Annonce
Ugens Bedste

Det er vigtigt at få svindlen frem

Har du det ikke også sådan, at du er ved at få nok af den række af skandalesager, som plager den offentlige sektor i Danmark? Sådan har jeg det. Ikke mindst fordi jeg så gerne vil tro på det bedste i mine medmennesker, og fordi jeg vil hellere leve i et samfund, der bygger på tillid end på mistro og kontrol.

Først havde vi skandalen med udbytteskat, hvor udenlandske finansfolk nåede at plyndre den danske statskasse for mindst 12,7 milliarder kroner, inden Skat endelig anede uråd. Så er der sagen med Britta Nielsen, der lige nu står tiltalt for at have bedraget statskassen for 117 millioner kroner. Der falder dom 18. februar. Og så kom det for en uges tid siden frem, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner.

Som skatteborger kan man ikke lade være med at tænke på hvor mange svindelsager, der ikke bliver afsløret. Derfor er det vigtigt, at der er såkaldte whistleblowere, der tør fortælle, hvad de ved, hvis der foregår ulovligheder. Og det er vigtigt, at der er medier, som er uafhængige af staten og som kan være med til at grave skandalerne frem. Det er historier, der, sagt på godt jysk, er trælse at læse og høre om, men det er endnu mere træls, hvis de ikke kommer for en dag.

Vi har desværre også en mulig svindelsag i vores del af landet. Den er ikke af så alvorlig karakter som de tidligere nævnte, men den er også principielt væsentlig. Vi fik på JydskeVestkysten et tip om, at to medarbejdere fra politiets vagtcentral er tiltalt for at påvirke en tredje betjent til at undlade at skrive alle oplysninger ind i rapport om et færdselsuheld, hvor en kollegas søn på en knallert i høj fart kørte ind i en bil. Det skrev vi om i onsdags, og torsdag morgen kunne vi bringe en artikel om Diana Kirsten, der som den påkørte bilist havde oplevet, at politiet skjulte sandheden om uheldet.

Det er én af de fem historier, jeg vil anbefale dig fra den forgangne uge, hvis du ikke allerede har stiftet bekendtskab med dem. Der er fire artikler og sportsredaktionens podcast Vi taler om SønderjyskE.

God weekend og god læse- og lyttelyst!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];