Annonce
forside

Det er svært at holde tyven ude

Mens politiet agerede mure, brækkede Martin Rasmussen sikkerhedsvinduet op på 33 sekunder. Britt Wendelboe fra TrygFonden holdt øje med klokken. Foto: Larz Grabau

Men man kan gøre meget for at gøre det så besværligt, at han ikke gider forsøge.

HADERSLEV: 33 sekunder tog det indbrudstyven at brække et sikkerhedsvindue op. Men det almindelige vindue tog kun fem sekunder. Så det foretrækker han, kunne han fortælle de omkring 400 fremmødte. Indbrudstyven var i aftenens tilfælde den 40-årige Martin Rasmussen, som dog allerede for fem år siden pensionerede sig selv fra branchen.

Nu hjælper han borgere landet over med at sikre sig mod netop indbrudstyve. Det gjorde han også torsdag aften i Haderslev Idrætscenter, hvor han viste sine færdigheder og gav gode råd. Og han vidste, hvad han talte om, for han vurderede selv, at han nok have begået 700-800 indbrud.

Det har så til gengæld kostet ham 14 år i fængsel.

Men den gang gik han bare en tur i det kvarter, som han havde udset sig som dagens arbejdsplads. Det tog ham få sekunder at vurdere, om huset var egnet til indbrud. Og han havde ikke engang værktøj med.

- Jeg gider da ikke tage det med. Man kan bare gå ud i skuret og hente værktøjet. Og så kan jeg også lægge det igen, forklarede han.

Annonce

Der er mange ting, jeg fortryder. Men hvis jeg skal sige undskyld til alle, skal jeg bruge 300 år. Jeg skal tilgive mig selv og komme videre.

 
Den tidligere indbrudstyv Martin Rasmussen , vicepolitiinspektør Jeppe Kjærgaard og borgmester Hans Peter Geil (V) var blandt dem, der underholdt de 400 gæster i idrætscentret. Foto: Larz Grabau

Nabohjælp

Han var allerede i branchen, da Nabohjælp blev introduceret. I begyndelsen undrede han sig over, hvad skiltet betød.

- Men det fandt jeg hurtigt ud af; for så kom naboerne. I dag bliver jeg glad, når jeg ser skiltet på postkassen.

Larmende alarmer kunne han også anbefale. Men videoovervågning gav han ikke meget for.

- Der er masser af blinde vinkler, og dem kender jeg.

Så er et simpelt "hej" meget bedre, når man møder nye ansigter i kvarteret.

- Sig hej, så kan jeg ikke lave indbrud, for så er jeg set!

Et "mojn" kan vel også gøre det heromkring. Og så er lys i huset også noget, der afskrækker tyven. Eller en tændt radio, et tændt tv, endda et falsk tv, der giver samme lys, eller falske stearinlys, der giver indtryk af, at der står levende lys.

- Hvis der er levende lys, så tænker jeg, at der er nogen hjemme.

TrygFonden havde inviteret til arrangementet, hvor der blandt andet også var indlæg fra borgmester, politi og en sikringsekspert.

Hænderne fløj op, da de fremmødte blev spurgt, hvor mange, der havde haft indbrud. Foto: Larz Grabau
Kjeld Martensen blev af politiet formanet om ikke at gribe til selvtægt, da han spurgte om, hvor hurtigt ham måtte hjælpe en indbrudstyv ud igen, hvis han stødte på ham i sit hjem. Foto: Larz Grabau
Fem sekunder tog det før det helt almindelige vindue fløj op i Martin Rasmussens kyndige hænder. Foto: Larz Grabau
400 var mødt op for at få gode råd til at undgå indbrud. Foto: Larz Grabau
Sikringsekspert Jørn Juhl Nielsen havde også gode råd med. Foto: Larz Grabau
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce