Annonce
Læserbrev

Det er nu der skal handles

Læserbrev: I en årelang diskussion om de planlagte højspændingsmaster mellem Endrup og Idomlund, har skiftende ministre fra Venstre og siden fra Socialdemokraterne hævdet at kabellægning ikke var teknisk mulig. Der kom forklaringer om udfordringerne med henholdsvis jævn- og vekselstrøm og alt muligt andet fantasifuldt, og vi i Vestjylland måtte forstå at man naturligvis gjorde hvad man kunne for at generne skulle blive så få som muligt. Javel ja!

Nu viser det sig så, at man i ministeriet godt vidste at kabellægning var mulig, om end en dyrere løsning – så vidt jeg forstår ca. 28 kr årligt pr. husstand – men muligt. Det var viden man valgte at holde hemmelig på alle de dialogmøder der blev holdt med de berørte og bekymrede borgere i Vestjylland.

Men hvorfor? Hvorfor har man været så ivrig for at holde fakta hemmelig, for at skjule at det var muligt at lave linjen så den ikke ville spolere den natur vi lever i og af herude?

Jeg begriber det ikke: Vi praler med at være grønt foregangsland, og alligevel er man villig til at føre borgerne bag lyset, for at få gennemført den dårligst mulige løsning på transport af kulsort strøm transporteret gennem landet. Intet mindre end en skandale!

Vi har netop haft en folketingsvalgkamp, hvor kandidaterne stod i kø for at kritisere planerne, hvor er de nu?

Jeg ser frem til at høre de folketingsmedlemmer der er valgt i Vestjylland løfte sagen i Folketingssalen. Der skal handles nu!

Annonce
Torbjørn Fristed
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce