Annonce
Varde

Det er slut med at stå i kø i biografen – vi bestiller i forvejen

Biografejer Kim Krogh fra Varde Bio foran plakaten til årets så absolut mest sete film i Varde. Over 3.000 har set filmen "Ser du månen, Daniel". Foto: Henrik Reintoft
Efterårsferien er højtid for Varde Bio, der lige nu har 11 film på plakaten. Blandt andet årets mest sete – Ser du månen, Daniel!

Varde: Selvom vi ikke lige frem har manglet regn på det seneste, kan biografejer Kim Krogh ikke få nok. En god udsigt for ham er kulde og masser af regn. For så strømmer folk ind i den næsten 100 år gamle Varde Bio, der siden 1955 har ligget på Kræmmergade.

Og efterårsferien er for ham en af årets tre store højtider. De to andre er vinterferien i uge 7 og så julen. Men siden og inden han overtog Varde Bio i 1995, har meget ændret sig.

- I gamle dage havde vi fem-seks børnefilm om året. Nu kommer der børnefilm i en lind strøm. 14-15 om året, fortæller Kim Krogh.

Og Disney Film har også fået for vane at komme med en stor film i november.

Annonce
Publikum er fuldstændig ligeglade med anmeldelserne. Joker sælger godt, men kun en tredjedel af Jagtsæson.

Biografejer Kim Krogh, Varde Bio

Sidde hvor de vil

Og vanerne hos publikum har i den grad ændret sig. Tidligere kunne folk stå i lange køer, når de bare måtte se en film. Men det er i dag fuldstændig slut. Altså at stå i kø. For det at se en film på det store lærred og sammen med andre er en oplevelse i sig selv.

Næsten alle bestiller billetterne i forvejen for at være sikre på oplevelsen. Og cirka en fjerdedel betaler også billetten via nettet.

- I uge 42 i efterårsferien bestiller alle for at komme til at sidde, hvor de vil. Sådan er det bare, siger Kim Krogh.

Komedier slår dårlig anmeldelse

Varde Bio har tre biografsale med henholdsvis 140, 99 og 66 siddepladser. I alt 11 film er lige nu på plakaten.

De to mest sete biograffilm i efteråret er Downton Abbey og den danske kvindekomedie ”Jagtsæson” med blandt andre Mille Dinesen, Klærke Winther og Stephanie Potalive. Sidstnævnte film har mildt sagt ikke fået særligt gode anmeldelser omvendt den meget omtalte amerikanske film ”Joker” med Joaquin Phoenix i hovedrollen.

- Publikum er fuldstændig ligeglade med anmeldelserne. Joker sælger godt, men kun en tredjedel af Jagtsæson.

Årets hidtil mest sete i Varde Bio er filmen ”Ser du månen, Daniel”. Det er filmatiseringen af Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Godt 3.000 har set filmen i Varde Bio ifølge Kim Krogh. En meget alvorlig og tidsaktuel film, som især mange medlemmer fra Biografklub Danmark har set.

Og som altid, når der er ferietid, så har Kim Krogh sine såkaldte Kvickly-forestillinger for børn alle hverdage klokken 10.30. Og så er salene fyldt op, hvis altså vejrguderne vil det.

To vidt forskellige film og med lige så forskellige anmeldelser, "Jagtsæson" og "Joker". Publikum er mest til plat komedie i form af "Jagtsæson". Foto: Henrik Reintoft
Siden 1995 har Kim Krogh været indehaver af den næsten 100 år gamle Varde Bio. Førhen kunne publikum stå i lange køer ud på Kræmmergade. Men i dag bestiller langt de fleste billetterne i forvejen på nettet. Foto: Henrik Reintoft
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce