.

- Vi må erkende, at vi deler vilkår med resten af samfundet. Virksomhederne har store udfordringer med at skaffe arbejdskraft, siger Anders Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce