Tistrup: To nøgne kroppe ligger sammenslynget i et badekar. Hun holder om hans ansigt og kysser ham. Deres bevægelser er ømme, og på nær lyden af skvulpende vand, er der helt stille i det mørke rum.
- Man føler nærmest, at man forstyrrer noget privat og intimt, når man træder ind i rummet, siger leder af Vestjyllands Kunstmuseum Janus, Anne Grethe Sværke.
Værket med de nøgne mennesker i badekaret har titlen Mist og er skabt af katalanske Noelia Mora Solvez. Hun har boet i Danmark i 20 år og har sin nuværende bopæl i Skanderborg - og ifølge Anne Grethe Sværke er det kunstneren selv, der optræder i badekaret.
Noelia Mora Solvez er en af gæsteudstillerne ved årets Vestjyllandsudstilling, og hun bidrager med et skarpere og friskere udtryk, mener Anne Grethe Sværke og fremhæver endnu et værk, hvor et lille bur med rustent hønsetråd er opsat lavt på væggen.
Inde i buret sidder adskillige nøgne mennesker, som både bevæger sig og klukker som høns i en hønsegård.
- Installationer og videokunst kan være svært tilgængelige. De kan være anstrengende i forhold til malerier på en væg, men her synes jeg, at det lykkes rigtig godt, siger Anne Grethe Sværke og tilføjer:
- Med konstellationerne får udstillingen stor mangfoldighed. Den er bygget op med mange små rum og skillevægge, der giver en intens oplevelse, og som gør den mere ung og ny, end den har været i mange år.
En gammel kending
Vestjyllandsudstillingen har nu mere end 40 år på bagen og er Danmarks eneste regionale kunstnersammenslutning.
Anne Grethe Sværke, leder af Vestjyllands Kunstmuseum JanusJeg synes faktisk, at de formår at forny sig denne gang. Kunstnerne selv kalder endda årets udstilling for den bedste nogensinde.
Kunstnersammenslutninger er tidligere blevet kritiseret for ikke at udvikle sig, men med årets Vestjyllandsudstilling mener Anne Grethe Sværke, at den kritik ikke har helt så meget hold længere.
- Jeg synes faktisk, at de formår at forny sig denne gang. Kunstnerne selv kalder endda årets udstilling for den bedste nogensinde, siger hun og håber, at besøgende også fornemmer det mere forfriskende og ungdommelige udtryk.
En af de faste kunstnere i Vestjyllandsudstillingen er Jens Christian Jensen, der i 2018 satte sit præg på Tistrup med en kugle af 1500 rustrøde metalskriver, som mange nok har bemærket på hjørnet af Vardevej og Dalstrøget.
- Han er karakteriseret ved ofte at lave store værker sammensat af materialer, som han har samlet på skrotpladser og i genbrug, fortæller Anne Grethe Sværke og tilføjer, at det særlige kendetegn er tydelig i værket Symboliksøjlen, som Jens Christian Jensen viser i Vestjyllandsudstillingen i år.
Værket er en søjle som fra gulv til loft er påsat med adskillige dele fra et gammelt trykkeri. Delene former små symboler som blandt andet hjerter, stjerner, en svale og et par fodsåler.
Kaos eller poesi
Af Vestjyllandsudstillingens faste medlemmer udstiller Lars Heiberg sine værker Purple balloons og Afterparty, som er to store bannere.
Motiverne er travl trafik og en skraldespand med affaldssække i adskillige nuancer af grå. I begge værker bryder buketter af lyserøde og violette blomster og balloner den grå palette.
Blandt de faste medlemmer er også Anna Sørensen, som i år udstiller tre værker alle med titlen Krukke. Mange farver er taget i brug, men Anne Grethe Sværke synes, det er lykkedes kunstneren at skabe et balanceret og harmonisk udtryk frem for kaos.
Marie-Louise Exner fra Fanø er ligeledes fast medlem af kunstnersammenslutningen, og hun udstiller installationen Efter Flod, som består af 54 keramiske dele, drivtømmer og strandfund.
- Det ligner arkæologiske fund, siger Anne Grethe Sværke og kalder værket både smukt og poetisk.
Da Vestjyllandsudstillingen havde fernisering 6. november havde formand, Steffen Tast, sirligt sat numre ud for hver enkelt af de 54 dele i værket, men dem fjernede Marie-Louise Exner straks.
Steffen Tast selv arbejder særligt med lys og glas i sine værker, og denne gang har han brugt metaltråde med lysende dioder, forklarer Anne Grethe Sværke og beskriver hans værk Periferi som en stjernehimmel.
Er det kunst?
Med værket Lokalt Jordeksperiment lægger Lars Waldemar op til en snak om, hvad kunst er og ikke er. Værket består af fire opstillinger og 18 grafiske værker, hvor særligt de fire opstillinger er interessante.
Vestjyllandsudstillingen
Vestjyllandsudstillingen er en regional kunstnersammenslutning, hvis medlemmer er bosat eller har tilknytning til det vestjyske område fra Kongeåen i syd og næsten op til Limfjorden i nord.
Sammenslutningen blev stiftet i Tistrup i 1979 og tæller i dag 23 medlemmer.
Gruppens medlemmer arbejder i mange forskellige udtryksformer såsom maleri, grafik, tegning, keramik, tekstil, skulptur, foto og blandform, hvilket giver den årlige fællesudstilling et mangfoldigt og varieret udtryk.
Derudover er der hvert år inviteret forskellige gæsteudstillere, der bidrager til at give udstillingen nye og friske udtryk i samspil med gruppens medlemmer.
Vestjyllandsudstillingen vises hvert år i oktober og november måned i Vestjyllands Kunstmuseum Janus i Tistrup.
Opstillingerne er kasser i gennemsigtigt materiale, hvoraf to af dem indeholder konventionelt dyrket jord og to indeholder økologisk jord. Der er ikke sået noget i jorden. De får kun lys fra en lampe samt en smule vand dagligt.
- Siden ferniseringen har jorden fået lov at udvikle sig helt upåvirket, og til nogles store glæde kan man se, at det økologiske spirer, forklarer Anne Grethe Sværke og fortsætter.
- Man kan spørge, hvorfor det her er kunst og ikke bare et natureksperiment, men værket har fået støtte fra Statens Kunstfond og det bliver udstillet her, så derfor er det kunst siger hun og pointerer, at flere af udstillingens værker netop viser, at kunst kan være mange forskellige ting - og ikke kun malerier på væggen.
Malerier på væggen rummer Vestjyllandsudstillingen dog også. Bjarke Regn Svendsen, der med Anne Grethe Sværkes ord er at takke for meget af det kunstneriske liv i Tistrup, udstiller i år en samling af sine malerier.
Motiverne er lokale nedslag fra byen - blandt andet et hushjørne, en tagrende og toppen af en lygtepæl.
- Han maler efter fotografier, men disse værker er slørede med vilje, siger Anne Grethe Sværke og fremhæver værkernes sarte farver, som hun synes, harmonerer smukt.